Echipele de salvare continuă să caute posibili supraviețuitori ai tornadelor care au devastat şase state americane

Echipele de salvare continuă să caute posibili supraviețuitori ai puternicelor tornade care au devastat, la sfârșitul săptămânii trecute, zone întinse din șase state americane. Cel puțin 100 de oameni au murit, cei mai mulţi în cel mai afectat stat, Kentucky. Zeci de oameni sunt încă dați dispăruți. Cu detalii, redactorul nostru Sorin Moțatu.

Reporter: Orașe întregi au fost distruse de cele aproximativ 30 de tornade. 110 oameni au fost surprinși într-o fabrică de lumânări în statul Kentucky, doar 40 dintre ei scăpând cu viață. Pe sute de kilometri pământul este acoperit de resturi de case, biserici și mașini distruse. În Illinois, cel puțin șase persoane au murit în urma prăbușirii unui depozit al companiei Amazon. Una dintre tornade a parcurs peste 400 km, potrivit Serviciului american de Meteorologie, în condițiile în care aceste fenomene nu depășesc în medie distanțe mai mari de 6 km. Președintele Joe Biden a deblocat ajutoare federale pentru a veni în sprijinul autorităților locale.

Joe Biden: Vreau ca oamenii din aceste state să știe că vom trece prin toate acestea împreună, iar Guvernul Federal nu va da înapoi. Este unul din acele momente în care nu suntem democrați sau republicani, suntem toți americani și acționăm împreună ca Statele Unite ale Americii.

Reporter: Joe Biden intenționează să meargă la fața locului, dar a subliniat că nu vrea să obstrucționeze operațiunile de salvare. Liderul american a mai spus că fenomenele meteo sunt tot mai intense odată cu încălzirea globală, fără însă a stabili o legătură de cauzalitate directă între schimbările climatice și dezastrul care a îndoilat America.#HUN/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 decembrie