2021. december 14

Torlódást okoznak Románia határátkelőin az új karanténintézkedések

Megindultak Románia felé a karácsonyra hazalátogató, külföldön dolgozó román vendégmunkások, az ország határátkelőin pedig idén az újonnan bevezetett karanténintézkedések miatt a szokásosnál hosszabb várakozási időre kell számítani – tudatta a román média. Az Adevarul hírportál kedden arról cikkezett, hogy a hétvégén már több mint másfél órát kellett várakozni a belépésre a Csengersima – Pete közúti határátkelőnél, annak ellenére, hogy az teljes kapacitással, valamennyi forgalmi sávot megnyitva üzemelt. Már ebben az időszakban is – karácsony előtt két héttel – naponta mintegy százezer utas lépi át a román határokat, a legtöbben Magyarország felől közúton vagy nyugati országokból repülőgéppel érkeznek. Oana Pârcălab, a román határrendőrség regionális főfelügyelőségének szóvivője az elmondta: több olyan esettel találkoztak, amikor a Romániába érkezők a kilépő oldal felé kerülve próbálták kijátszani a határellenőrzést, hogy ne küldjék karanténba őket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Koronavírus Romániában: Az elmúlt 24 órában 946 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak

Az elmúlt 24 órában 946 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – jelentette kedd délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ez majdnem kétszerese a hétfői jelentésnek, de nincs benne semmi meglepő, hiszen vasárnap általában jóval kevesebb tesztet végeznek, mint hétköznap, márpedig a hétfői jelentés a hétvégi eredmények alapján készült. Az utóbbi 24 órában több mint 47 ezer teszt eredményének dolgozták fel; a pozitív esetek között 13 az újrafertőződött beteg. Mindemellett 106 halálesetet is nyilvántartásba vettek, de ezek közül 17 korábban következett be. A 106 halálos áldozat közül 95-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 100-nak volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

A szülőkre bízzák, mikor tesztelik a gyerekeket

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter kedden bejelentette: az egészségügyi miniszterrel egyeztetve úgy döntöttek, hogy rugalmasabbá teszik az óvodások és az iskolások koronavírus-szűrésének időpontját, vagyis többé nem kötelező a hétfői és a csütörtöki napon elvégezni a nyáltesztet, csak azt a szabályt kell betartani, hogy a heti két tesztelés között két napnak kell eltelnie. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) 70 millió teszt beszerzését hagyta jóvá a gyerekek és a tanszemélyzet szűrésére, ez a mennyiség a miniszter szerint 11-12 hétre elegendő. A tesztelés első hetén 176 eredmény lett pozitív, ezek közül 45 igazolódott be PCR-teszt révén, 85 esetben a PCR-teszt negatív lett, és 46 esetben nem végezték el a PCR-tesztet, mert a szülőket nem kötelezi erre semmiféle jogszabály. Így tehát a pozitív nyálteszteknek a 35 százaléka mutatott valós eredményt – magyarázta Cîmpeanu. A miniszter leszögezte, a tesztek leszállítására vonatkozó szerződést a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) írta alá a közbeszerzési eljárást elnyerő cégekkel, és a főfelügyelőség megígérte: mindent megtesz azért, hogy a szállítmányok jól meghatározott időközönként eljussanak a tanintézetekbe. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

A GDP 48,5 százalékát tette ki szeptember végén az államadósság

Szeptember végére Románia államadóssága elérte az 556,362 milliárd lejt, amelynek összege egy évvel korábban 499,8 milliárd lej volt – közölte hétfőn a pénzügyminisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint az államadósság a bruttó hazai termék (GDP) 48,5 százalékát tette ki szeptember végén, míg tavaly a GDP 47,4 százalékának felelt meg. A közép- és hosszú távú tartozás 536,458 milliárd lejt, a rövid lejáratú 19,904 milliárd lejt összesített. Az államadósság nagy részét – 473,83 milliárd lejt – államkötvények alkották. A kormány adóssága 540,588 milliárd lejt, az önkormányzatoké 15,774 milliárd lejt tett ki szeptemberben. A pénzügyminisztérium adatai szerint a külföldi államadósság szeptember végén elérte a GDP 24,6 százalékának megfelelő 282,186 milliárd lejt. Ebből 277,665 milliárd lejre rúgott a kormány és 4,521 milliárd lejre az önkormányzatok tartozása. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.14)

Andrei Demeny