(Photo by Menahem KAHANA / AFP)

Miss India, Harnaaz Sandhu, a fost încoronată Miss Univers, duminică, în orașul israelian Eilat. În cadrul celei de-a 70-a ediții a concursului anual, desfășurat pentru prima dată în Israel, mai multe concurente au sfidat presiunile pentru boicotajul în sprijinul palestinienilor, precum și complicațiile pentru pandemia de coronavirus.
Sandhu a câștigat premiul I în stațiunea de la Marea Roșie, învingându-le pe Nadia Ferreira din Paraguay și Lalela Mswane din Africa de Sud.
Ministerul Culturii din Africa de Sud a îndemnat-o pe concurenta sa să stea departe de Eilat, invocând „atrocitățile comise de Israel împotriva palestinienilor”.
Printre cele 80 de concurente s-au aflat Miss Maroc, Kawtar Benhalima, dar și Miss Bahrain, Manar Nadeem Deyani, ale căror națiuni cu majoritate musulmană au normalizat legăturile cu Israelul anul trecut. Într-un interviu la sfârșitul lunii trecute, Miss Univers Andrea Meza din Mexic a afirmat că concursul ar trebui să evite politica: „Miss Univers nu este o mișcare politică sau religioasă. Este vorba despre femei și despre ceea ce pot oferi ele”.
Indonezia și Malaezia, națiuni cu majoritate musulmană care nu au relații diplomatice cu Israelul, nu au trimis concurente, dar ambele au citat complicații legate de pandemie. Nici Emiratele Arabe Unite, care anul trecut au normalizat relațiile cu Israelul și unde duminică premierul Naftali Bennett a efectuat o vizită istorică, nu au trimis o candidată, afirmând că acest lucru se datorează „limitelor de timp” în alegerea câștigătoarei naționale. (www.ansa.it – 13 decembrie)/oavram/rcostea