Pfizer anunţă rezultatele finale ale studiilor în cazul tratamentului oral împotriva COVID-19

Compania Pfizer a anunţat, marţi, că analizele finale, în cazul pastilei antivirale pe care a dezvoltat-o împotriva COVID-19, continuă să demonstreze o eficienţă de 90% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor, la pacienţii cu risc înalt de boală gravă, iar recentele date de laborator arată că medicamentul îşi menţine eficienţa împotriva variantei Omicron a coronavirusului, extrem de contagioasă.

Producătorul american de medicamente a anunţat, în noiembrie, că tratamentul, care se administrează oral, are o eficienţă de aproximativ 89% în prevenirea spitalizărilor sau a deceselor, în comparaţie cu placebo, potrivit rezultatelor preliminare ale studiilor pe 1.200 de persoane. Datele dezvăluite marţi includ testarea medicamentului la încă 1.000 de persoane. Niciunul dintre participanţii la studiu, care a primit tratamentul Pfizer, nu a decedat, în comparaţie cu 12 decese, în rândul celor care au primit placebo.

Pastilele Pfizer sunt administrate aleături de un alt antiviral, Ritonavir, la interval de 12 ore, timp de cinci zile, la scurt timp după apariţia primelor simptome de COVID-19. Dacă va fi autorizat, tratamentul va fi vândut sub denumirea de Paxlovid. „Este un rezultat uimitor”, a declarat directorul ştiinţific al Pfizer, Mikael Dolsten, într-un interviu. „Vorbim despre un număr impresionant de vieţi salvate şi de spitalizări prevenite. Şi, bineînţeles, dacă este administrat rapid după infectare, este probabil să se reducă în mod dramatic şi rata de transmitere”, a spus Dolsten, care a precizat că se aşteaptă ca tratamentul să primească în curând autorizarea Administraţiei Federale pentru Alimente şi Medicamente şi a altor agenţii globale, pentru a fi folosit la persoanele vulnerabile. În prezent, în SUA, nu este autorizat niciun tratament antiviral anti-COVID-19./mbrotacel/csimion

REUTERS – 14 decembrie