„Pe măsură ce ne mișcăm într-o lume a schimbărilor fără precedent, selectarea Pantone 17-3938 Very Peri aduce o nouă perspectivă și o viziune inedită asupra îndrăgitei familii de culori albastre, atât de însemnată și valoroasă. Înglobând calitatea incontestabilă a albastrului, și având, în același timp, un subton de roșu-violet, Pantone 17-3938 Very Peri afișează o atitudine plină de bucurie și o prezență dinamică ce stimulează creativitatea curajoasă și exprimarea imaginativă.” – Leatrice Eiseman, Director Executiv Institutul Pantone


La fiecare început de decembrie așteptăm cu emoție și neastâmpăr decizia pentru anul următor în materie de culori a Institutului Pantone, autoritate mondială în domeniul sistemelor de culori, fondată în anii ’50 ca o tipografie din New York, care acum își are sediul în Carlstadt, New Jersey (SUA). Nici anul acesta anunțul nu a întârziat să apară și iată cum, joi, 9 decembrie, pe la orele amiezii, marea veste a făcut înconjurul lumii. Timp de peste 20 de ani, culoarea anului de la Pantone, companie ultraspecializată în producția de lacuri și vopsele, a influențat deciziile de dezvoltare și cumpărare a produselor în mai multe industrii, inclusiv modă, piese de mobilier, obiecte decorative, designul industrial și designul grafic. Procesul de selecție a culorii anului necesită o atentă și minuțioasă analiză a tendințelor. Pentru a ajunge la o variantă unanim acceptată, în fiecare an, experții în culori de la Institutul Pantone combină toate elementele ce compun lumea înconjurătoare, căutând noi influențe ale culorilor. Acestea pot include industria de divertisment și filmele, colecțiile de artă, noii artiști și ideile lor novatoare, moda, toate domeniile designului, cele mai populare destinații de călătorie, natura, precum și noile stiluri de viață sau condiții socio-economice. Influențele pot proveni, de asemenea, din noile tehnologii, materiale, texturi și efecte care influențează culoarea, platformele relevante de social-media și chiar evenimentele sportive viitoare care captează atenția întregului mapamond. Dacă pentru 2021, culorile alese drept reprezentative au fost neutrul Ultimate Gray și vibranta nuanță de galben Illuminating, semnificația alegerii fiind cea a reînvierii speranței după perioada tulbure din 2020 – în anul care se apropie cu pași repezi, cea mai întâlnită și râvnită culoare va fi Very Peri, o nuanță dinamică de albastru, cu un subton viu de roșu-violet, ce aduce foarte mult cu imaginea întinselor câmpuri de lavandă.

Motivația alegerii

Nuanța Very Peri combină liniștea constantă a albastrului cu o infuzie energică de roșu. Este prima dată în istoria sa când compania fabrică o culoare în loc să caute în arhivă, o decizie care a fost un element vital al procesului de selecție din acest an. „A fost foarte important pentru noi să venim cu o nouă culoare, pentru că acum avem o viziune foarte nouă asupra lumii”, a declarat directorul executiv al Pantone Color Institute, Leatrice Eiseman. „Este literalmente cea mai fericită și cea mai caldă dintre toate nuanțele de albastru”, a adăugat ea, descriind nuanța. „Datorită acelui subton roșu, introduce un sentiment de noutate care dă putere, iar noutatea este ceea ce căutăm. Pandemia a avut un impact puternic asupra modului în care trăim și lucrăm în mod normal. Am trecut prin atât de multe provocări în acest timp, încât nu știm ce va apărea de la o zi la alta”, a spus vicepreședintele Pantone, Laurie Pressman. „Curiozitatea îi ajută pe oameni să treacă peste aceste momente dificile. Ceea ce am numi creativitate curajoasă. Culoarea simbolizează viitorul”, a adăugat Eiseman, „pentru că are atitudinea viguroasă și veselă despre care vorbim, acea încredere fără griji și spirit creativ.” „Demonstrând încrederea lipsită de griji și o curiozitate îndrăzneaţă care încurajează spiritul creativ, intriganta culoare Very Peri ne ajută să îmbrăţișăm acest peisaj al posibilităţilor și să ne deschidem în faţa unei noi viziuni pentru a ne rescrie vieţile”, au declarat reprezentanţii institutului într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al acestuia, în ziua marelui anunț.

Potrivit vicepreședintelui institutului, Laurie Pressman, alegerea culorii pentru anul viitor „reflectă ceea ce se întâmplă în cultura noastră mondială și exprimă răspunsul la ceea ce așteaptă omenirea de la această culoare”. Laurie Pressman notează că alegerea nuanţei de violet Very Peri în calitate de „Culoarea Anului Pantone” reprezintă o ilustrare a procesului de inovaţie și de transformare la nivel mondial. Potrivit ei, culorile sunt un mod de comunicare fundamental și un mod de a „exprima, capta, conecta și influenţa ideile și emoţiile”. „Această nouă tonalitate de albastru ce fuzionează cu roșul violaceu deschide în faţa noastră un evantai de posibilităţi”, a adăugat Laurie Pressman. „Pantone 17-3938 Very Peri este simbol al spiritului epocii și al tranziţiei în care ne aflăm. În timp ce ieșim dintr-o perioadă intensă de izolare, noţiunile și standardele noastre se schimbă, iar vieţile noastre fizice și digitale au fuzionat în noi moduri.”

Tradusă de unii într-un limbaj mai neaoș drept o nuanţă de „albastru brebenoc” sau „saschiu”, Very Peri a fost anunţată de apariţia metaverse-ului și de impactul carantinei în contextul pandemiei, compania Pantone subliniind că această culoare unește „constanţa” albastrului tradiţional cu „energia și emoţia” date de subtonul roșu. Surprinzător este faptul că institutul a ales în premieră să creeze o nuanţă care nu se regăsește momentan în catalogul său, Very Peri fiind un indicator al peisajului actual fizic și digital. Pantone 17-3938 Very Peri este o culoare asemănătoare cu cele întâlnite în mod obișnuit în natură, la florile de lavandă și păsările cu penaj violet deschis, spre exemplu. Nuanța Very Peri ne ajută să îmbrățișăm acest „peisaj” de posibilități modificat, deschizându-ne calea către o nouă viziune.

Reaprinzând recunoștința pentru unele dintre calitățile pe care le reprezintă albastrul, completate de o nouă perspectivă care rezonează astăzi, Very Peri plasează viitorul într-o nouă lumină. Trăim, fără doar și poate, vremuri de transformare, iar Very Peri este un simbol al Zeitgeist-ului global al momentului și al tranziției prin care trecem. Pe măsură ce ieșim dintr-o intensă perioadă de izolare, noțiunile și standardele noastre se schimbă, iar viața fizică și cea digitală au fuzionat în moduri noi. Designul digital ne ajută să extindem limitele realității, deschizând ușa către o lume virtuală dinamică în care putem explora și crea noi posibilități de culoare. Cu tendințele din gaming, popularitatea în creștere a metaverse-ului și comunitatea artistică în plină dezvoltare în spațiul digital, Very Peri ilustrează fuziunea vieții moderne cu modul în care tendințele de culoare din lumea digitală se manifestă în lumea fizică și invers. „Culoarea Pantone a anului reflectă ceea ce se întâmplă în cultura noastră globală, exprimând speranța unui răspuns la problemele oamenilor”, a adăugat Laurie Pressman, vicepreședinte al Institutului Pantone. „Crearea unei noi culori pentru prima dată în istoria programului nostru educațional de Culoare a Anului reflectă inovația și transformarea globală care au loc. Pe măsură ce societatea continuă să recunoască culoarea ca o formă critică de comunicare și o modalitate de a exprima și de a afecta idei și emoții, de a se angaja și de a conecta, complexitatea acestei noi nuanțe de albastru infuzat de roșu violet evidențiază posibilitățile expansive care ne stau în față”, a mai ținut să remarce directorul executiv al Pantone, Leatrice Eiseman.

Cum să decorăm în nuanțe de mov

Cea mai „scurtă și cuprinzătoare” lege a designului interior este aceea că toate culorile, nuanţele şi tonurile pe care le percepe omul provin de la trei culori primare, de bază: galben, roşu şi albastru. La acestea se adaugă negru, care reflectă gradul de întunecare, respectiv albul, care arată gradul de luminozitate. Din combinaţiile celor trei culori primare se pot face toate celelalte. Spre exemplu, dacă vom combina roşu cu albastru va rezulta violet (sau mov), roşu combinat cu galben rezultă portocaliu (sau oranj), iar din galben cu albastru rezultă verde. Teoria culorilor după modelul RYB (red-yellow-blue, respectiv roşu-galben-albastru) este folosită în pictură, grafică, design interior și vestimentar, machiaj şi în general, în toate sferele artei. Fiind o premieră în istoria Institutului Pantone, merită (re)subliniat faptul că pentru anul 2022 compania a ales să amestece două culori primare – albastrul liniştitor – ce favorizează dezvoltarea proceselor de inhibiţie şi de încetinire a ritmului activității și îndeamnă la calm şi reverie, concentrare şi pace interioară, seriozitate și meditaţie -, și roșul îndrăzneț – cu efect stimulator general, ce provoacă, incită la acţiune, îndeosebi în plan psihomotor și intelectual. Conform teoriei expuse mai sus, din aceste două culori primare nu putea rezulta decât o delicată și frumoasă nuanță de mov sau violet, mai precis lila, pentru că, până la urmă, Very Peri poate fi redus, doar ca exprimare, la nuanța liliac. Așadar, dintr-un albastru liniștitor și un roșu îndrăzneț nu putea ieși decât un violet pe cât de uluitor, rafinat și neconvențional, pe atât de sobru, pretențios și mofturos.

În Antichitate movul era asociat și chiar consacrat regilor, purtarea unui articol vestimentar în această culoare de către oamenii de rând, fiind pedepsită cu moartea. Obținut prin amestecarea a două culori primare, pigmentul pentru producția sa era atât de scump în timpuri străvechi, încât era disponibil doar regalității și nobilimii. Curios este că nici până în ziua de astăzi nu și-a pierdut acest aer de somptuozitate și lux, cu toate că poate fi, pentru mulți dintre noi, o culoare excentrică. Din acest motiv, majoritatea oamenilor au rețineri atunci când le este sugerată decorarea în mov (sau chiar vestimentația în această culoare), indiferent dacă au sau nu o afinitate pentru nuanțele acestei culori. Și asta pe bună dreptate, pentru că în lipsa unei asocieri cromatice armonioase movul își pierde rapid farmecul. Pe cât de elegant este movul, pe atât de dificil este să îl folosim în designul interior, fără a traversa linia subțire dintre o amenajare îndrăzneață și una de prost gust. De la nuanțe romantice de lavandă până la nuanțe vibrante de prună, movul nu este o culoare care să fie utilizată la întâmplare, cu atât mai mult dacă amenajați dormitorul, acea cameră care trebuie să fie o adevărată oază de relaxare. Movul este o culoare secundară ce încorporează o paletă largă de nuanțe, combinații mai intense sau mai deschise de roșu și albastru, culorile primare care stau la originea movului. Vă puteți folosi de incontestabila bogăție de nuanțe, tonuri și umbre pe care o oferă movul – de la lila și lavandă la violet, prună ori magenta – pentru a crea unele dintre cele mai variate și interesante combinații de interior. Se spune despre violet că este cea mai complexă și dificilă culoare a curcubeului, variind de la nuanțe pasionale de roșu-violet până la nuanțe puternice și convingătoare de albastru-violet. Același amalgam de trăiri îl au și oamenii „violeți” – pictorii, artiștii, misticii, designerii etc., pe scurt, oamenii neobișnuiți, atipici, cu o trăsătură comună de caracter – nonconformismul.

De ce să alegem movul în amenajarea interioară

Movul este o culoare intensă, asociată cu bunăstarea, creativitatea, feminitatea, dar și cu spiritualitatea, care transmite pace, liniște și confort. În plus este o culoare versatilă ce poate fi folosită foarte bine în dormitor și în camera de zi, ca și culoare dominantă sau doar ca notă cromatică de accent. Când decorați cu mov trebuie să aveți în vedere ansamblul amenajării, dat fiind faptul că movul poate fi o alegere care pare mai degrabă mândră și căpoasă, deși este o culoare care îmbracă foarte bine și camere de mari dimensiuni, dar și încăperi mai mici. Purpuriul, cum i se mai spune culorii violet, simbolizează sensibilitatea și idealismul, în mitologie, culoarea violet reprezentând căința. Violetul este o culoare „grea” care trebuie neapărat „diluată” cu alte culori, în caz contrar putând provoca până și depresii.

Culoarea mov este excelent pusă în evidență în anumite combinații coloristice. Astfel, o combinație de mov și portocaliu este ideală pentru o locuința cu aspect vintage, în timp ce adaosul de negru este perfect într-o încăpere somptuoasă, intimă. Într-o încăpere amenajată în stil modern, puteți amesteca nuanțe de mov și verde sau mov cu roșu. Ar fi și mai bine dacă ați alege nuanțele lucioase, în special pentru decorațiuni și accente de culoare. O combinație excelentă pentru camerele de zi mari și luminoase este mov și gri. Amestecul este recomandat cu precădere în locuințele moderne, în care pot fi adăugate accesorii și piese de mobilier metalizate.

În situația (mai rară) în care alegeți să zugrăviți pereții într-o nuanță de mov (deschisă, de preferat), este important ca obiectele decorative să se asorteze nuanței în cauză. Spre exemplu, pereții de culoarea lavandei pot fi completați cu accesorii într-o nuanță mai închisă de mov, dar și cu obiecte decorative roz. Parierea pe pereți pentru o bază ușoară în tonuri mov este întotdeauna o alternativă bună, mai ales pentru odihnă sau meditație. Tonurile deschise vor ajuta, de asemenea, la luminarea instantanee a acestor camere și la aducerea prospețimii, atunci când lumina naturală și caldă le invadează. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere că acestea v-ar putea limita alegerile de mobilier și accesorii, pentru decorarea camerei. O „problemă” pe care o puteți rezolva prin mizarea pe mobilă în tonuri neutre și mici accentuări de culoare sub formă de textile sau accesorii.

Întrucât movul oferă impresia de opulență și complexitate, nu ezitați să alegeți decorațiuni în același stil, cum ar fi vaze din sticlă mov, cuverturi de pat din materiale de calitate, pernuțe decorative cu broderie. Mătasea și catifeaua sunt două dintre cele mai recomandate tipuri de material pentru un domitor decorat în mov, iar în camera de zi alegeți materiale mate și cu nuanțe dense. Materiale delicate, pretențioase și elegante, pot fi folosite la lenjeria de pat, cuvertură, pernuțe decorative, canapele, fotolii, scaune, sofale sau băncuțe în stil Art Deco. În plus, catifeaua și mătasea au avantajul de a fi disponibile și în nuanțe intense de mov, care oferă profunzime unei încăperi.

În termeni generali, movul contribuie la crearea de medii senine, în versiunea sa mai ușoară și mai sofisticată, dar și de medii cu mult caracter, dacă pariați pe versiunile sale mai întunecate. Este o culoare care capătă multe nuanțe și care transmite senzații diferite, în funcție de versiunea pe care decideți să o folosiți și de modul în care este utilizată. Folosirea tonurilor sale mai fine și mai subtile poate fi ideală în zonele în care doriți să induceți relaxare, melancolie și odihnă. Prin urmare, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că nuanțele deschise și reci sunt comune în dormitoare, zone de odihnă și băi. De asemenea, produc un efect interesant în camere mici, și sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru a aduce prospețimea camerelor foarte însorite. Nuanța lila (violet deschis) are un efect liniștitor și simbolizează intuiția. Nuanțele deschise de violet sunt rafinate, delicate și romantice, iar cele închise abundă de lux, enigmă și mister, mai ales în compania auriului sau argintiului. Versiunile întunecate și intense ale movului au puterea de a sublinia prezența a tot ceea ce este în jurul lor, așa că sunt mari aliați pentru a atrage atenția asupra unui anumit loc. Au o mare forță decorativă și se folosesc, de obicei, pe pereții de accent sau mobilier din camera de zi, bibliotecă sau dormitor. În funcție de modul și locul în care sunt utilizate, acestea pot contribui la crearea de camere rustice, boeme sau sofisticate. Prin urmare, nuanțele închise sunt mai „grele”, fiind perfecte pentru spațiile luxoase, pe când cele deschise, pastelate, sunt ideale pentru spațiile dedicate odihnei. O singură pată de mov, așezată strategic într-o încăpere, poate să dea viață acesteia și să îi ofere personalitate, mai ales dacă este asociată cu o culoare complementară.

Idei și stiluri originale de amenajare

Trebuie specificat că, pe lângă faptul că este o culoare dificil de asortat, violetul nu este o culoare potrivită oricui. Însă, înainte să excludeți definitiv și categoric introducerea violetului în casa dvs., luați în calcul nuanțele lui mai deschise, mult mai ușor de asortat și integrat. O culoare poate deveni obositoare dacă este folosită în exces, în special dacă este vorba de o nuanță puternică, însă dacă este folosită cu măsură, în puncte cheie, și este combinată corect cu alte culori, rezultatul poate fi de-a dreptul spectaculos.

* O bucătărie anostă, fără nimic special care să atragă atenția, va deveni dintr-odată fantastică doar dacă o veți mobila cu piese de mobilier mov sau dacă îi veți adăuga niste plăci lila de faianță. Prindeți curaj și zugrăviți această cameră în culoarea prunei, și veți imprima expresia caracterului dvs. extrem de puternic. Pereții sau mobila de culoare mov completează personalitatea unei camere și îi schimbă pentru totdeauna aspectul. Pentru a încerca să înviorați bucătăria cu ajutorul nuanțelor mai aprinse de violet zugrăviți un perete al încăperii sau achiziționați câteva accesorii: ceramică italienească, sticlă de Murano, fețe de masă de calitate superioară, etc. Nuanța de lila pal poate fi folosită pentru zugrăvirea integrală a pereților bucătăriei. Pentru o eleganță aparte, poate fi interesantă alegerea unor perdele de bucătărie duble, pentru a le combina în nuanțe mai închise sau mai deschise. Tonul ridicat al violetului se remarcă imediat: o bucătărie cu mobilier lăcuit asortat combină eleganța cu modernitatea, deosebit de interesantă pentru cei care iubesc pasionalul roșu, dar și căldura acestuia. Puteți delega această culoare și elementelor decorative, prin detalii precum un serviciu de ceai sau cafea, seturi de pahare, tacâmuri și veselă. Dacă vă plac decorațiunile mai sofisticate, ornați-vă bucătăria cu o nuanță de mov. Albul și movul creează un efect cromatic elegant, așa că dacă vă gândiți să vă redecorați bucătăria, încercați această combinație.

* Utilizarea violetului și a lavandei într-un dormitor poate evoca un sentiment de romantism, feminitate și creativitate. Asemeni unui răsărit sau unui apus de soare, violetul și lavanda sunt alegeri liniștitoare pentru un dormitor. Movul este, de asemenea, asociat cu belșugul și opulența, care se împrăștie într-un mediu plin de farmec precum dormitorul. Există multe nuanțe de violet și lavandă din care să alegeți, pentru a crea o schemă cromatică elegantă. Echilibrați aceste nuanțe cu neutre, cum ar fi gri sau bej, pentru un plus de rafinament. Pentru un aspect armonios și delicat în dormitor, vopsiți pereții într-un alb-crem și folosiți draperii în culoarea lavandei sau vopsiți pereții dormitorului într-o nuanță ușoară de lavandă și folosiți țesături de un violet adânc, asociate cu accesorii albe, pentru o dispoziție liniștită. Adăugați strălucire utilizând mobilier cu oglinzi, pentru un efect plin de farmec. Pentru un aspect modern, vopsiți peretele din spatele patului în purpuriu, amestecați-l cu țesături de culoarea lavandei și adăugați un vestiar din lemn, pentru o atingere eclectică. Nuanțele de lămpi realizate din țesături mov vor adăuga dimensiune luminii ambientale. Utilizați diferite nuanțe de violet și lavandă pe pernele de mătase și accent de lenjerie, pentru confort și textură. Nuanțele închise de mov, precum cea a vinetei sau cu tentă albăstruie, sunt potrivite unei încăperi somptuoase. Într-un dormitor, movul închis trebuie folosit cu moderație și chiar cu rezerve, pentru că poate să creeze o atmosferă prea sumbră pentru o încăpere dedicată odihnei. Deși nu este cea mai potrivită nuanță pentru dormitor, puteți totuși să o folosiți în cazul în care alegeți niște obiecte de decor în această culoare sau un tapet mov închis doar pe o porțiune a peretelui, nu peste tot. Într-o cameră decorată cu alb sau cu nuanțe deschise, un covor mov închis poate fi un detaliu care atrage toate privirile și laudele. Una dintre cele mai plăcute nuanțe pentru dormitor rămâne, însă, movul deschis, pastelat, care are un efect calmant, precum Very Peri. Este potrivit mai ales dacă vreți să vă amenajați dormitorul într-un stil boem sau french countryside, unde nuanțele deschise sunt completate perfect de rozul pal. În acest caz, puteți opta pentru un tapet mov deschis care să dea camerei personalitate. O combinație foarte reușită este cea dintre o cameră preponderent decorată în alb, în care sunt inserate diferite detalii mov. Pentru o zonă de dormit, luminile și fanteziile violet creează un mediu foarte personalizat, permițând combinații speciale, deloc bâjbâite, cu alte culori sau cu aplicarea unui tapet fantezist. Indiferent de nuanța de mov pe care o preferați, dacă doriți să aveți un dormitor desprins parcă din reviste, este bine să țineți cont de o serie de sfaturi:

  • Nu folosiți movul ca nuanță dominantă, ci mai degrabă utilizați-l pentru diverse accente care să dea personalitate camerei.
  • Dacă vreți să obțineți o cameră cu aspect opulent, folosiți mov închis, iar pentru un dormitor boem, apelați la nuanțe mai deschise sau pale de mov, precum Very Peri.
  • Familiarizați-vă cu toate culorile cu care movul se potrivește cel mai bine, pentru a face cele mai armonioase combinații. Pentru început trebuie să știți că movul închis se potrivește cu alb, argintiu, nuanțe foarte pale de mov, tente de gri, verde aprins (culoare complementară), iar movul deschis se potrivește cu alb, culori pastelate, albastru, gri și crem. Dacă doriți un aspect total ieșit din comun, decorați-vă dormitorul în nuanțe de mov, în combinația mov-gri sau mov-alb, pentru un efect liniștitor. Dacă vreți un dormitor „expresiv”, puteți opta pentru galben-mov sau mov-verde. Astfel, dacă în prima situație puteți decora întregul dormitor în aceste culori, pentru cea de-a doua este recomandat să vă limitați la câteva piese esențiale. Spre exemplu, un fotoliu mov cu perne decorative galbene. Totodată, dacă vă doriți un efect mai discret, puteți vopsi tavanul mov, în timp ce pentru pereți optați pentru alb, de exemplu. Nu în ultimul rând, puteți păstra întreaga încăpere albă, alegând piese de mobilier într-o nuanță mai puternică de mov. Înainte de a demara procesul de redecorare, este foarte important să rețineți că movul este pus excelent în evidență în anumite combinații coloristice. Într-o încăpere decorată în stil indian, de pildă, puteți amesteca nuanțe de mov și verde sau mov cu alte culori specifice pietrelor prețioase (pont: alegeți materiale lucioase, în special pentru decorațiuni). Câteva perne mov pe o canapea în tonuri verzi sau pe un pat cu așternut gri este întotdeauna o idee bună. De asemenea, ne place foarte mult ideea de a încorpora perdele mov într-o cameră decorată în tonuri neutre. Este un mod eficient, dar blând de a adăuga culoare.

* Livingul este o zonă de odihnă în care încercăm să ne debarasăm de stresul zilnic, unde putem petrece timp prețios alături de familie și prietenii, ne putem distra sau, pur și simplu, ne putem uita la televizor ori putem citi o carte bună. Pentru toate acestea, este esențial, însă, să descoperim culoarea ideală, care să ofere sensibilitate camerei și, de asemenea, să ne ajute să ne simțim bine în orice moment. Violetul din sufragerie poate arăta absolut mirific cu diverse combinații de culori, cum ar fi alb, alb-negru, roz, roz și alb, roz și portocaliu, roz și roșu, roșu și alb sau gri și alb. Chiar dacă par greu de asociat, toate aceste combinații de culori din camera dvs. de zi vă pot ajuta să creați un mediu cald, confortabil, relaxant și, în același timp, foarte modern. De asemenea, dacă doriți să obțineți o atmosferă excelentă în camera dvs. de zi, puteți combina intensități diferite de mov, în cazul în care doriți și o nuanță mai intensă. Pe lângă faptul că puteți folosi violetul pe pereți, ca și culoare dominantă, îl puteți folosi și pentru textile, accesorii sau elemente decorative. Dacă decideți să optați pentru alte culori care se combină cu movul, încercați să nu folosiți variantele prea „dezactivate”, pentru că atunci veți pierde toată armonia culorii. Pentru un living luminos puteți alege culoarea lavandei, însă v-am sugera să nu abuzați de ea. În caz contrar, veți obține o cameră ternă și fără personalitate. Încercați să combinați movul pal și subtil al lavandei cu tonuri mai închise de violet și veți „dobândi” o sufragerie deosebit de rafinată. Mobilierul potrivit acestei palete de culori este cel în nuanțe maronii sau gri. Și albul, dar nu folosit în exces, se potrivește foarte bine cu violet. În amenajarea livingului, puteți folosi tonuri de violet închis pentru o cameră cu tentă feminină, îndulcindu-l cu puțin roz, culoarea lavandei și alb. Un accent de gri va menține în cote normale designul, nepărând prea „efeminat”. Puteți zugrăvi pereții în roz pal, sau puteți opta pentru mobilier în tonuri de violet închis, lavandă și alb și un covor în nuanțe de gri și mov. Tablourile este musai să aibă motive florale, peisaje sau scene vintage. Pe o etajeră puteți așeza un grup de lumânări violet închis, roz și argintiu, completat neapărat de fotografiile preferate. Dacă în încăpere există o masă de lemn sau o masă albă, puteți să optați pentru scaune de culoare lila sau orice altă nuanță de mov care credeți că se potrivește cromaticii generale. Pentru o extravaganță completă, alegeți o canapea de culoare mov pentru sufrageria dvs., creând un aspect sofisticat și mai mult decât elegant. Nu uitați, totuși, că pentru încadrarea armonioasă a unei canapele de nuanță mov în cromatica sufrageriei, trebuie să adăugați nuanțe discrete de verde, bleu și gri. Vreți ca o culoare rece să fie protagonista camerei dvs. de zi dar nu îndrăzniți să o aplicați pe arii extinse? Începeți prin a o utiliza în accesorii: o pernă, o vază, perdele… cu cât este mai bine distribuită, cu atât rezultatul va fi mai grăitor.

* Pentru băile ample specialiștii recomandă folosirea tonurilor mai închise de violet, pe care, dacă le veți asorta cu câteva note de auriu sau argintiu, veți obține o baie elegantă și luxoasă. Pentru băile mici puteți alege combinații de mov, roz sau lila cu alb. Pentru o baie cu un efect deosebit, instalarea unui mozaic de plăci vă permite să creați un joc cromatic, fără îndoială, captivant. O nuanță de mov în baie, indiferent care va fi aceea, va face o mare diferență. Important este, ca în majoritatea cazurilor, să nu exagerați. Nu ar fi indicat, de exemplu, să alegeți pentru întreaga încăpere o nuanță de mov, pentru că riscați un aspect prea fad și inexpresiv. În schimb, puteți decora cu nuanțe de mov unul dintre pereții băii sau chiar pardoseala. Cheia este echilibrul!

* Părinții cu „state vechi” știu deja că lila și mov se află în fruntea listei de culori preferate ale fetițelor, mai ales pentru că cele două nuanțe se potrivesc foarte bine cu rozul. Până și păpusile Barbie au căsuțe lila cu roz. Movul nu este, însă, potrivit doar pentru camere de fetițe. Din contră, o cameră zugrăvită în culoarea florilor de violete poate căpăta un aspect regal, poate fi rafinată, îndrăzneață, teatrală, feminină, veselă, poate fi oricum, numai plictisitoare, nu.

* Dacă sunteți adepții unui stil formal și a unei eleganțe clasice, movul închis este potrivit pentru o temă victoriană. Mobila cu multe ormanente și cu tapițerie purpurie din catifea are aspect regal și luxuriant. Draperiile mov închis cu șnururi atrag atenția către ferestre. Adăugați un covor mare cu model oriental în nuanțe de mov și aveți grijă să așezați pe canapea și pe fotolii multe perne decorative de culoare mov aprins.

* Dacă doriți să atrageți toate privirile, atunci o cameră decorată în mov aprins, negru și crom lucios este potrivită stilului dvs. Puteți merge chiar mai departe, adăugând câteva accente de roșu. Acoperiți pardoseala cu un covor în nuanțe de mov, roșu, negru și gri și decorați ferestrele cu niște draperii mov deschis. Mobila în combinație de negru și crom va echilibra aspectul, și totuși camera nu va părea prea aglomerată. Mai puteți adăuga tablouri interesante, sculpturi mov sau diverse decorațiuni, precum veioze și lămpi moderne cu model geometric, pentru a completa decorul.

* Violetul nu este o culoare tocmai clasică, însă asta nu înseamnă că nu poate fi folosită în decoruri tradiționale. Pereții de culoare crem sau culoarea nisipului, un covor în nuanțe medii de maro sau gri și mobilierul clasic din lemn masiv de pin sau stejar vor crea un decor conservator. Tapițeria mov închis, perdelele mov simple, pernele decorative sau cuverturile de culoarea mov vor dinamiza peisajul fără să îl supraaglomereze. Echilibrați totul cu tablouri care combină nuanțe de mov și culori neutre.

* Aduceți elemente din natură într-o cameră de oaspeți folosind țesături în culoarea lavandei, sau Very Peri, cu un model floral. Transferați modelul și pe un covor neutru sau adăugați adâncime și dramă cu un covor complet purpuriu. Folosiți o pardoseală de culoare albă și mobilier din lemn pentru echilibrul culorilor și textură. Așezați o lucrare de artă care prezintă flori de lavandă și adăugați un ulcior ceramic sau din metal plin cu flori. Oaspeții dvs. ar putea să nu mai vrea să părăsească acest spațiu fermecător.

* Pentru o senzație decadentă și boemă, pictați tavanul într-o nuanță de prună adâncă și lucioasă, utilizați cuverturi în nuanța levănțicăi și completați cu perne în diferite nuanțe de violet. Adăugați culoare prin țesături și accesorii, cum ar fi verde închis, pentru o senzație energizată. Utilizați negrul pe țesături, suprafețe lăcuite, dar și în cazul obiectelor de iluminat. Un pat din lemn de culoare închisă evocă un sentiment „istoric” în acest cadru. Creați un baldachin care colaborează cu patul pentru luxul final. Movul este o culoare de accent care se potrivește de minune cu verdele, fiind o combinație de culori inspirată direct din natură. Pentru a aduce natura mai aproape, alegeți două nuanțe pale de verde și de mov și dați frâu liber imaginației.

* Pentru un aspect modern minimalist, vopsiți pereții în lavandă-gri și „instalați” două noptiere mici de un alb strălucitor, negru profund sau chiar din lemn natural. Profitați de tablouri abstracte în nuanțe de violet și lavandă, ca puncte focale în cameră. Adăugați un covor gri-argintiu și îmbogățiți camera cu grupări de două sau trei accesorii metalice sau o sculptură de dimensiuni mai mari. Îmbunătățiți arta prin focalizarea directă a luminii. Adăugați două perne de accent dreptunghiulare, pentru linii curate și drepte. Utilizați mobilierul cu linii drepte și păstrați dezordinea la un nivel minim în acest spațiu. Într-un context modern, un perete cu mobilier modular în nuanțe de violet determină un mediu plin de viață și interesant.

* Culoare foarte puternică, caldă și învăluitoare, movul este utilizat în amenjarea casei și pentru pictarea pereților în acele camere pe care doriți să le reînnoiți într-un mod decisiv, conferindu-le un aspect romantic sau pentru a aborda tendințe mai exotice, tipic etnice și eclectice. O soluție interesantă este introducerea unor elemente de mobilier, precum un fotoliu antic din catifea, sau perdele și draperii, atunci când doriți să caracterizați un mediu cu un farmec antic și rafinat, fără a risca să „cântăriți” mediul înconjurător din cauza utilizării excesive a culorii. Eleganța prin simplitate nu se va demoda niciodată, astfel, dacă pereții încăperii sunt albi, puteți pur și simplu să adăugați un tablou în nuanțele de mov pe care le preferați. Va fi suficient pentru a schimba aspectul întregii încăperi! Aveți posibilitatea, de asemenea, să adăugați câteva accesorii în nuanțe de roz (pernuțe decorative, o vază de flori sau un ghiveci), albastru deschis și gri, pentru a crea un efect cromatic plăcut.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.pantone.com/color-of-the-year-2022-tools-for-designers

https://www.homesandgardens.com/news/pantone-color-of-the-year-2022

https://edition.cnn.com/style/article/pantone-color-of-the-year-very-peri-2022/index.html

https://eu.usatoday.com/story/life/2021/12/08/2022-pantone-color-year-very-peri-periwinkle-change-innovation/6435324001/

https://www.itsnicethat.com/news/pantone-colour-of-the-year-2022-very-peri-creative-industry-091221

https://hypebeast.com/2021/12/pantone-color-of-the-year-2022-very-peri

https://www.elledecor.com/design-decorate/color/news/g3234/purple-rooms/

https://www.bhg.com/decorating/color/paint/purple-home-decorating-ideas/

https://www.apartmenttherapy.com/ideas-for-how-to-decorate-with-purple-255950

https://dengarden.com/interior-design/Decorating-With-The-Color-Purple-Living-Room-and-Bedroom-Ideas-Plus-Matching-Colors-and-Decors

https://www.decoist.com/2012-08-08/how-to-decorate-with-purple/?adblock=1&chrome=1

https://www.mymove.com/home-inspiration/decoration-design-ideas/not-your-shrinking-violet-here-are-10-ideas-for-decorating-with-purple-for-a-modern-sexy-space/

https://www.thespruce.com/purple-bedroom-photos-and-ideas-350601