Caligrafia arabă și rumba congoleză, înscrise în patrimoniul cultural imaterial UNESCO

Caligrafia arabă și rumba congoleză au fost înscrise în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Potrivit France Fresse acest statut va contribui la conservarea acestor practici artistice. 16 țări, în frunte cu Arabia Saudită, state unde Islamul este religia dominantă, au susținut candidatura caligrafiei arabe, simbol al acestui spațiu, care constă în notarea de mână a scrisului arab într-o manieră fluidă în scopul exprimării armoniei, a grației și a frumuseții.
Rumba congoleză este folosită pentru celebrare și doliu, în spații private, publice și religioase, și are originea în Regatul antic Congo. Odată cu comerțul de sclavi africanii au adus în Americi tradițiile lor culturale și muzicale și așa a luat naștere și rumba în Cuba.
Alte proiecte incluse în patrimoniul cultural imaterial UNESCO sunt festivitățile prilejuite de cultul Sfântului Ioan Botezătorul din Venezuela, valori legate de olărit, tradiții și practici ale populației indigene din Peru sau Marele Festival de la Tarija din Bolivia./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 decembrie