Expoziții în premieră

Începând de astăzi puteți vizita expoziția tematică Dress Code. Parfum de secol XIX, în intervalul orar 10.00 – 18.00. De ce secolul al XIX-lea? Este cel mai strălucitor, complex, variat și prolific veac în privința vestimentației. În spațiul românesc se face trecerea de la moda orientală la cea europeană. Existau cutume pentru tipurile sociale și modul în care își etalau veșmintele.
Muzeul Municipiului București deține cea mai bogată colecție de costum urban și accesorii vestimentare din țară și organizează periodic expoziții tematice care evidențiază vestimentația de secol XIX, stilurile care s-au succedat în decurs de un veac, oglindite de aceste piese de patrimoniu autentice, purtate în momente fericite sau solemne de personaje care au trăit și au visat în această capitală europeană.

Expoziția include, pe lângă piesele de costum și accesorii vestimentare, piese de artă decorativă (mobilier, metal, cristal/porțelan), ceasuri, bijuterii, pictură și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale din patrimoniul Muzeului Municipiului București care evidențiază stiluri, eleganță, atitudini, toate gravitând în jurul ideii de etichetă
vestimentară.
Vineri, 17 decembrie, vă invităm să vizitați expoziția anuală a Pinacotecii București: Orient versus Occident. Expoziția analizează două lumi: Orientul și Occidentul, care propun în secolele XIX și XX inedite valori estetice. Occidentul este măsura rațiunii, în timp ce Orientul este o oază a contemplației.
Percepută, încă de la începutul secolului XIX, datorită poziționării geografice, ca fiind „placa turnantă” a politicii europene în contextul situației de expansiune și dominație a Imperiului Otoman, România este una dintre țările care a aplicat cu rapiditate influențele orientale în artă. Tematica orientală i-a atras pe tinerii artiști români care studiau în mari centre occidentale și care o abordau predilect după revenirea în țară.
Expoziția, care va putea fi vizitată în perioada 17 decembrie 2021 – 28 august 2022, prezintă o amplă selecție de opere de pictură, grafică, dar și sculptură din bogata colecție a Pinacotecii București, oferind un periplu prin orașele Europei vestice și ale Orientului. Este vorba despre un manifest plastic dedicat ilustrării diversității surselor de inspirație artistică, a diferențelor revelatoare dintre Est și Vest, clasic și modern și o încercare de recuperare a unor locuri și a unor personaje inedite și exotice.