2021. december 16

Társadalmi vitára bocsátják pénteken az állami költségvetés-tervezetet és a társadalombiztosítási költségvetés-tervezetet

Adrian Câciu pénzügyminiszter közlése szerint az állami költségvetés-tervezet és a társadalombiztosítási költségvetés-tervezet csütörtök estig elkészül és pénteken társadalmi vitára bocsátják. A két tervezetet külön kormányülésen hagyják jóvá, amelyet vasárnapra vagy hétfőre hivják össze. A pénzügyi-költségvetési intézkedések gyakorlatba ültetéséhez szükséges alapokat az adócsalás leküzdése és nem az adók növelése nyomán biztositják, magyarázta a pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy Románia nem tudja csökkenti az Európai Bizottság képviselőivel megállapitott költségvetési hiányt, de el kell mondani Brüsszelben, hogy a szegénység hazánkban egy reális probléma. A lakosság 80%-nak kevesebb mint négy ezer lej a fizetése, ami európai szinten messze elmarad a tisztességes élet küszöbértékétől, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Temesváron gazdag rendezvényeket szerveztek a román forradalom mártirjai és azok tiszteletére, akik életüket áldozták a szabadságért

Harminckét évvel ezelőtt Temesváron lángra lobbant a román forradalom szikrája, amely átfogta az egész országot és a kommunizmus bukásához vezetett. Ennek az eseménynek a jegyében csütörtökön, Temesváron gazdag rendezvényeket szerveztek a forradalom mártirjai és azok tiszteletére, akik életüket áldozták a szabadságért. A délelőtt folyamán a forradalmárok és a helyi hatóságok az 1989. decemberi eseményekre emlékeztek és véleményt cseréltek a román társadalom alakulásáról az utóbbi hártom évtízedben. Délelőtt istentisztelet, illetve a helyi tanácsnál tartott ünnepi ülés keretében emlékeztek meg a forradalom mártirjairól és azokról, akik életüket áldozták a szabadságért, mig  15 líceum diákjai zarándoklatot szerveztek a város fontosabb emlékműveinél.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy 2022-ben nagy összegű forrásokat különítenek el a beruházásokra

Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy 2022-ben az elmúlt 30 év legnagyobb összegét folyósitják beruházásokra. „A kormánynak az a kötelessége, hogy pénzt juttason a gazdaságnak”, hangsúlyozta a miniszter, megigérve a vállalkozóknak, hogy a jelenlegi kormány mindent megtesz a törvényes keret javitásáért. „A becsületes román vállalkozónak nem kell papírokkal, jóváhagyásokkal foglalkoznia és azzal sem, hogy egyre-másra bizonyitsa az államnak, hogy tisztességes. Hagyni kell őt, hogy saját vállalkozását vezesse, mig az állam kötelessége a bürokrácia leszoritása. A bürokrácia csökkentése mellett, szerintem az egyik legfontosabb dolog, amit a jelenlegi kormánynak meg kell tennie, az az hogy pénzt juttason a gazdaságnak, és e célból az elmúlt 30 év legnagyobb beruházási költségvetését bitositjuk, mondotta Nicolae Ciucă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Romániában két százalékkal csökkent az építőipari termelés az idei első tíz hónapban

Romániában a nyers adatok szerint két százalékkal csökkent az építőpari termelés volumene az első tíz hónapban a tavaly január-októberihez képest, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 1,3 százalék volt. A január-október közötti időszakban a nyers adatok szerint az új építések volumene 6,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a felújításoké 23,9 százalékkal csökkent, míg a karbantartási és javítási munkálatoké 13,5 százalékkal esett vissza. Októberben az építőipari termelés volumene 16,8 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint tavaly októberhez mérten, a kiigazított érték szerint 13,7 százalékos volt a csökkenés. Szeptemberhez képest a nyers adatok szerint 1,5 százalékos növekedést jegyeztek, ugyanakkor a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal esett vissza. Tavaly 15,9 sazázalékkal nőtt az építőipar termelése 2019-hez képest, miután 2019-ben is csaknem 28 százalékkal élénkült az előző évvel összevetve.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.15)

Romániában több mint 1,6 millió adag Morderna vakcina van, melynek érvényességi idejét hét hónapról kilenc hónapra hosszabbították meg

Az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță pontosította, hogy a flakonokon a régi érvényességi idő szerepel, amelyet technikailag nem lehet megváltoztatni, de az Országos Elektronikus Nyilvántartásban megtalálható az új érvényességi idő. A módositást, a pontos dátumot az oltási igazolványon is feltűntetik, fűzte hozzá Valeriu Gheorghiță. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.16)

Rozália Gănciulescu – RADOR