Reacţii de condamnare în Parlamentul European vizând un text intern al Comisiei Europene privind limbajul incluziv

Realizator: Principalele grupuri politice europene au condamnat miercuri, în plenul Parlamentului reunit la Strasbourg, documentul Comisiei Europene privind limbajul incluziv. Eurodeputații au explicat că, deşi documentul retras între timp era de uz intern, textul a fost conceput fără preocupare pentru unele sensibilități și a dat ocazia extremiștilor și populiștilor să atace din nou Uniunea Europeană și instituțiile ei. Potrivit reporterului RRA, au existat și voci care au cerut denisia comisarului Helena Dalli, care a supervizat redactarea documentului.
Reporter: Carmen Gavrilă – Cei mai mulţi eurodeputaţi au explicat că documentul Comisiei a fost neinspirat, dar au precizat că niciunde în text nu se vorbea despre o așa-zisă interzicere a Crăciunului, așa cum au pretins unii extremiști ori canale media cu reputație dubioasă. În plenul Parlamentului, vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a urat „Crăciun fericit” audienței.
Margaritis Schinas: Suntem mândri de cei 2000 de ani de tradiție și cultură iudeo-creştină a Europei. E ceea ce a creat Uniunea de astăzi și toți suntem mândri că trăim într-o Europă care apreciază și protejează în mod egal toate religiile, ca și dreptul de a nu crede în vreuna.
Reporter: Eurodeputatul din grupul socialiștilor, Victor Negrescu, a precizați că diversitatea în uniune este o realitate, dar că documentul intern al Comisiei a fost prost redactat.
Victor Negrescu: Nimeni nu interzice Crăciunul. Ca dovadă, în Parlamentul European avem brazi de Crăciun, chiar se mai cântă şi colinde. Eu cred că aici partidele extremiste caută să folosească această greșeală pentru a-şi comunica platforma politică, care nu are nicio legătură cu cetățenii.
Reporter: Şi din grupul Renew a venit acelaşi mesaj critic la adresa celor care au alterat adevărul.
Dacian Cioloș: Într-o perioadă în care anxietatea şi furia ating cote maxime, haideți să nu dăm prilej extremiștilor să le alimenteze și mai mult cu genul acesta de subiecte artificiale.
Reporter: Documentul intern menit să ofere criterii de comunicare instituţională a fost între timp retras de către direcția care l-a redactat./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 decembrie)