2021. december 20

A kormányfő szerint realista a 2022-es költségvetés-tervezet
Kiegyensúlyozott, felelősségteljes és realista 2022-es költségvetés elfogadását ígérte a hétfői kormányülés elején Nicolae Ciucă. A miniszterelnök elmondta, a jövő évi büdzsé képes lesz kielégíteni a szükséges finanszírozási igényeket, illetve közép és hosszú távon erősíteni a gazdaságot, felhasználva az Európai Unió által biztosított pénzügyi forrásokat. Nicolae Ciucă szerint a költségvetés kidolgozásakor szem előtt tartották mind a világjárvány és az energiadrágulás okozta nehézségeket, de figyelmet fordítottak a gazdaság fenntartható, „egészséges” növekedésének biztosítására is. A jövő évi büdzsé alapkoncepciója a „stabilitás és kiszámíthatóság”, így igyekeznek ösztönözni a beruházásokat és vonzó üzleti célponttá tenni az országot. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.20)
Elfogadta a kormány a jövő évi állami költségvetés-tervezetet
Elfogadta hétfőn a román kormány a jövő évi állami költségvetés-tervezetet, amely 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel, 5,84 államháztartási hiánnyal és 6,5 százalékos inflációval számol. Adrian Caciu pénzügyminiszter elmondta, hogy reményeik szerint karácsonyig a parlament is megszavazza. A jövő évi román bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 1317,3 milliárd lej (1 lej 74,15 forint) lesz. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a költségvetés bevételei a GDP 33,4 százalékát teszik ki az idei 32,6 százalékhoz képest, a kiadások pedig a GDP 39,2 százalékát az idei 39,7 százalék után. A miniszter szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy folytatják a költségvetés konszolidációját mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. 2022-ben a bruttó átlagbér a kormány becslése szerint eléri a 6095 lejt, a nettó átlagbér a 3775 lejt. Rámutatott, hogy a költségvetés tartalmazza a január 1-től hatályba lépő 10 százalékos nyugdíjemelést is, így 2022-ben a GDP 7,32 százalékát költik a nyugdíjak folyósítására. A miniszter elismerte, hogy túl rövid ideig volt társadalmi vitán a költségvetés-tervezet, de sietniük kell, hogy a jövő év elején már hatályos legyen az új büdzsé. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.20)
Spontán munkabeszüntetés kezdődött a vasúti társaságnál
Spontán munkabeszüntetés kezdődött hétfőn a román állami vasúti társaságnál (CFR), miután a kormány pénteki ülésén befagyasztotta 2022-re a közalkalmazottak bérét az egészségügyi dolgozók és a tanárok kivételével. A sztrájkot a mozdonyszerelők kezdték, majd a pályakarbantartók is beszüntették a munkát. Hétfő délben a bukaresti Északi pályaduvarról már indultak személyvonatok. A hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint az ország különböző pályaudvarain veszteglő szerelvények utasai körében teljes a bizonytalanság, senki sem tudja tájékoztatni őket, mire számíthatnak. Rodrigo Maxim szakszervezeti vezető szerint a 47 ezer vasutas közül mintegy 1500 szüntette be a munkát, miután immár harmadszor halasztották el a vasutasok jogállásáról szóló, jelentős béremeléseket előirányzó törvény hatályba lépését. A jogszabályt 2022 áprilisától kellett volna alkalmazni, a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet azonban azt 2023 január 1-jére tolta. Sorin Grindeanu, a közlekedési tárcát vezető miniszterelnök-helyettes hétfőn azt mondta: nem ő tett felelőtlen ígéreteket a vasutasoknak, de tudomásul kell venni, hogy az ágazat jelenlegi állapotában ráfizetéses, Románia pedig a nemzeti helyreállítási tervben – az uniós helyreállítási alapból számára elkülönített csaknem 30 milliárd euró lehívásának feltételeként – kötelezettséget vállalt az Európai Bizottság előtt, hogy növeli a CFR hatékonyságát és fenntarthatóvá teszi a vasút működését. A tárcavezető mindazonáltal nem zárkózott el attól, hogy a szakszervezetekkel tárgyaljon, de leszögezte: nem fog betarthatatlan ígéreteket tenni. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.20)
Koronavírus Romániában: Félezer alatt maradt az új esetek száma
A legutóbbi tájékoztatás óta 424 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában 19 697 teszt eredményének feldolgozása nyomán; kilencen újrafertőződött betegek – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt 24 órában 5372 RT-PCR tesztet végeztek el és 14 325 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az igazolt új esetek mellett 78 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. Az elmúlt 24 órában 36 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés; nyolc haláleset korábban következett be. A 36 halálos áldozat közül 34-en nem voltak beoltva, ugyanakkor 35-nek volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

Agentia de presa RADOR – Andrei Demeny