ANRE a aplicat, în ultimele două luni, distribuitorilor și furnizorilor de gaze și energie electrică 167 de amenzi contravenţionale

În ultimele două luni, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aplicat distribuitorilor și furnizorilor de gaze și energie electrică 167 de amenzi contravenționale în valoare de aproape 2,5 milioane de lei. Bogdan Isopescu ne oferă detalii.

Reporter: ANRE a sancţionat 19 companii cu amenzi cuprinse între 5000 și 585.000 de lei, toate în perioada noiembrie- decembrie. Pe partea de distribuție, cele mai multe amenzi au fost date pentru nerespectarea termenelor pentru proiectarea, obținerea acordului și autorizației pentru branșament, pentru execuția și recepția punerii în funcțiune a branșamentului sau a racordării la rețea, dar și pentru neasigurarea calității tehnice a energiei electrice.

Pe de altă parte, unii distribuitori au întârziat nejustificat alimentarea cu energie electrică a clienților sau realimentarea acestora după întrerupere. O serie de furnizori au fost amendați pentru nerespectarea anumitor obligații în relația cu clienții. Dintre acestea, cele mai multe se referă la termenele de încheiere a contractelor cu consumatorii, intervalele de citire a contoarelor pentru a fi livrată factura, termenele de răspuns la plângerile clienților. Alte sancțiuni au fost date pentru nerespectarea obligațiilor furnizorilor de a transmite clienților finali informații transparente privind prețurile și tarifele practicate.

Nu în ultimul rând, unii distribuitori și furnizori au fost amendați pentru că nu au respectat anumite condiții în relația cu Autoritatea Națională de Reglementare în Energie. Printre acestea, operatorii nu au respectat condițiile de valabilitate asociate licențelor și autorizațiilor emise de ANRE, în timp ce alți operatori nu au respectat reglementările tehnice și comerciale emise de ANRE pentru relația cu clienții finali./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 decembrie