de Răzvan Moceanu

●15 ianuarie – Radio România sărbătorește vineri 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Toate posturile Societății Române de Radiodifuziune, Agenția de presă Rador și Editura Casa Radio au pregătit emisiuni speciale, interviuri dedicate, documentare, ediții și evenimente aniversare care marchează această zi pentru românii din țară și din străinătate.
– Radio România Cultural vorbește, de Ziua Culturii Naționale, despre Cultura în era digitală. Vor fi prezenți la Radio România Cultural Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, vorbitor de limba română și Ambasadoarea Franței, Laurence Auer. Scriitorul Norman Manea, unul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, vorbește despre evoluția culturii române până în era tehnologiei. Fizicianul Cristian Presură, cel care a tradus versurile lui Eminescu în noțiuni fizice explică fizica din poeziile eminesciene – cosmologie, astronomie, astrofizică, relativitate, toate acestea se regăsesc în prima strofă din poezia La steaua.
Lectura în era digitală, este un alt subiect, abordat de Radio România Cultural, cu cinci vloggeri de carte.
De la muzica din care s-a inspirat Eminescu, până la muzica pe care a inspirat-o: Beethoven, Chopin, Saint-Saens, Wagner sunt doar câțiva compozitori ale căror lucrări au influențat geniul creator al lui Eminescu. Trupe contemporane precum Firma, Jurjac s-au inspirat din versurile poetului pentru a crea muzica de azi.
Radio România Cultural va transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2021 și înregistrarea concertului de la Ateneul Român, susținut de Orchestra Română de Tineret și Direcția 5.
– Radio România Actualități deschide seria programelor dedicate Zilei Culturii Naționale cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, invitatul Apelului matinal. Oameni de cultură și personalități ale lumii artistice vor fi prezenți în emisiunile RRA pe tot parcursul zilei.
– Radio România Muzical propune, pentru Ziua Culturii Naționale, în principal, emisiuni care includ exclusiv creație și interpretare românească.
Programul începe cu matinalul Musica viva, continuă cu Arpeggio, unde interpretul zilei este unul dintre cei mai cunoscuți dirijori care activează astăzi în România, Tiberiu Soare, apoi cu înregistrări ale sopranei Lya Hubic și audiția în premieră a celui mai nou disc semnat de pianista Sînziana Mircea. Exclusiv creație și interpretare românească se regăsesc în emisiunile Polifonii și Perpetuum mobile.
Două concerte organizate special pentru Ziua Culturii Naționale sunt difuzate în această zi: de la ora 15:30, concertul Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Horia Andreescu, organizat de Filarmonica bucureșteană în colaborare cu Academia Română, iar de la ora 21:00, concertul organizat de Ministerul Culturii și Centrul Național de Artă Tinerimea Română, susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea formației Direcția 5: un program cu muzică cultă, dar și cu piese din repertoriul Direcția 5, tratate simfonic.
Radio România Muzical are o ofertă proprie și în rețelele sociale pentru Ziua Culturii Naționale: între orele 18:00-20:00 pot fi vizionate mini-recitalurile propuse de 4 tineri muzicieni români, care, selectați de Radio România Muzical, vor reprezenta România la concursul Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio.
– Radio România Antena Satelor propune 4 producții editoriale care evidențiază importanța păstrării culturii la sat: emisiunile Căruța 4×4, Viața la țară, Lada de zestre și La școala vieții vorbesc despre opera lui Mihai Eminescu și prezența sa în societatea românească, prezintă manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale în mediul rural, înregistrări document cu „tezaure umane vii”, dar propun și o incursiune în poezia românească.
– La Radio 3NET se vorbește, de Ziua Culturii Naționale, despre impactul noii realități asupra accesului tinerilor la cultură; cultura în învățământul online, lideri de opinie din domeniul cultural – mai există?
– Agenția de presă RADOR pregătește trei materiale speciale: Cernăuții lui Mihai Eminescu, Tudor Arghezi despre Mihai Eminescu și un portret documentar Eminescu.
– La Radio România Internațional vor fi știri în toate limbile de emisie despre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale în România și peste hotare, interviuri cu personalități culturale din România şi străinătate în programele în limba română, iar conținuturile acestora vor fi postate în mediul online (site, rețele sociale).
– Redacția Minorități marchează Ziua Culturii Naționale prin știri dedicate acestui eveniment, rubrica Nota zilei fiind dedicată exclusiv Zilei Culturii Naționale, iar emisiunea Észpresszó conține un interviu realizat cu membrii Grupului Iza din Maramureș, condus de Ioan Pop. Vom auzi povești despre instrumentele tradiționale ceteră, braci, tilincă, drâmbă, zongoră, vioara cu goarnă și vom asculta cântece populare românești din Maramureș, obiceiuri și datini care se păstrează și astăzi pe Valea Izei.
– Radio România București FM a pregătit programe speciale dedicate Zilei Culturii Naționale:
Vrem să vorbim despre patrimoniu… la viitor!, invitat în cadrul emisiunii În comunitate este managerul Institutul Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, Oina-sportul înscris în patrimoniul național – Nicu Dobre, președintele Federației Române de oină, vine de asemenea În comunitate, Mirel Taloș, directorul Institutului Cultural Român, vorbește în multiplexul de 10 ori România despre cele peste 20 de proiecte culturale realizate de institut.
De Ziua Culturii Naționale, Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin aduce românii mai aproape de tradițiile și de folclorul autentic românesc prin concertul Hora Staccato, care va fi lansat gratuit pentru vizionare în aplicația Madrigal, chiar în 15 ianuarie. Despre toate acestea vorbește pentru București FM Emil Pantelimon, manager al Corului Madrigal.
– Radio România Brașov FM difuzează vineri 15 ianuarie, în matinalul Radio România Brașov FM, o intervenție a scriitorului Ion Popescu Topolog despre semnificația Zilei Naționale a Culturii. Interviuri cu directori de muzee din Brașov, elevi, studenți ai Facultății de Litere vor fi difuzate în emisiunile Pulsul Zilei, Sens Unic și Pasaj Urban.
– Radio România Cluj a pregătit, pe lângă reflectarea evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale ce vor avea loc în zonă, o ediție specială a Serilor Radio Cluj: interviu în direct cu inițiatorul Legii Zilei Culturii Naționale, Victor Socaciu, dialoguri în direct cu profesorul și criticul literar Adrian Mureșan, criticul și istoricul literar Irina Petraș, președinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, eminescologul Ioana Bot, de la Facultatea de Litere Cluj, prozatoarea Florina Ilis, autoarea romanului Viețile paralele, în care descrie amurgul vieții lui Eminescu, înregistrări cu scriitori clujeni despre Mihai Eminescu.
– Radio România Constanța îl aduce în prim-plan, de Ziua Culturii Naționale, pe Mihai Eminescu, dar și identitatea națională, patrimoniul și proiectele culturale de interes național, evenimentele culturale dedicate zilei de 15 ianuarie în Dobrogea, situația în care se află instituțiile de cultură din Dobrogea și proiectele de conservare și valorificare ale patrimoniului cultural local și regional. Invitați – oameni de cultură din plan local și regional, de la Uniunea Scriitorilor din România – filiala Dobrogea, Clubul Artelor Solteris, Cenaclul Mihail Sadoveanu, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Asociația Culturală Wild Art.
– Radio România Timișoara sărbătorește Ziua Culturii Naționale în De la om la om – emisiune interactivă ce-i va avea ca invitați pe scriitorul timișorean Robert Șerban și pe rectorul Universității de Vest Timișoara Marilen Pirtea, iar emisiunea Cultura la doi pași va fi dedicată în întregime acestei zile speciale. Pe tot parcursul zilei, ascultătorii vor intra în dialog pe tema culturii naționale.
– Radio România Oltenia Craiova prezintă vineri, 15 ianuarie, în cadrul emisiunii Bună dimineața, Oltenia!, un interviu cu criticul și istoricul literar Gabriel Coșoveanu despre actualitatea lui Mihai Eminescu, iar în cadrul emisiunii Pulsul zilei va fi difuzat un reportaj despre Doina lui Eminescu – discuții și controverse în timpul comunismului.
Voci marcante ale culturii noastre naționale – poetul Adrian Păunescu și actorii Gheorghe Cozorici și Leopoldina Bălănuță, se aud la Bună dimineața, Oltenia!, Pulsul zilei și Sens unic.
Sărbătoarea Zilei Naționale a Culturii continuă la Radio Craiova – pe 17 ianuarie, la Teatru Radiofonic se aude spectacolul-recital al actorului Emil Boroghină – La steaua care-a răsărit.
– Radio România Reșița va difuza, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, materiale publicistice referitoare la trecerea lui Mihai Eminescu prin spațiul Banatului, legăturile acestuia cu Teatrul Vechi din Oravița și originea poemului Luceafărul (care are la bază două legende de pe Valea Carașului), interviu cu o personalitate a culturii naționale, doctor în filologie, Ada D. Cruceanu, la emisiunea De vorbă cu România frumoasă, iar seara, în cadrul unei emisiuni interactive, ascultătorii sunt provocați să redescopere poezia și muzica românească.
– Radio România Târgu Mureș invită ascultătorii la reflecție: cât este de cunoscut și apreciat de cei tineri poetul național Mihai Eminescu, acum, la aniversarea a 171 de ani de la nașterea sa, modernizăm literatura română propunând noi curente literare și noi scriitori și uităm de clasici – întrebări la care răspunde dr. Bogdan Rațiu, profesor la Liceul Teoretic Bolyai Farcaș din Târgu Mureș și cadru didactic universitar la Facultatea de Științe și Litere.
Ziua Culturii Naționale în județele Mureș, Harghita și Covasna – manifestări organizate în contextul pandemiei – expoziții online, carte, teatru, cinema, radio-tv, online, interviuri, manuscrisele eminesciene (prof. Ion Dur), ispitele gnoseologice ale lui Eminescu (acad. A.Surdu), corespondența Eminescu-Creangă, Eminescu, unul dintre Feții-Frumoşi la care merită să ne raportăm (Dan Puric), din lirica eminesciană (actrițele Melania Ursu, Daniela Nane) – despre toate acestea și nu numai, la Radio România Târgu Mureș, vineri 15 ianuarie.
– Radio România Iaşi sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o suită de emisiuni-eveniment, ce-și propun să (re)interpreteze rolul educaţiei în spaţiul radioului public, să privească spre cultură într-un mod disociat: atât ca produs, obiect, domeniu etc., cât şi ca mod de abordare a realității. Celebram un mare creator – Mihai Eminescu și reflectăm asupra valorilor culturale naționale este tema zilei la Radio Iași: Valentin Coşereanu, fost director al Centrului Național de Studii Mihai Eminescu (Ipotești) şi Aurel Ștefan, primarul comunei Vorona, ne conduc la alt început; Joldești (comuna Vorona, județul Botoșani) reprezintă locul nașterii mamei poetului (Raluca Iurașcu) şi recunoașterea, drept consecință, a întâietății; este analizat și „complexul care formează idealul românilor de pretutindeni” prin legătură directă cu români din Cernăuți; Georges Barthouil, din Avignon – Franța, un bun cunoscător al limbii române, recită din Eminescu; Nicolae Dabija (Basarabia) confirmă spusele percutante ale lui Eminescu; documentar audio cu criticii Ioan Holban și Alexandru Călinescu și înregistrări din Fonoteca Radio Iași – operele Decebal și Geniu pustiu de Mihai Eminescu, în interpretarea lui Constantin Noica, sunt principalele repere ale zilei de 15 ianuarie.
– Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și la Radio Chișinău: interviu cu poetul român Claudiu Komartin în Matinalul Familia Diminescu, interviuri, reportaje și analize, în emisiunile Dor de izvor românesc și Un pământ și două ceruri. Evenimentele consacrate zilei de 15 ianuarie sunt reflectate în jurnalele și buletinele de știri.
– Editura Casa Radio vă invită din nou la o audiție specială în casele dumneavoastră, alături de audiobook-uri și CD-uri care celebrează cultura sub toate formele sale – Luceafărul de Mihai Eminescu într-un album de benzi desenate conceput de Alexandru Ciubotariu şi un disc audio cu trei înregistrări din Fonoteca Radio în interpretarea strălucită a trei generații de actori: George Vraca, Ion Caramitru și Ada Condeescu.

● 27 ianuarie – După o ”tăcere” lăsată peste Sala Radio din motive pandemice, muzica revine pe scena bucureșteană în 2021, în primul concert transmis în direct (live) – fără public în sală. Apreciatul dirijor Tiberiu Soare s-a aflat la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, într-un frumos concert dedicat integral lui Mozart, de la a cărui naștere se împlinesc, chiar în ziua concertului, 265 de ani. Primele sale creații datează de la vârsta de 5 ani și în doar 35 de ani de viață genialul Amadeus a compus peste 600 de lucrări în aproape toate genurile muzicale ale timpului, dintre care 27 de concerte de pian.
În concertul transmis live de pe scena Sălii Radio au fost ascultate Simfonia nr. 35 – Haffner (creată cu prilejul înnobilării unui membru al familiei Haffner din Salzburg) și Concertul nr. 12, în interpretarea solistică a pianistului Horia Mihail.
Evenimentul a putut fi urmărit pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Concertul a fost transmis și în streaming live pe pagina oficială de Facebook a Orchestrelor și Corurilor Radio și pe cea a postului Radio România Muzical.

● 5 februarie – Apreciatul dirijor Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Naționale Radio, cunoscutul violonist Gabriel Croitoru și vioara lui Enescu pe care acesta interpretează (instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu) și un program dedicat integral lui Beethoven au fost elementele ce definesc cel de-al doilea concert transmis LIVE de la Sala Radio în 2021.
În concertul de la Sala Radio a fost ascultată uvertura baletului Creaturile lui Prometeu, urmată de două romanțe semnate de Beethoven, iar concertul s-a încheiat cu Simfonia a IV-a

● 10 – 11 februarie – Într-o perioadă în care călătoriile sunt doar de ordinul visului, Orchestrele și Corurile Radio România au propus două „călătorii muzicale”, sub forma a două concerte ce vor fi transmise live de la Sala Radio.
– 10 februarie – în prima călătorie, către Viena sec. XVIII și începutului de sec. XIX, a fost susţinut concertul Mozart/Schubert propus de Orchestra de Cameră Radio. Evenimentul s-a derulat sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, care a fost aplaudat în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, pasiunea sa pentru muzică îndreptându-se atât către repertoriul simfonic cât și către lumea operei. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov și al Kameratei Kronstadt, ansamblu al cărui fondator este.
Pe scenă s-a aflat Valentin Șerban, singurul violonist român calificat în semifinala Concursului Internațional George Enescu, programată în primăvara anului 2021. Acesta a interpretat Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră de Mozart. Seara s-a încheiat cu Simfonia nr. 2 de Schubert.
– 11 februarie – a fost rândul iubitorilor de jazz să se bucure de o „călătorie” printre câteva dintre cele mai apreciate hit-uri românești de pop-rock sau folk, prezentate publicului într-o nouă versiune inedită, cu sonorități de jazz!
Sub titlul Romanian Hits, au fost ascultate șlagăre ca Vine o zi (Holograf), Banii (Partizan), Cântec de leagăn (Horia Moculescu), Țara lui Pește (Vunk), Trurli (Vasile V. Vasilache), Vorbe (Laurențiu Duță), Perfect (Timpuri Noi), Dor de viață (Aura Urziceanu). Aranjamentele muzicale ale pieselor sunt semnate de George Natsis.
Pe scena Sălii Radio +s-au aflat George Natsis – pian, Sebastian Burneci – trompetă, Paolo Profeti – saxofon alto, Eugen Mamot – saxofon tenor, Radu Florian – trombon, Adrian Flautistu – contrabas, Laurențiu Zmău – baterie și Adrian Cojocaru – percuție.
Concertele au fost transmise live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical

● 13 februarie – Componentă esențială a Radio România, și Editura Casa Radio a celebrat Ziua Mondială a Radioului.
Ediția din acest an (ediție aniversară – a zecea ediție și totodată peste 110 ani de activitate radio), desfășurată sub deviza New World, New Radio, cuprinde trei mari teme: Evoluție – Radioul își menține permanent relevanța prin capacitatea sa de a evolua, de a genera răspunsuri la întrebările societății aflate în schimbare; Inovație – Radioul rămâne sincronizat cu lumea contemporană și sub aspectul evoluției tehnologiei. Astfel, complementar cu undele radio – mijlocul său tradițional de exprimare, Radioul comunică și prin canalele de comunicare mai recente, tocmai pentru a putea fi accesibil oriunde și fiecăruia; Conectare – temă ce rezultă din cele anterioare, Radioul este calea prin care oamenii rămân conectați între ei prin informație, chiar și în vremuri dificile în care interacțiunea personală directă nu mai este posibilă.
Editura Casa Radio sărbătorește ediția din acest an a Zilei Mondiale a Radioului prin produsele editoriale oferite publicului român. Editura Casa Radio demonstrează permanenta relevanță a valorii informației culturale radiodifuzate de la constituirea Radioului național și până în prezent și tezaurizate în Fonoteca Radio. Aceste valori culturale – literare, dramaturgice, muzicale – au fost repuse în circulație în formate noi, adaptate cerințelor zilelor noastre. Fie că e vorba de înregistrări istorice sau contemporane, o pleiadă de mari personalităţi ale culturii române – scriitori, critici literari şi dramatici, regizori, istorici, muzicologi, compozitori, artiști interpreți și artiști plastici – se regăsesc în lumea fabuloasă dintre copertele audiobook-urilor şi CD-urilor Editurii Casa Radio!
În 13 februarie, de Ziua Mondială a Radioului, s-au ascultat şi citit audiobook-urile şi CD-urile Editurii Casa Radio – instituţie specializată în imortalizarea clipei şi permanenta înnoire a memoriei culturale

● 16 februarie – Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Agenția Națională de Presă AGERPRES au încheiat parteneriate de colaborare cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Încheiate în perspectiva participării Echipei Olimpice Team Romania la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, aceste parteneriate au la bază promovarea sportului, a mișcării olimpice, a performanței, valorilor naționale, precum și susținerea reciprocă a acțiunilor și programelor comune.
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, și secretarul general, George Boroi, au marcat momentul de semnare a parteneriatelor alături de Georgică Severin, Președinte Director General SRR, Doina Gradea, Președinte Director General al SRTV și Claudia Nicolae, Director General AGERPRES.
Aceste parteneriate vor reflecta în primul rând eforturile Echipei Olimpice „Team Romania” ai cărei sportivi se pregătesc să participe la Jocurile Olimpice Tokyo 2020 dar vor asigura și promovarea altor competiții sportive care se desfășoară sub egida Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC) și vor contribui la promovarea valorilor olimpice – Excelență. Prietenie, Respect – în rândul publicului la nivel național. Suntem conviși că împreună cu Televiziunea Națională, cu Radioul Public și alături de Agenția Națională de Presă vom oferi societății modele de urmat, mult spirit și mândrie națională, a declarat Mihai Covaliu, președinte COSR.
Sportul este o componentă importantă a programelor radioului public. Transmisiunile în direct ale marilor competiții sportive, vocile și acuratețea comentariilor sportive care reușesc să treacă dincolo de cutia radioului și să ne plaseze, pe fiecare dintre noi, direct în tribune sunt componente ale misiunii noastre publice. Consider că este de datoria noastră să educăm tinerii să practice sportul, mișcarea în general, iar exemplele de succes reprezintă cel mai bun argument în susținerea acestui deziderat. Să nu uităm că, prima transmisiune la radio a unor Jocuri Olimpice a fost în 1964, de la Tokyo, iar începând din 1980, Radio România a transmis în direct toate edițiile Jocurilor Olimpice. Simbol al comunicării universale, radioul susține spiritul olimpic, valoarea sportului ca element de dialog între comunități, de promovare a păcii şi de încurajare a competiției corecte dincolo de orice fel de discriminare – când Jocurile Olimpice încep, armele tac!
Semnarea astăzi a parteneriatul de colaborare cu COSR, parteneriat început acum 21 de ani, vine într-un moment extrem de dificil – după un an de privațiuni și suferință, sportivii de pe întreaga planetă vor fi din nou împreună la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prima ediție a jocurilor olimpice moderne amânată în timp de pace, din cauza unei pandemii. Și alături de ei, prin intermediul radioului și al televiziunii vom fi noi toți, ascultătorii și telespectatorii din intreaga lume, a declarat Georgică Severin, Președinte Director General SRR.
Alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Televiziunea Română se va implica cu toată energia în promovarea sportului, a mișcării olimpice, a performanței și a valorilor naționale, în acord cu misiunea sa publică. Parteneriatul cu COSR ne onorează și ne determină să aducem sportul românesc și mai aproape de telespectatorii TVR, în perspectiva participării Echipei Olimpice ”Team Romania” la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, a declarat Doina Gradea, Președinte Director General SRTV.
Performanţa o fac sportivii, iar rolul nostru, al presei, nu este doar acela de a prezenta rezultatele, de a scrie despre poveşti de succes, ci şi de a promova fiecare efort al sportivilor, de a arăta publicului întregul traseu, cu suişuri şi coborâşuri. Este important să susţinem fiecare sportiv şi, mai ales, să înţelegem că în spatele unui rezultat stă munca unui om şi a echipei sale. Acest parteneriat ne onorează, suntem alături de o echipă care, sub steagul României, ghidată de fair-play, va lupta pentru performanţă. Munca este a sportivilor români care vor merge la Tokyo, dar acasă, în România, AGERPRES le va fi alături şi va face cunoscute lupta şi drumul lor spre succes, a declarat Claudia Nicolae, Director General AGERPRES.
Avem aceeași misiune, să promovăm valorile naționale și să continuăm seria poveștilor de succes din sportul românesc. Vrem să menținem în atenție gloriile sportului tricolor ca sursă de inspirație pentru generațiile actuale, pentru a transmite încredere sportivilor și pentru a întări oamenilor ideea că sportul e o alternativă sănătoasă pentru orice societate, mai ales în vreme de pandemie. Onoarea, demnitatea, spiritul de echipă și fair-play-ul, de care dau dovadă cei care practică sport de mare performanță, fac din membrii Team Romania, veritabile modele, a punctat George Boroi, secretar general COSR.

● 16 februarie – EBU (European Broadcasting Union) a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizații care reunește radiodifuziunile publice europene, cu membri asociați din America, Asia și Australia.
Acest raport arată că Radio România Muzical este pe locul 1, pentru al treilea an consecutiv, în topul radiodifuziunilor europene care transmit evenimente în direct preluate în cadrul schimburilor muzicale EBU. Radio România Muzical a transmis pe parcursul anului 2020, în direct, din oferta EBU, 36 de evenimente – concerte simfonice și spectacole de operă. În contextul pandemiei COVID19, cu o viață de concert sensibil diminuată, în unele situații, inexistentă, această performanță este cu atât mai importantă.
Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor și spectacolelor de operă de pe scenele internaționale, producții propuse de partenerii din EBU, este o prioritate; a putea asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent, este o șansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. Radio România Muzical a propus în 2020 la fiecare 10 zile, în medie, un asemenea eveniment în direct. A asculta live un concert rămâne experiența cea mai apropiată de cea ideală, a auditorului din sala de concert. Nu intră în această statistică transmisiunile directe naționale, care se adaugă ofertei internaționale propuse de Radio România Muzical. Transmisiunile directe internaționale au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Monica Cengher, Jeanine Costache, Laura Mânzat, Irina Cristina Vasilescu. Producător Mihai Stănescu.
Concertele în direct preluate prin EBU pot fi ascultate la Radio România Muzical, de regulă, în cadrul seriei Scena europeană (luni-vineri, ora 21:00) și Seara de operă (sâmbăta, ora 19:00). Atunci când nu se preiau concerte în direct, seria Scena europeană propune concerte înregistrate din producția EBU, prezentate de Octavia Galescu și Mihai Stănescu. Concerte înregistrate pot fi ascultate, de asemenea, de luni până vineri, de la ora 15:30 – seria Concerte de 5 stele cu Ana Voinescu și Laura Mânzat, producător Octavia Galescu; duminica, de la ora 14:00 la Concertele lumii (realizator Mihai Stănescu) și la Opera în interpretări de referință, duminica, ora 21:00 (realizator Irina Cristina Vasilescu)

● 19 februarie – Se împlinesc 145 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai puternice, carismatice și dăruite cu geniu personalități artistice românești, sculptorul Constantin Brâncuși.
De Ziua Brâncuși, Editura Casa Radio aduce în atenția publicului un album de colecţie: Imago Mundi – Isvor. Cantemir, Enescu, Brâncuși – o cutie cu 3 CD-uri, fiecare CD fiind dedicat unei personalităţi care a marcat, în epoci diferite, cultura națională și universală.
Cel de-al treilea CD al trilogiei, „Isvor – Constantin Brâncuși”, inspirat din viața și opera marelui sculptor român, este o reconstituire sonoră a lumii lui Brâncuși: de la cea gorjeană, unde s-a născut și format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Lucrările ce alcătuiesc programul muzical, semnate de compozitorul Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, sunt inspirate de muzica tradițională oltenească, muzica Mariei Tănase – poate cea mai importantă voce pentru muzica tradițională românească, dar și una dintre marile iubiri ale lui Brâncuși, muzica lui Erik Satie – celebrul compozitor francez, precursor al minimalismului, suprarealismului, muzicii repetitive sau al „théâtre de l’absurde”, interesat de muzica lăutarilor români și bun prieten cu sculptorul român, sau, pur și simplu, lucrări inspirate de opera lui Constantin Brâncuși: Muza adormită, Pasărea în văzduh, Cumințenia pământului, Masa tăcerii, Coloana infinită.
Ansamblul Imago Mundi ne propune prin acest album o reconsiderare a muzicii tradiționale românești din perspectiva compoziției contemporane – un proces de creaţie care include atât recuperarea unui repertoriu, cât şi compoziţie proprie, muzică lăutărească dar şi sound cult.

● 19 februarie – O muzică plină de vervă, ”spumoasă”, este ceea ce ne-a lăsat Rossini, celebrul compozitor italian de operă, autor al unor capodopere ca ”Bărbierul din Sevilla” sau ”La Cenerentola” (”Cenușăreasa”).
De creația compozitorului născut la Pesaro, Orchestra Națională Radio a interpretat, sub bagheta muzicianului italian David Crescenzi, în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În concertul transmis live de la la Sala Radio, au fost ascultate 3 uverturi semnate de Rossini din operele Domnul Bruschino, Contract de căsătorie și Scara de mătase.
Seara s-a încheiat cu ultima simfonie compusă de Mozart, considerată una dintre cele mai frumoase simfonii ale clasicismului muzical: Simfonia nr. 41 – Jupiter, creată de Amadeus în vara anului 1788.
Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

● 24 februarie – Orchestra de Cameră Radio a propus o seară emoționantă de muzică, nu doar prin repertoriul ales – Ravel, Mendelssohn, Wagner, Saint-Saëns ș.a. – ci mai ales prin menirea simbolică a evenimentului. Concertul transmis în direct de la Sala Radio și derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Cristian Mandeal a fost dedicat memoriei dirijorului Camil Marinescu.
În interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, în programul serii, au fost ascultate: E. Elgar: Serenada în mi minor pentru orchestra de coarde, F. Mendelssohn: Nocturna din suita Visul unei nopți de vară, C. Saint-Saëns: Serenada, M. Ravel: Pavană pentru o infantă defunctă, G. Fauré: Pavana și R. Wagner: Idila lui Siegfried.
Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Foto: Alexandru Dolea

● 25 februarie – Două voci speciale ale scenei de jazz din România – Irina Sârbu și Nadia Trohin – alături de un ansamblu ca Big Band-ul Radio, sub conducerea muzicală a cunoscutului dirijor și compozitor Ionel Tudor, au fost”argumentele” unei seri de Jazz Live cum nu s-a mai ascultat poate dinainte de pandemie.
Concertul sugestiv intitulat The Ladies Sing Jazz a fost transmis în direct de la Sala Radio și a fost prezentat de Cristian Marica.
Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

● 26 februarie – Uniunea Europeană de Radio a înfiinţat un grup de experți ai Ansamblurilor muzicale Radio. Au fost selectaţi 10 membri din tot atâtea ţări, iar România are onoarea de a face parte din acest grup, fiind reprezentată de Liliana Staicu, directoare a Orchestrelor și Corurilor Radio România și jurnalistă la Radio România Muzical. Încă o persoană se va alătura acestui grup în viitorul apropiat, un reprezentant din partea Grupului de muzică clasică al Uniunii Europene de Radio. Această acţiune face parte din planul de lucru stabilit pentru acest an de Uniunea Europeană de Radio, cu scopul de a fi comunicate între orchestrele și corurile radio cele mai bune practici de lucru și strategii. La rândul său, acest plan de lucru face parte din programul intitulat „Motivarea comunității muzicale prin facilitarea unui schimb de cunoștințe relevante”.

● 1 – 31 martie – Are loc proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, în spații neconvenționale din întreaga țară. Celebre lucrări muzicale, în interpretări propuse de muzicieni români, cele mai multe înregistrări fiind realizate pe parcursul anului 2020, în cadrul unor concerte fără public: în fiecare zi a lunii martie, Radio România Muzical a adus în cele mai neașteptate spații publice – hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme – marea muzică a tuturor timpurilor.
Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” are o istorie neîntreruptă de peste 10 ani în spații neconvenționale din întreaga țară. Prima ediție a avut loc în octombrie 2010 și de atunci, pe parcursul lunilor martie și octombrie, în fiecare zi, publicul a avut șansa de a descoperi sau redescoperi marile opusuri ale muzicii clasice, în spații neașteptate, audiții întâmpinate pozitiv atât de clienții, cât și de angajații partenerilor proiectului.
Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este și program național în școlile din România. În ultimul an școlar, 2020-2021, la acest program au participat peste 191.000 elevi din București și alte 31 județe ale țării.

● 1 – 31 martie – Radio România a organizat Târgul de carte Gaudeamus Radio România – ediție desfășurată on-line.
Zilnic între orele 10.00 și 21.00, site-ul gaudeamus.ro și pagina de Facebook Radio România Gaudeamus au găzduit evenimente de tipul: interviuri cu scriitorii ale căror lucrări se vor regăsi în oferta târgului, prezentări de noi apariții, dezbateri având ca temă apariții editoriale recente, mesaje ale autorilor, ateliere de creație, lecturi etc;
Cele peste 80 de standuri virtuale au putut fi accesate în perioada târgului, iar cititorii au putut achiziționa titlurile preferate prin plasarea de comenzi în magazinele online ale participanților; numeroși participanți au oferit vizitatorilor beneficii suplimentare (discounturi, transport gratuit), prin intermediul codurilor publicate pe paginile din catalogul Gaudeamus.
Temele ediţiei, ce se pot regăsi în evenimentele propuse, bannerele de promovare a ofertei editoriale și ofertele promovate prin intermediul paginii Facebook Radio România Gaudeamus:
– 1 – 8 martie: Cartea scrisă de și/sau pentru femei;
– 9 – 15 martie: Non-ficțiune;
– 16 – 23: Ficțiune și poezie;
– 24 – 31 martie: Cartea pentru copii și Școala Altfel la Gaudeamus.
Spre deosebire de edițiile precedente, programul evenimentelor a rămas deschis și s-a îmbogățit permanent, prin adăugarea constantă de noi evenimente.
– Concursul de ilustrație de carte pentru copii „Cartea prin… mâini de copil”, a fost organizat de Radio România, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România, în intervalul 22 – 29 martie. Tema concursului: ilustrarea, printr-o lucrare din sfera artelor vizuale (desen, pictură, schiță etc.) a unei scene sau a unui personaj dintr-o carte îndrăgită.

● 5 martie – Într-o frumoasă poveste maestru-discipol, desprinsă din istoria muzicii, a fost prezentat live, la Sala Radio, un frumos concert Haydn-Beethoven, o nouă călătorie imaginară prin Viena imperială.
Beethoven a studiat cu Haydn, considerat pe atunci cel mai mare compozitor al timpului și cei doi s-au respectat și admirat reciproc, în ciuda caracterului impulsiv al lui Beethoven, care nu se prea potrivea cu eleganța și manierele lui Haydn.
Evenimentul s-a derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Horia Andreescu, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Seara s-a deschis cu Simfonia nr. 88 de Haydn și a continuat cu Simfonia nr. 7 compusă de Beethoven.

● 10 martie – Soprana Rodica Vică – care se bucură de o frumoasă carieră internațională, fiind aplaudată pe scene ca Teatro La Fenice (Veneția) sau Konzerthaus Berlin – a fost invitată specială a concertului prezentat de Orchestra de Cameră Radio. Evenimentul s-a derulat fără public, dar va fi transmis în direct de la Sala Radio. Sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, a fost ascultat un program 100% austriac. Seara s-a deschis cu Mozart – uvertura operei Lucio Silla și motetul Exsultate, Jubilate pentru soprană și orchestră. Evenimentul a continuat cu Haydn – Simfonia nr. 104 – Londoneza, ultima simfonie a celui care a fost considerat un părinte al genului.

● 11 martie – Seria de concerte Jazz Evenings at the Radio Hall a revenit pe scena Sălii Radio, sub forma unui cadou muzical, dedicat Zilei Internaționale a Femeii: Love Around the World (concert fără public).
Protagoniștii evenimentului transmis LIVE de la Sala Radio, membri ai Big Band-ului Radio – trompetistul Sebastian Burneci, pianistul George Natsis, contrabasistul Adrian Flautistu, bateristul Laurențiu Zmău și percuționistul Adrian Cojocaru – au invitat într-o călătorie virtuală în jurul lumii, cu abordări inedite ale cântecelor de dragoste propuse.
Au fost ascultate piese precum Sabor a mi, vestitul bolero compus în 1959 de cântărețul mexican Alvaro Carrillo, sau Guarda che luna, un minunat cântec de dragoste italian creat de Fred Buscaglione, dar și cântece de iubire autohtone precum Vreau să vii în viața mea, compus de Aura Urziceanu, în anul 1986.
Concertul a cuprins, de asemenea, și un emoționant moment de trio de jazz condus de pianistul George Natsis, alături de Adrian Flautistu, la contrabas și Laurențiu Zmău, la baterie, în memoria marelui compozitor și pianist de jazz Chick Corea, care s-a stins din viață anul acesta, pe 9 februarie.

● 22 martie – Începând cu această dată, la un an de la declanșarea crizei mondiale provocată de coronavirus, București Fm a difuzat pe bucurestifm.ro, pe canalul de youtube și pe pagina de facebook București FM, o serie de testimoniale video realizate cu oameni diferiți care povestesc despre relația lor personală cu pandemia. Frica de necunoscut din lookdown, infodemia și teoriile conspirației, izolarea, modul în care le-a fost afectată viața, social, profesional și personal.
Opt personalități, opt oameni diferiți, au povestit cu sinceritate despre una dintre cele mai grele încercări prin care au trecut… ei și întreaga lume.
La un an de cand lumea s-a schimbat la față, au depănat împreună ”Amintiri din pandemie” Melania Medeleanu – activist, Lăcrămioara Bozieru – profesor, Jeni Chiriac – psiholog, Cristian China Birta – influencer, Mihail Pautov – medic, Cornel Ilie – artist, Gelu Duminică – sociolog, Marian Drăgulescu – sportiv.

● 23 martie – Radio România a primit o invitaţie, de la colegii de la Asia – Pacific Broadcasting Union (ABU), cu privire la participarea instituţiei noastre la ABU – UNESCO Media Peace Awards, o nouă platformă pentru promovarea păcii în regiunea Asia-Pacific. Invitaţia de a face parte din juriul internaţional a fost adresată domnului Dan Şanta, Director al Direcţiei de Relaţii Internaţionale, având în vedere cariera îndelungată şi distinsă în domeniul serviciului public de media.
Media Peace Awards îşi doreşte să devină o platformă pentru încurajarea producerii mai multor programe menite să ajute la consolidarea înţelegerii şi toleranţei între popoare şi naţiuni, aceasta fiind formată din trei categorii: TV, radio şi mass – media digitală. Juriul va fi format din şapte profesionişti distinşi din domeniul mass – media, cu un spectrul larg de experienţe şi specializări, urmând ca procesul de jurizare să se desfăşoare în doua etape – lista scurtă şi finala, iar premiile vor fi acordate în cadrul Galei Premiilor ABU 2021, care face parte din Adunarea Generală şi Reuniunile Asociate ABU, ce vor avea loc în Hanoi, Vietnam la sfârşitul anului 2021.

Foto: Alexandru Dolea

● 23 – 26 martie – A avut loc, exclusiv online, festivalul de teatru radiofonic UK International Radio Drama Festival (UKIRDF). Producția Teatrului Național Radiofonic „Sufletul pereche” de Petre Barbu, în regia lui Attila Vizauer, sound design Mădălin Cristescu și în interpretarea excepțională a lui Dan Tudor, s-a aflat în selecția finală la categoria Radio Drama și a fost ascultată online joi, 25 martie.

● 24 martie – Cu prilejul împlinirii a 24 de ani de la înfiinţare, Radio România Muzical, în Ziua muzicii clasice în România, realizatorii postului, cu toții muzicieni, se prezintă în scurte materiale video ce au putut fi urmărite pe contul de facebook Radio România Muzical. Extrase din aceste materiale au putut fi ascultate și la radio, în cadrul emisiunilor Musica viva și Perpetuum mobile. Echipa editorială Radio România Muzical este alcătuită din 24 de muzicieni-jurnaliști, cu toții absolvenți de studii superioare muzicale, mulți dintre ei cu calificări intenaționale și titlul de doctor în muzică.
De asemenea, Orchestra de Cameră Radio a pregătit un concert special cu ocazia Zilei Radio România Muzical, la Sala Radio. Evenimentul muzical a fost condus de dirijorul Nicolae Moldoveanu, având soliști doi reputați interpreți: flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bâldea. Evenimentul special a propus Concertul pentru flaut, harpă și orchestră, o alăturare sonoră deosebită sub semnătura genialului W.A. Mozart, care a adunat trei apreciați muzicieni români: dirijorul Nicolae Moldoveanu, flautistul Matei Ioachimescu și harpista Maria Bîldea, alături de Orchestra de Cameră Radio. Programul serii include și Simfonia nr. 5 de Franz Schubert, întregind astfel o superbă incursiune în clasicismul muzical vienez.

● 25 martie – La început de primăvară Big Band-ul Radio România – condus de apreciatul dirijor și compozitor Ionel Tudor – a venit cu un mesaj plin de speranță și a concertat live, în cadrul evenimentului sugestiv intitulat “The Spring of Hope” (”Primăvara speranței”).
Astfel, începând cu titluri precum Days of Wine and Roses – compus în 1962 de Henry Mancini pentru filmul cu același nume – călătoria muzicală a continuat cu efervescenta muzică a anilor ‘70, interpretată în original de legendara formație Earth, Wind and Fire. Au fost ascultate de asemenea alte titluri de muzică de film, precum Against All Odds – compusă de Phil Collins – sau atât de cunoscuta piesă latino Cuban Pete, lansată în 1946 și readusă în atenția publicului în 1994, interpretată de Jim Carrey în filmul The Mask.

● 1 aprilie – Un simbol pentru cultura românească, cel mai important compozitor român al timpurilor, George Enescu a venit pe lume în 19 august 1881, iar în 2021 se împlinesc 140 ani de la nașterea sa. Aniversarea lui George Enescu este sărbătorită la nivel național și internațional, iar Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii culte, a pregătit o întâlnire specială cu George Enescu pentru ascultătorii săi.
Începând cu data de 1 aprilie 2021, în fiecare zi de joi, până în 30 decembrie 2021, la Radio România Muzical poate fi ascultată integrala creațiilor lui George Enescu, alături de toate înregistrările pe care George Enescu le-a lăsat în calitate de interpret: violonist, pianist și dirijor.

● 2 aprilie – Cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la nașterea lui Theodor Rogalski (1901 – 1954), dirijor, pianist și compozitor român, primul dirijor al Orchestrei Naționale Radio, ansamblul pe care l-a condus de la pupitru vreme de două decenii, ansamblul pe care acesta l-a condus i-a dedicat un concert sub bagheta dirijorului Adrian Morar. În program s-au aflat lucrări din creația lui Theodor Rogalski,”La chef”, ”Dansul domnişoarei Capsali” și ”Balada pe teme populare româneşti” (solo vioară: Virgil Zvorișteanu), în aranjamente semnate de Alexandru Rogalski – nepotul compozitorului – și de Ioan Dobrinescu. Programul serii a continuat cu Salieri – Variațiuni pe tema ariei ”La folia di Spagna” și Mozart – ”Simfonia nr. 29”.

● 7 aprilie – Lucrarea „Trei piese pentru orchestră de coarde” de Constantin Silvestri a deschis concertul Orchestrei De Cameră Radio, prezentat live, de la Sala Radio, sub bagheta apreciatului dirijor al Operei Naționale București Vlad Conta.
Seara a continuat cu Haydn – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, interpretat de Gabriel Croitoru pe celebra vioară „Catedrala” ce a aparținut lui George Enescu (instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu). Evenimentul s-a încheiat cu Simfonia nr. 40, ce poartă semnătura lui Mozart.

● 8 aprilie – Comisiile parlamentare pentru cultură au respins, cu 13 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”, rapoartele de activitate ale Radioului public pe anii 2017, 2018 şi 2019, primul pas pentru demiterea Consiliului de Administraţie și a lui Georgică Severin din funcțiia de președinte-director general. Rapoartele urmau să fie supuse dezbaterii plenului reunit al Parlamentului, iar dacă erau respinse urma să fie numit un interimar la conducerea SRR

● 8 aprilie – Membri ai Big Band-ului Radio au propus un nou concert sub genericul Jazz Evenings at Radio Hall, transmis LIVE de la Sala Radio: Funky Bird. Evenimentul a fost conceput în jurul pieselor create de celebrul saxofonist și compozitor de jazz afro-american Charles Parker Jr. (1920 –1955), cunoscut și sub porecla de „Bird” („Pasărea”). Au fost ascultate piese ca Chasing the Bird, Cheryl, My Little Suede Shoes, Now’s the Time sau Yardbird Suite.
Conceptul evenimentului i-a aparținut compozitorului și dirijorului George Natsis, care a propus o reinterpretare a muzicii legendarului saxofonist american Charlie Parker, „părintele” bebop-ului, într-o manieră funk.
Pe scena Sălii Radio, într-un concert desfășurat fără public, au urcat George Natsis – conducerea muzicală/pian, Sebastian Burneci – trompetă/flugelhorn, Cătălin Milea – saxofon alto, Florian Radu – trombon, Liviu Negru – chitară, Adrian Flautistu – chitară bas, Laurențiu Zmău – baterie și Adrian Cojocaru – percuție.
Evenimentul de la Sala Radio a fost prezentat de Sebastian Burneci şi a fost transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical

● 15 aprilie – Dan Șanta, Director Relații Internaționale Radio România, a fost reales în poziția de membru al Comitetului Radio al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU) în cadrul reuniunii la care au participat, în sistem teleconferință din cauza restricțiilor impuse de pandemie, Graham Ellis, Președinte al Comitetului Radio al EBU, Delphine Ernotte Cunci, Președinte EBU, Edita Kudláčová, Director Radio al EBU, precum și reprezentanți ai tuturor posturilor radio membre EBU.
În cadrul aceleiași reuniuni Graham Ellis a fost reconfirmat ca Președinte al Comitetului Radio, iar vicepreședinți au fost aleși René Zavoral, Czech Radio, Serge Schick, France Média Monde, și Philippa de Roten, RTS, Elveția.
„Sunt onorat pentru încrederea pe care colegii mei din Comitetul Radio al EBU mi-au acordat-o, pentru următorii doi ani, de a continua proiectele derulate împreună în calitate de membru al Comitetului Radio. Serviciile publice de radio au nevoie mai mult decât oricând să fie unite și să aibă o viziune comună asupra provocărilor cu care se confruntă la fiecare pas. Comitetul Radio al EBU oferă oportunitatea unui dialog permanent între membri, a unui sprijin real și constant, iar pentru Radio România a fi membru în această organizație reprezintă garanția accesului la cele mai bune practici și soluții de dezvoltare pe piața radio din Europa”, a declarat Dan Şanta.

● 15 aprilie – Teatrul Național Radiofonic a prezentat în premieră absolută, la Radio România Cultural: Ultima rază de Constantin Venerus Popa. Adaptarea radiofonică: Ion Costin Manoliu. Regia artistică: Toma Enache. În distribuție: Gabriela Popescu, Mircea Rusu, Vlad Zamfirescu, Alexandru Georgescu, Constantin Cotimanis, Constantin Florescu, Pătru Gavril, Adrian Păduraru, Orodel Olaru, Ion Costin Manoliu, Toma Enache, Remus Stănescu. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

● 16 aprilie – Apreciatul dirijor vienez Sascha Goetzel – care și-a început cariera ca violonist al celebrei Filarmonici din Viena și este astăzi director artistic onorific al Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul și dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Sofia – a adus pe scena Sălii Radio ”trio-ul” legendar de compozitori care a scris istoria muzicii vieneze la final de sec. XVIII și început de sec. XIX: Haydn-Mozart-Beethoven.
În direct de la Sala Radio, exclusiv pe calea undelor, a fost audiat un frumos concert prezentat de Orchestra Națională Radio, cu participarea violoncelistului Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, cunoscut publicului larg prin numeroasele turnee naționale pe care le-a prezentat, cum ar fi suita Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, PlaCello ș.a.
Programul serii de la Sala Radio a cuprins Mozart – Simfonia nr. 1, Haydn – Concertul nr. 4 pentru violoncel şi orchestră și Beethoven: Simfonia nr. 6 – „Pastorala”. Concertul a fost transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical și în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

● 21 aprilie – Alexandru Tomescu a interpretat pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu unul dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate în întreaga lume concerte de vioară compuse vreodată: Concertul în mi minor, ce poartă semnătura lui Felix Mendelssohn.
Live de la Sala Radio, acest eveniment a fost prezentat de Orchestra de Cameră Radio, transmis pe conturile de Facebook, dar și pe calea undelor. Concertul de la Sala Radio a fost dirijat de József Horváth. În partea a doua a programului a fost audiată o lucrare rar interpretată, dar extrem de frumoasă: Simfonia în Re Major, creație a compozitorului ceh Jan Voříšek (1791 – 1825). Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

● 23 aprilie – După ce în martie 2020, Corul Academic Radio, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică, dar din motive pandemice, evenimentul a fost anulat, în acest an, în această zi, după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România a revenit pe scenă cu concertul sugestiv intitulat Festum Primaverae (”Sărbătoarea primăverii”), care a propus o renaștere muzicală, într-o seară de muzică transmisă live de pe scena Sălii Radio.
Sub bagheta dirijorului ansamblului, Ciprian Țuțu, concertul a cuprins lucrări cu tematică religioasă, din repertoriul românesc și universal. Programul serii a reunit compozitori ca Rossini – Quando corpus morietur (din Stabat Mater), Ralph Vaughan Williams – Missa în sol minor, Poulenc – din ciclul coral 4 motets pour un temps de pénitence, Cornelia Tăutu (in memoriam) – Triptic coral religios, Marțian Negrea – Aliluia (din Requiem op.25), Grigore Cudalbu – Festum Primaverae (fragment) ș.a.
În ipostază solistică au evoluat membrii Corului Academic Radio: Georgiana Simonov – soprană, Grazziela Frangulea – alto, Nicolae Simonov – tenor, Cristian Coandă – bas, Simona Săndulescu – orgă, Carmen Săndulescu – pian și Liviu Ofițeru – clopot. Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de Facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical

Foto: Alexandru Dolea

● 25 aprilie – De la ora 19:30, Radio România Cultural s-a alăturat miilor de femei din toată lumea care au citit prologul cărții „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015. Momentul a comemorat 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, iar lecturile au avut loc numai în intervalul 25 aprilie, începând cu ora 18:00, până pe 26 aprilie la miezul nopții.
Textul a apărut în 1997 în revista rusească „Prietenie între popoare”. Tradus de atunci în numeroase limbi, a permis cititorilor din întreaga lume să intre în culisele nefaste ale celui mai mare accident nuclear din istorie.
Lectura, care a fost realizată de Daniela Ivanov, a fost precedată de un documentar semnat de Dan Vasiliu care a reunit mărturii ale unor oameni care au fost la Cernobîl, au fost afectaţi de acest accident sau au studiat documente legate de acea perioadă: inginerul electronist Tudor Căpăţînă din Republica Moldova, care s-a numărat printre lichidatori, Nicolae Melinescu care făcea parte, în acea perioadă, din echipa Telejurnalului TVR, Claudiu Dincă de la Arhivele Naţionale.
Li s-a adăugat Adrian Pârvu, un tânăr din România a cărui sănătate a fost afectată grav de efectele accidentului de la Cernobîl. Este regizor, și în 2015 a mers în Ucraina să afle povestea primei generații născute după explozie. Filmul realizat se numește ”Totul nu va fi bine” și a fost premiat cu premiul FIPRESCI la Festivalul Transilvania și cu premiul ”Cel mai bun film ucrainean” la Festivalul de la Odessa.

● 25 aprilie – De la ora 22:10, Radio România Reşiţa s-a alăturat miilor de femei din toată lumea care au citit prologul cărţii „Rugăciune pentru Cernobîl”, a scriitoarei bieloruse Svetlana Aleksievici, laureată cu Premiul Nobel în anul 2015. Momentul a comemorat 35 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl, iar lecturile au avut loc, în întreaga lume, numai în intervalul 25 aprilie, începând cu ora 18:00, până pe 26 aprilie la miezul nopţii.
Scriitoarea din Belarus şi-a dat acordul ca prologul, care este de fapt mărturia soţiei unuia dintre pompierii care au intervenit printre primii la Cernobîl şi care a murit după două săptămâni, în urma unei suferinţe cumplite, să fie citit de femei din lumea întreagă în diferite limbi.
Radio România Reşiţa a difuzat proiectul Tchorno 2021, într-o realizare excepţională a artistei Fabiola Bădoi, cu un prolog muzical semnat de Jérôme Poret, muzician şi plastician, înregistrare în studioul DKMASTERING, Paris, Franţa.

● 6 mai – Consiliul Asociației Presei Sportive (APS) a desemnat, în cadrul unei festivități care a avut loc online la Ministerul Tineretului și Sportului, laureații Premiilor APS pentru anul care a trecut, urmând ca premiile comunicate să fie decernate într-un moment în care întrunirile vor fi din nou posibile, iar APS va putea să organizeze o ceremonie în cadrul căreia laureaților să le fie oferite trofeele câștigate.
Laureata secțiunii Radio este Divizia Sport – Radio Timișoara, căreia i se recunoaște astfel activitatea desfășurată în cele trei decenii de existență, împlinite la 11 martie 2020. Premiul i-a fost înmânat corespondentului București al Radio Timișoara, Călin Vegheș.
Cel de al doilea premiu obținut de Radio România i-a revenit jurnalistului Gabi Bucur, de la Radio România Actualități, la secțiunea Tânăr jurnalist, Premiul Grigore Caracostea.
Ceilalți laureați ai anului 2020 au fost:
Emisiune TV, Premiul Emanuel Valeriu: GSP Live (Costin Ștucan și Remus Dinu);
Comentariu TV, Premiul Cristian Țopescu: Cosmin Băleanu și Bogdan Voina (Telekom Sport);
Presă scrisă, Premiul Ion Cupen: Radu Naum (Gazeta sporturilor);
Foto, Premiul Petru Fuchs: Alex Nicodim;
Blog sportiv, Premiul Teodora Maftei: Ion Alexandru (eurosport.ro);
Carte sportivă, Premiul Ioan Chirilă: Pompiliu Nicolae Constantin (pentru volumul Rapidismul);
Premiul Aurel Neagu, pentru întreaga carieră: Horațiu Sima;
Premiul Special APS: Emisiunea Replay (TVR).

● 11 mai – Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și astfel a demis conducerile celor două instituții. Doina Gradea și Georgică Severin plecă din fruntea TVR și respectiv, Radio. Parlamentul a validat o nouă conducere a celor două instituții. PNL și USR-PLUS și-au împărțit funcțiile dar au propus o conducere interimară pentru TVR și Radio.
Ramona Săseanu a fost numită în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune cu 240 voturi pentru şi 135 împotrivă.
Liviu Popescu, propus de USR PLUS, care a lucrat în TVR, Digi24 şi BBC, a fost numit în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune cu 134 de voturi împotrivă.

● 12 – 23 mai – Semifinalele, finalele şi recitalurile Concursului internațional George Enescu 2020-2021, au putut fi ascultate la Radio România Muzical.
Înregistrarea evoluțiilor din cele trei finale ale concursurilor au fost difuzate astfel:
Secțiunea violoncel – miercuri, 19 mai, ora 19:00 (înregistrare din 15 mai)
Secțiunea vioară – sâmbătă, 22 mai, ora 19:00 (înregistrare din 19 mai)
Secțiunea pian – vineri, 28 mai, ora 19:00 (înregistrare din 23 mai)
Emisiunile cuprinzând evoluțiile din finale, alături de declarații ale câștigătorilor și ale membrilor juriului, au fost preluate și de Radio România Cultural.
Începând cu data de 20 mai, în fiecare zi de joi, de la ora 19:00, au putut fi ascultate în serial recitalurile din cadrul Concursului George Enescu:
20 mai – recital Vikram Sedona și Aimo Pagin (înregistrare din 12 mai)
27 mai – recital Marcel Johannes Kits (înregistrare din 14 mai)
3 iunie – concert cameral Mihaela Martin, Frans Helmerson, Plamena Mangova (înregistrare din 16 mai)
10 iunie – recital Viktoria Vassilenko (înregistrare din 18 mai)
17 iunie – recital Roland Pontinen (înregistrare din 20 mai)
24 iunie – recital Dmitri Sitkovetsky și Iain Burnside (înregistrare din 22 mai)
Începând cu data de 23 mai, în fiecare duminică, de la ora 13:00, au putut fi ascultate evoluțiile candidaților din semifinalele concursului, ediția 2020-2021.

● 12 mai – Într-un concert transmis live de pe scena Sălii Radio și prezentat de Orchestra de Cameră Radio aţi putut asculta Variațiuni pe o temă de Ceaikovski de Arensky și Variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră de Ceaikovski. Cea de-a doua lucrare a fost un prilej de a-l aprecia pe Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai cunoscuți violonceliști români.
Seara s-a încheiat cu Simfonia a 3-a de Schubert și întregul concert s-a derulat sub bagheta dirijorului Radu Popa, dirijor al Filarmonicii ”Banatul” din Timişoara.
Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – în streaming live pe Internet, pe site-urile www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro, și pe paginile de facebook Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Muzical.

Răzvan Suma

● 19 mai – În cadrul Galei Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXIX-a ediție, vor fi oferite distincții spectacolelor care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020. Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Oana Cristea Grigorescu, Claudiu Groza și Cristina Rusiecki.
La categoria Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Teatrul Naţional Radiofonic Radio România are două producții nominalizate: Totul e bine când… se termină de Andreea Tănase și Viața dăunează grav sănătății, scenariul radiofonic de Gavriil Pinte.
Totul e bine când… se termină de Andreea Tănase. Adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. Muzica originală: George Marcu. În distribuție: Nicoleta Lefter și Cristian Iacob. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Viața dăunează grav sănătății. O biografie poetică după viața și opera lui Lucian Vasilescu. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Mihai Constantin, Irina Olariu. Cu participarea poetului Lucian Vasilescu. Regia de montaj: Radu Verdeș și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Sound design: Tom Brânduș. Muzica originală și regia muzicală: Andrei Miricescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu. Producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.

● 21 mai – Superba Simfonie în Do Major, a lui Bizet, a putut fi audiată în direct de la Sala Radio, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio. Sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi, seara a mai cuprins și Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră de Saint-Saëns, interpretat de apreciatul violonist Gabriel Croitoru pe vioara Guarneri ce a aparținut lui Enescu (instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional George Enescu).
Concertul a fost transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

● 26 mai – După un an de pauză din motive pandemice, în 2021 Săptămâna Internațională a Muzicii Noi – SIMN, eveniment extraordinar ce promovează creația muzicală contemporană, ajunge la ediția aniversară cu numărul 30. Organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, manifestarea este realizată cu sprijinul Radio România, în calitate de co-producător.
În pregătirea evenimentului ce a avut loc în acest an la finalul lunii iunie, Orchestra de Cameră Radio a prezentat un concert-avanpremieră cu trei lucrări semnate de creatori români contemporani. Evenimentul a fost dirijat de Valentin Doni, care a desfășurat o amplă activitate ca director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova.
Seara a debutat cu Rondo-ul de noapte – pentru clarinet, ansamblu de alămuri, pian și percuție – de Adrian Iorgulescu (*1951), lucrare inspirată de o celebră pictură de Rembrandt, dar și de periplul nocturn al gărzii civile formate din jupân Dumitrache, Nae Ipingescu și „compania”, descris în „O noapte furtunoasă” (Caragiale). În ipostază solistică a fost audiat Emil Vișenescu, prim-clarinetist în orchestra Filarmonicii „George Enescu”.
Concertul de la Sala Radio a continuat cu Vivaldiana pentru flaut, clavecin și orchestră de coarde, creație a maestrul clujean Ede Terenyi (1935-2020), ocazie de a-l aplauda pe cunoscutul flautist Ion-Bogdan Ștefănescu (solist al Filarmonicii ”George Enescu”), care cântă pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu.
Ultima lucrare a serii prezentată în primă audiție absolută: Himere pentru vioară și orchestră de Doina Rotaru (*1951), creație inspirată de admirabilele sculpturi ale lui Dimitrie Paciurea. Ca solistă a putut fi ascultată Diana Moș (vioară).
Concertul a fost transmis live pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și în streaming live pe Internet, pe site-urile celor două posturi de radio.

● 1 iunie – Radio România Actualităţi a difuzat emisiunea-spectacol “Copile!”, realizată împreună cu trupa VOLTAJ. Evenimentul a fost transmis live pe Radio România Actualități şi pe paginile de facebook Radio România, Radio România Actualități, Radio Chișinău și Radio 3Net „Florian Pittiș” şi a fost precedat de un interviu cu membrii trupei VOLTAJ, realizat de Felix Crainicu, jurnalist la Radio România Actualități.
Spectacolul a adus “în faţa publicului” melodii consacrate ale trupei VOLTAJ: “Doar pentru ea”, “20”, “De la capăt”, “Dă vina pe VOLTAJ”, “Pic Pic”, “Și ce”, “Lumea e a mea”, au fost doar câteva dintre piesele ce vor fi cântate live din Studioul „Alfred Alessandrescu” al Radiodifuziunii Române. Şi pentru că a fost un eveniment dedicat copiilor, au fost prezenți în studio 10 copii talentaţi, selectaţi de către membrii trupei, în urma unui concurs desfăşurat pe pagina de facebook VOLTAJ.
Tot pe 1 iunie, în cadrul emisiunii-spectacol de la Radio România Actualități, s-a lansat noul single al trupei, “Copile!”.

● 4 iunie – Sala Radio s-a redeschis pentru public. Primul concert a fost cel prezentat de Orchestra Națională Radio, cu un program Mozart/Schubert dirijat de Lubnan Baalbaki (Liban), un prilej de a o aplauda în ipostază solistică pe pianista Sînziana Mircea

● 5 – 6 iunie – Editura Casa Radio – Radio România și Opera Comică pentru Copii din București, au invitat la o serie de evenimente dedicate copiilor de toate vârstele.
Au fost organizate, în Căsuța cu Povești și pe scenele în aer liber de la Opera Comică pentru Copii, ateliere de scriere creativă și jurnalism pentru juniori, derulate sub îndrumarea plină de dragoste a jurnalistului și editorului Ligia Necula (Editura Casa Radio – Radio România).
La microfon, Radio-Prichindel! Duminică, 6 iunie, a fost rândul copiilor de 8-12 ani să se bucure de atenția noastră și să descopere un strop din meşteşugul jurnalismului.
Atelierul și-a propus să-i familiarizeze pe copii cu câteva dintre tehnicile de bază pentru pregătirea unei emisiuni de radio, de la redactarea unei știri, la rostirea la microfon sau chiar realizarea unui mini-interviu.
Premiile au constat în CD-uri și audiobook-uri de la Editura Casa Radio.

● 9 iunie – Cu prilejul centenarului Operei Naţionale Române din Bucureşti, cel de-al doilea concert simfonic cu public în sală prezentat la Sala Radio – de Orchestra de Cameră Radio – a fost integral dedicat lui George Stephănescu, compozitor și dirijorul, ale cărui valoroase creații sunt prea puțin cunoscute publicului larg. Sub titlul Povestea primei simfonii, au fost ascultate trei dintre creațiile sale: Simfonia în La major – prima simfonie din istoria muzicii românești, Uvertura naţională și Octet în Sol major pentru coarde şi suflători.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Culturală D’a Camera, ca parte din Proiectul cultural „Povestea primei simfonii”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Concertul s-a derulat sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijor al Operei Naționale București și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu.

● 13 iunie – Violoncelistul Andrei Ioniță, singurul câștigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, a susținut, alături de pianista Daria Tudor, un recital în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale. Organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, evenimentul a avut loc la Sala Radio

● 6 septembrie – Radio România Actualități este lider de piață pe indicatorul market share atât la nivel național, cât şi în mediul urban, rural şi în Bucureşti, potrivit unui sondaj publicat de Asociația pentru Radio Audiență (ARA).
În București, Radio România Actualități se clasează pe poziția a doua, cu 191,5 mii de ascultători, iar la nivel naţional se află pe poziţia a treia cu 1.805,3 mii de ascultători.
Datele sondajului ARA indică, de asemenea, că în perioada 26 aprilie – 14 august posturile Societăţii Române de Radiodifuziune au ocupat peste un sfert din timpul total de ascultare la nivel național (26,2% – cotă de piață).
Valul de vară al Studiului de Audienţă Radio a fost realizat in perioada 26 aprilie – 14 august 2021, de către IMAS – Marketing şi Sondaje S.A. şi Mercury Research S.R.L.
În cadrul cercetării s-a măsurat audienţa posturilor de radio la nivel naţional, urban şi în municipiul Bucureşti. Eşantionul are un volum de 11.005 de persoane, cu o eroare maximă de eşantionare de +/- 0,9%. În mediul urban s-au realizat 7.659 interviuri (eroare maximă de eşantionare +/-1,1%), în mediul rural s-au realizat 3.346 interviuri (eroare maximă de eşantionare +/-1,7%), iar în Bucureşti s-au realizat 1.814 interviuri (eroarea maximă de eşantionare este +/- 2,3%). Măsurarea audienţei posturilor de radio în cadrul SAR s-a realizat pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă (Day After Recall), la care apelează cele mai multe dintre sistemele de măsurare existente pe plan internaţional, metodologie recomandată de EBU (European Broadcasting Union) şi ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).

● 21 septembrie – Flavia Voinea, manager București FM, a fost aleasă președinta juriului final radio al Premiilor ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union) – cele mai prestigioase distincţii pentru programele de radio, televiziune şi new media din zona Asia-Pacific. În următoarea perioadă, echipa de juraţi din Australia, China, Indonezia, Turcia și Fiji, condusă de Flavia, a jurizat 30 de programe înscrise la 7 categorii: Radio News Reporting, Radio Community Service Announcement, Radio Documentary, Radio Drama, Radio Docudrama, Radio On Air Personality, Radio ABU Perspective Awards.
Ea nu este la prima nominalizare în juriile ABU, Flavia coordonând jurizarea în secțiunea Radio Community Service Announcement, la ediţia anterioară a Premiilor ABU, în 2020

● 28 septembrie – Dan Șanta, Director Relații Internaționale Radio România, a fost reales, prin vot, vicepreședinte al U.R.T.I. (Uniunea Internațională de Radio și Televiziune), în cadrul Adunării Generale a organizației. Din motive legate de restricțiile impuse de pandemie, Adunarea Generală a U.R.T.I. din acest an s-a desfășurat prin teleconferință

● 20 octombrie – În contextul unor eforturi considerabile depuse pentru a păstra la un nivel înalt calitatea concertelor de la Sala Radio, primul concert prezentat în noua stagiune (2021-2022) de Orchestra de Cameră Radio a fost un eveniment cu totul special. Invitatul special al serii – în dublă ipostază, de solist și dirijor – a fost celebrul violonist francez David Grimal.
Concertul prezentat de David Grimal și de Orchestra de Cameră Radio a fost dedicat integral lui Beethoven – Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major și Simfonia a 7-a

● 28 octombrie – A avut loc o întâlnire online a salariaţilor cu directorul general interimar al instituţiei, Liviu Popescu, pe platforma Zoom Meeting

● 29 octombrie – De 93 de ani, străbătând prin vremuri liniștite, dar și prin perioade extrem de dificile (ca timpurile pe care le trăim astăzi), Radio România intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate. Orchestra Națională Radio – ce împlinește aceeași frumoasă vârstă de 93 de ani – a oferit publicului un frumos concert derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Cristian Mandeal. Invitat special al serii de la Sala Radio a fost și pianistul Constantin Sandu, stabilit în Portugalia, unde se bucură de o bogată carieră artistică, dar și pedagogică, în calitate de profesor al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.
Programul serii s-a deschis cu o lucrare extrem de potrivită momentului aniversar: Muzică pentru Radio, creație semnată de compozitorul român Filip Lazăr (1894-1936).
Concertul de la Sala Radio a continuat cu Mozart: Concertul nr. 21 în Do major pentru pian şi orchestră – prilej de a-l aprecia în ipostază solistică pe pianistul Constantin Sandu – și s-a încheiat cu Beethoven: Simfonia nr. 2

● 1 noiembrie – Monetăria Statului lansează pe piață, un nou produs medalistic „Ziua Națională a Radioului”, produs ce face parte din programul medalistic aferent anului 2021. Setul medalistic, format din medalie, pliant și mapă de prezentare, poate fi achiziționat de la magazinele Monetăriei Statului la prețul de 281 lei/set pentru medalia din argint și de 121 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru

● 2 noiembrie – Radio România Iaşi a împlinit 80 de ani de la înfiinţare.
Manifestările aniversare prilejuite de marcarea a 80 de ani de la înființarea Studioului RADIO ROMÂNIA IAȘI au avut loc timp de 3 zile în județele Botoșani și Iași, precum și în localități din Raionul Strășeni-Republica Moldova.
În data de 2 Noiembrie 2021, sub egida Muzeului Militar ”Ștefan cel Mare” – Filiala Moldova a Muzeului Militar Național ”Ferdinand I” și a Brigăzii 15 Mecanizată ”Podu Înalt” Iași, la Cercul Militar din Iași au fost reliefați cei 80 de ani de când Radio Iași a emis pentru prima dată în eter, precum și cei 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu. Punctul central al evenimentelor l-a constituit lansarea filmului documentar „Tudor, eroul din Vladimir”, în prezența realizatorului său, scriitorul și documentaristul gorjean Dorin Brozbă.
Profesori ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” și ai Academiei Române au conferențiat pe tema ”Radio România Iaşi şi Revoluţia lui Tudor Vladimirescu. Semnificaţii pentru istoria iaşului şi a ţării”. Ulterior, a fost vernisată expoziția „Armata Română in Războiul de Întregire a Neamului (1916-1920) și Războiul de Reintregire Națională(1941-1945).
În ziua de 3 Noiembrie, la Centrul Cultural din localitatea Românești, județul Botoșani, a avut loc un moment omagial dedicat interpretei de muzică populară Maria Lătărețu, la data de 7 noiembrie 2021 împlinindu-se 110 ani de la nașterea artistei. Reamintim, la data de 27 septembrie 1972, Maria Lătărețu a trecut în eternitate, în timpul unui spectacol care se desfășura la Căminul Cultural din Românești, județul Botoșani.
În aceeași zi de 3 noiembrie 2021, în comuna Trifești, din județul Iași, s-a desfășurat o dezbatere care va aborda probleme din domeniul agroturismului.
Ultima parte a manifestărilor a fost în ziua de 4 noiembrie 2021, în localitățile Zubrești și Bucovăț din Raionul Strășeni-Republica Moldova. Au fost donate cărți și filme documentare școlilor din cele două unități administrative și a fost lansată pelicula „Tudor, eroul din Vladimir”, în prezenta realizatorului său, scriitorul și publicistul gorjean Dorin Brozbă. La aceste evenimente, au participat și oameni de litere și istorici de pe cele doua maluri ale Prutului, precum și oameni de cultură din regiunea Olteniei.

● 9 noiembrie – Societatea Română de Radiodifuziune a organizat un scrutin pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al societăţii. La 11 noiembrie, instituţia a înaintat Parlamentului României lista cu candidaţii aleşi pentru aceste locuri: Rusu Oana Adina – membru titular, Tănase Marius Dorian – membru titular, Dumitrescu Răzvan – membru supleant, Pop Alin – membru supleant

● 15 noiembrie – Plenul reunit al Parlamentului României a validat noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune cu 380 voturi pentru şi 14 împotrivă.
Consiliul de Administraţie are următoarea componenţă: Ruxandra Ileana Săraru, Radu-Bogdan Herjeu și Răzvan-Ioan Dincă, din partea PSD; Radu Alexandru Feldman şi Alexandra Bogdan, din partea PNL; Liviu Cătălin Popescu, din partea USR; Sorin Faur, din partea AUR; Bodoczi Annamária din partea UDMR; Milan Miroslav Manyura din partea Grupului Minorităţilor Naţionale; Dragoş Gabriel Pătlăgeanu, din partea Preşedintelui României; Maria Ţoghină, din partea Guvernului; Oana Adina Rusu şi Marius Dorian Tănase din partea salariaţilor.
Membrii supleanţi sunt: Mircea Pospai, Mihai Moga, Victor Cernea, Gabriel George Basarabescu, Fabian-Cristian Radu, Zahoranszki Brigita-Eva, Roxana Georgeta Gheorghe, Camelia Tatiana Ilie, Răzvan Dumitrescu şi Alin Pop.
Cu 250 de voturi pentru şi 94 de voturi împotrivă, Răzvan-Ioan Dincă a fost ales Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune.
În aceeași ședință a fost aleasă și conducerea Societății Române de Televiziune. Dan Cristian Turturică este noul președinte director general al televiziunii publice.

Foto: Alexandru Dolea

● 1 decembrie – Pentru Radio România, ziua de 1 decembrie are o dublă semnificaţie: Ziua Naţională a României şi Aniversarea a 10 ani de emisie a postului Radio Chişinău. Lansarea Radio Chişinău, la 1 decembrie 2011, a reprezentat mai mult decât un simplu proiect editorial al Societăţii Române de Radiodifuziune. Privit retrospectiv, aceasta s-a impus ca un moment simbolic, de fuziune culturală, un semnal radiofonic al aspirațiilor pentru reunirea naţională.
Vocea profesioniştilor de la Chişinău promovează nu doar un conţinut editorial de calitate, ea aduce în centrul atenţiei cheia de boltă a misiunii noastre publice: interesul naţional comun.
În această perioadă dificilă, în care întreaga lume este pusă la încercare de pandemia de COVID 19, este nevoie tot mai mult de coeziune, implicare şi coerenţă. Este ceea ce fac, zi de zi, cu onestitate şi profesionalism jurnaliștii de la Radio Chişinău. Iar acest lucru se vede în numărul tot mai mare de ascultători care aleg Radio Chişinău ca principală sursă de informare
– După 10 ani de la înfiinţare, la 1 decembrie ora 14:00, pe toate posturile radioului public s-a auzit ora exactă de la Chişinău, urmată de un fragment din prima emisie difuzată, documentare, duplexuri, muzică, interviuri, grupaje informative.
– Seara, începând cu ora 19:00, la Sala Radio a avut loc un concert-eveniment susţinut de Orchestra de Cameră Radio şi de Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, cu participarea violoncelistului Andrei Ioniţă. Concertul a fost transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, pe TVR 1 și TVR 3. De asemenea, evenimentul a fost difuzat live în video streaming pe site-urile posturilor Radio România și pe platforma vstage.ro

● 7 decembrie – Radio România a susţinut, în parteneriat cu ABU – Asia-Pacific Broadcasting Union, conferința Media & Culture Days, o nouă platformă de schimb de experiențe și bune practici între jurnaliști din Europa și arealul Asia-Pacific. Din rațiuni legate de restricțiile impuse de pandemie, conferința s-a desfășurat online, pe ZOOM.
Media & Culture Days reprezintă o continuare a proiectului de succes Media 2020, care s-a desfășurat începând din 2015, la inițiativa Radio România și a ABU și care a reușit, în 5 ani consecutivi, să creeze premisele unei cooperări strânse între profesioniști de media de pe ambele continente.
Tema principală a conferinţei a fost, în acest an, Cultura.
În deschiderea conferinței au vorbit Răzvan Ioan Dincă, Președinte Director General al Radio România şi dr. Javad Mottaghi, Secretar General al ABU. „În momente de criză, cultura devine un teritoriu fragil, mult prea adesea sacrificat în fața unor priorități considerate mai urgente. Pe de altă parte noi, ca reprezentanți ai mediei publice, suntem conștienți că pentru public cultura este aerul de care are nevoie, mai ales în perioade de cumpănă. Cultura nu este opțională, ea este vitală pentru manifestarea identității și a valorilor noastre”, a declarat Răzvan Ioan Dincă, Președintele Director General al Radio România.
„Anul trecut, când conferința își atinsese ținta care fusese fixată, în urma unei analize comune, am hotărât să continuăm acest parteneriat, care în acești ani a reușit să aducă în prim-plan probleme de interes major cu privire la impactul erei digitale și al evoluției atât de rapide a mijloacelor de comunicare în plan global. Pandemia ne-a obligat să reflectăm asupra altor chestiuni la fel de importante, iar cultura este, așa cum am putut constata pe parcursul acestor doi ani de criză, esențială”, a afirmat Dr. Javad Mottaghi, Secretar General ABU.
Cele două sesiuni ale conferinţei au fost precedate de intervenții realizate de Dan Şanta, Director Relaţii Internaţionale Radio România, în calitate de moderator, și filmate în spații de importanță istorică și culturală din București: Palatul Mogoșoaia, Scara Voievozilor de la Palatul Regal (Muzeul Național de Artă al României) și Librăria Cărturești.
Prima sesiune, The Changing World of Media and Culture, moderată de Flavia Voinea, Manager Radio România București FM, a atins o serie de probleme stringente legate de cultură și media: impactul culturii asupra mediei publice, explozia noilor tehnologii şi influența asupra culturii și artelor, rolul social media în crearea și difuzarea conținutului cultural, atragerea tinerilor spre cultură prin media publică.
Cea de a doua sesiune, cu titlul Real World Examples of How the Media Are Moving into a Changing Cultural Landscape, moderată de Olya Booyar, Director Radio, ABU, a cuprins studii de caz cu privire la o serie de proiecte de succes derulate pe durata pandemiei. Primul proiect prezentat a fost Acasă, realizat de Radio România Cultural, care cuprinde povestea ultimilor doi ani în care postul de radio și-a regândit grila de programe pentru a fi alături de public. Concluzia proiectului prezentat de RRC este că, cea care ne-a salvat în această perioadă a fost cultura.
Conferința a fost urmărită online de 114 participanți din Afghanistan, Australia, Belgia, Brunei, Cambodgia, China, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Lituania, Malaysia, Myanmar, Nepal, Olanda, Pakistan, România, Rusia, Singapore, Elveția, Taiwan, Thailanda, Turcia, Turkmenistan, Marea Britanie, State Unite și Vietnam.
În condiţii de relaxare pandemică, următoare ediţie a conferinţei, organizată de Radio România şi ABU, se va desfăşura în Indonezia

● 10 decembrie – La Sala Radio a avut loc Concierto de Aranjuez, în interpretarea tânărului chitarist Dragoș Ilie, alături de Orchestra Națională Radio. Laureat al bursei Moştenitorii României muzicale (proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera), Dragoș Ilie este în prezent doctorand în Statele Unite, la University of Texas at Austin, instituție în cadrul căreia și-a început și activitatea pedagogică.
Concertul s-a derulat sub bagheta dirijorului grec Anastasios Symeonidis și a ajuns la milioane de ascultători prin difuzarea pe posturile de radio incluse în rețeaua European Broadcasting Union (EBU)

● 15 decembrie – Orchestra de Cameră Radio a dăruit publicului un concert 100% Bach, derulat la Sala Radio. Evenimentul s-a derulat sub bagheta muzicianului italian David Crescenzi, dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania) și director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. În programul de la Sala Radio s-a aflat Suita pentru orchestră nr. 2, prilej de a-l revedea în ipostază solistică pe apreciatul flautist Ion Bogdan Ştefănescu. Solist al Filarmonicii George Enescu, acesta interpretează pe un instrument „bijuterie”: un flaut de aur de 18k, realizat de compania japoneză Muramatsu. Seara a continuat cu o altă lucrare ce poartă semnătura lui Bach: Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră, lucrare în care protagonist a fost pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România

● 16 decembrie – București FM a difuzat primul episod din serialul „Viața în comunism povestită de istoricul Adrian Majuru”, în 9 episoade video transmise pe canalele București FM (Youtube, site, Facebook). Pentru cei ce nu l-au trăit, pare o poveste. Pentru ceilalți, comunismul a fost realitatea cotidiană a unei epoci ce părea fără sfârșit. La 32 de ani de la căderea comunismului, 63% dintre români cred că atunci era mai bine ca acum. Este cel mai mare procent din ultimii ani și arată tendința clară de revalorizare a unui regim până mai ieri de ”tristă amintire”. Rezultatele sondajului realizat de INSCOP sunt îngrijorătoare: 30% din tinerii până în 30 de ani, care știu despre comunism doar din poveștile părinților, cred că atunci era mai bine și 44,5% dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România.
Comunismul nu e o poveste, este realitatea în care au trăit bunicii, părinții noștri și mulți dintre noi. Este realitatea pe care trebuie s-o cunoască cei care s-au născut în libertate și care, luați la trântă de viață, cred că atunci era mai bine.
Invitați speciali ai serialului: Irina Margareta Nistor, Manuela Cernat, Titus Andrei și Andrei Voiculescu

● 16 decembrie – La Sala Radio a avut loc întâlnirea publicului cu o parte dintre cele mai cunoscute cântece de Crăciun, interpretate de Big Band-ul Radio și de apreciata solistă de jazz Irina Sârbu. Concertul intitulat Christmas is Here! s-a derulat sub bagheta dirijorului și compozitorului Ionel Tudor, iar programul serii a cuprins piese ca Let It Snow, Have Yourself a Merry Little Christmas, Santa Claus Is Coming To Town, Jingle Bells, White Christmas, Santa Baby ș.a.

● 22 decembrie – Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio susţine, la Sala Radio, un concert special de Crăciun derulat sub bagheta dirijorului József Horváth. Repertoriul serii festive cuprinde de la partituri compuse de Händel sau Wagner, la îndrăgitele colinde românești, ca Am plecat să colindăm sau Bună dimineața, la Moș Ajun! (în orchestrația semnată de S. Pautza), dar și cântece de Crăciun din repertoriul internațional ca Joy to the World, Ave Maria sau Stille Nacht (în orchestrația realizată de J. Horváth). Pe scena Sălii Radio se află soliștii vocali Mediana Vlad – soprană, Liviu Indricău – tenor, Olga Murariu Caia – soprană, Grazziela Frangulea – mezzosoprană, Nicolae Simonov – tenor și Cristian Ruja – bas, alături de Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu