Salvați Copiii România duce la Cluj-Napoca aparatură medicală performantă

Cluj-Napoca, 20 decembrie 2021: Organizația Salvați Copiii România continuă programul de întărire a capacității sistemului medical românesc, cu o dotare complexă la Secția Clinică Neonatologie II, din cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca”, a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual peste 2.300 de nou-născuți. În ultimii doi ani, unitatea medicală a avut în îngrijire 210 de mame minore și copiii acestora.

Astfel, spitalul va primi echipamente medicale în valoare totală de 50.262 euro – un incubator de transport complet utilat și un ventilator de transport, pentru transportul nou născuților spre Compartimentul de Terapie Intensivă. În 2020, 150 de copii născuți prematur din mai multe județe din regiune au necesitat suport respirator și 25 dintre aceștia au avut nevoie de ventilație mecanică invazivă. Ventilatorul donat de Salvați Copiii permite realizarea mai multor tipuri de ventilație, noninvazivă, fără să fie necesară intubarea nou născuților. Această dotare a fost posibilă datorită susținătorilor Salvați Copiii și companiei PENNY.

Secția Clinică Neonatologie II face parte din structura Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca”, fiind al doilea serviciu de Neonatologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Secția cuprinde 30 de paturi în sistem rooming-in și 8 paturi în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală. În cadrul acestui serviciu sunt îngrijiți anual 2.300-2.350 de nou născuți.

În ultimii doi ani, în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală au fost îngrijiți 500 de nou-născuți prematur, dintre care 50 cu vârsta de gestație mai mică de 32 de săptămâni. Prematurii sau nou-născuții cu diferite afecțiuni nu pot să își mențină temperatura normală a corpului, fiind la risc de hipotermie, complicație severă a prematurității care poate favoriza apariția hemoragiei cerebrale sau poate agrava evoluția insuficienței respiratorii. Incubatorul de transport dotat cu ventilator va asigura transportul acestor copii de la sala de naștere sau operații cezariene în compartimentul de Terapie Intensivă și menținerea funcției respiratorii pe durata transportului, chiar și atunci când este necesară ventilația mecanică.

”Știm cu toții vulnerabilitățile sistemului medical, cauzate de infrastructura învechită și depășită tehnologic. Am luat decizia de a construi un program complex de întărire a capacității spitalelor de pediatrie și a maternităților, prin dotarea acestora cu aparatură medicală de ultimă generație. Medicii au nevoie de condiții pentru a putea salva vieți”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

”Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca colaborarea cu Salvați Copiii România reprezintă un parteneriat durabil și de încredere. În ultimii cinci ani, Salvați Copiii a sprijinit cele două secții de neonatologie ale spitalului cu echipamente medicale atât de necesare pentru a da o șansă la viață copiilor născuți prematur. Ne bucurăm că acum, prin dotarea Secției Neonatologie II, cu un incubator cu ventilator de transport și un ventilator pentru suport respirator noninvaziv, cazurile grave de nou-născuți prematuri vor beneficia, pe lângă dăruirea și profesionalismul medicilor neonatologi, și de condiții moderne de îngrijiri”, a precizat Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

”Îngrijim copii de la 700-800 de grame pentru care primele zile de viață sunt decisive. În afara unui incubator nu pot supravieţui, fiind la risc de hipotermie, temperatura corporală a acestora scăzând rapid sub 37 de grade la scurt timp de la întreruperea controlului temperaturii mediulul ambiant. De aceea incubatorul donat de Salvați Copiii ne permite realizarea transportului acestor copii de la sala de naștere sau operații cezariene în compartimentul TI în condiții de confort termic. În plus, faptul că este dotat cu ventilator, ne permite controlul funcției respiratorii la o categorie de pacienți la care insuficiența respiratorie este asociată frecvent”, a adăugat dr. Ligia Blaga, șef secție Neonatologie II, medic primar neonatologie și pediatrie la Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

”Considerăm că eforturile noastre de sprijinire a comunităților unde PENNY este prezent începute în anii precedenți trebuie să continue și să fie relevante și în această perioadă dificilă. Tocmai de aceea, prin parteneriatul cu Salvați Copiii suntem alături de medici, dar și de copii, și sperăm că acest lucru va contribui la optimizarea sistemului de sănătate”, au declarat reprezentantii companiei PENNY.

ZID PENTRU SPITALE, cu 20% din impozitul pe profit

Prin programul de dotare a secțiilor de pediatrie și a maternităților din întreaga țară, Salvați Copiii România a dotat până în prezent 102 unități medicale, cu o investiție totală de 7.322.000 euro.

Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța responsabilității sociale: ”Din nou, și în acest an, Salvați Copiii România a făcut o demonstrație despre rolul și importanța implicării sociale. A reușit în timp record să cumpere două ambulanțe pentru un spital de pediatrie, să refacă integral o sală de nașteri și să doteze zeci de secții de pediatrie și neonatologie cu aparatură medicală performantă, prin mobilizarea solidarității sociale. Este formidabil ce putem face împreună!”

Companiile care vor să se implice în dotarea secțiilor de pediatrie și a maternităților pot trimite contractul de sponsorizare în baza căruia redirecţionează 20% din impozitul pe profit la adresa mara.niculescu@salvaticopiii.ro. Contractul poate fi descărcat de pe site-ul Organizației Salvați Copiii, de aici: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit
Contact Salvați Copiii România: Ștefania Mircea, Coordonator program, stefania.mircea@salvaticopiii.ro , 0745.375.148.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii:
De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
Despre PENNY România
PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda și Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 301 de magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 5.500 de angajați.
www.penny.ro

Contact presă
Irina Butnaru, Corporate Communications Manager, PENNY | REWE România, presa@penny.ro

Despre Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (SCJU-CN), unul dintre cele mai mari spitale publice din România, cu atribuţii de „spital regional de urgenţă”, are ca și permanentă preocupare îmbunătățirea stării de sănătate a comunității. Anual, peste 220.000 de pacienți din toată țara trec pragul spitalului, din care 70.000 sunt spitalizați. SCJU deservește tot ceea ce înseamnă urgență majoră și politraumă pentru regiunea de nord-vest a țării și preia cazurile complexe din Transilvania. Are 1.542 de paturi în aproape toate specialităţile medico-chirurgicale, grupate în 52 de secţii şi compartimente, și peste 3500 de angajați. Funcţionează în regim pavilionar, în 33 clădiri distincte, unele de peste 100 de ani. Alături de serviciile medicale de înaltă calitate și preocuparea de a oferi un răspuns cât mai bun la nevoile şi aşteptările populației deservite, SCJU desfășoară, în același timp, activitate de învățământ medical universitar și de cercetare de înaltă calitate și performanță.