Mass-media a anunțat data la care va avea loc Consiliul NATO-Rusia

Agenţia de presă Anadolu anunţă că secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a decis să convoace o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe data de 12 ianuarie. Reuniunea Consiliului NATO-Rusia ar putea avea loc pe 12 ianuarie, transmite Agenția turcă Anadolu, citând surse din cadrul Alianței Nord-Atlantice. Potrivit acestor surse, această dată a fost stabilită de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este și președintele Consiliului NATO-Rusia. ”În legătură cu această posibilitate, NATO se află în contact cu Rusia”, a specificat sursa citată. Agenția turcă Anadolu a mai subliniat că o întâlnire a șefilor de Stat Major din statele membre NATO este programată în aceeași zi, la Bruxelles.
Rusia a făcut publice, săptămâna trecută, proiectele unui tratat cu Statele Unite și ale unor acorduri cu statele membre NATO privind acordarea unor garanţii de securitate. Documentele includ, în mod special, prevederi privind acordarea unor garanții de securitate reciproce în Europa, privind neinstalarea de rachete cu rază medie și scurtă de acţiune în zone accesibile pentru părţi și renunţarea NATO la o extindere viitoare, inclusiv în fostele republici sovietice.
Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat, pentru Agenţia de presă RIA NOVOSTI, că dacă NATO și Statele Unite nu vor reacţiona la cererea de a asigura garanțiile de securitate formulate de Rusia, acest fapt ar putea duce la o nouă rundă de confruntări./vdraguta/pvelisar

(www.ria.ru – 26 decembrie)