Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a evaluat posibilităţile țării de a adera la UE și cele de a menține relațiile cu Federația Rusă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, crede că republica are o singură variantă de dezvoltare: integrarea europeană.
Politicianul a mai spus că republica poate deveni în viitor parte integrantă a Uniunii Europene, dar dorește în același timp să mențină relații constructive cu Rusia. Sandu a făcut aceste declaraţii în direct la postul Pro TV. Pe la începutul lunii decembrie, vicepremierul şi ministrul de externe moldovean Nicolae Popescu, şi-a exprimat convingerea că (Republica – n.r.) Moldova ”se va integra în Uniunea Europeană, în viitorul apropiat”. Sandu consideră că republica nu are alte opțiuni în afară de integrarea europeană.
„Consider că (Republica – n.r.) Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene, acest fapt este unul destul de realist. Depinde mult de noi, de modul în care vom implementa reformele”, a mai spus şeful statului moldovean. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adăugat că multe vor depinde și de situația din regiune, deoarece republica are nevoie de pace și calm pentru dezvoltare. Până acum, potrivit acesteia, Chișinăul dezvoltă relații bilaterale cu diverse țări membre ale Uniunii Europene. Sandu consideră că numeroasele sale vizite în statele UE sunt, de asemenea, benefice pentru integrarea europeană a (Republicii – n.r.) Moldova.
„Mizăm pe faptul ca alte state vor respecta aspiraţiile noastre. Faptul că ne dorim să dezvoltăm relaţii cu UE nu înseamnă că nu putem avea un dialog constructiv cu Rusia, există ţări din UE care au relaţii favorabile cu Federaţia Rusă”, a subliniat președintele republicii, adăugând că practic consideră că dialogul dintre Bruxelles și Moscova este important. În 2014, Guvernul R. Moldova a semnat la Bruxelles un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, care a intrat în vigoare în anul următor, 2015. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova, a declarat că Moscova se pronunţă în favoarea reluării formatului „5+2” (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE) privind reglementarea transnistreană./vdraguta/sdm2
(www.life.ru – 28 decembrie)