Varianta Omicron a coronavirusului se răspândește și în România

Varianta Omicron a coronavirusului se răspândește și în România. Până acum au fost confirmate prin teste de laborator 38 de cazuri. Cele mai noi, 13, au fost raportate ieri la persoane care locuiesc în București și în județele Ilfov și Galați.

Bolnavii au între 14 și 89 de ani, iar șapte dintre ei nu sunt vaccinați împotriva SARS-CoV-2. Autoritățile și specialiștii în sănătate publică estimează că în ianuarie va începe un nou val al pandemiei, în contextul răspândirii variantei Omicron în întreaga lume, a revenirii de sărbători a celor care lucrează în străinătate și a celor care se vor întoarce din vacanță.

În aceste condiții, unitățile sanitare se pregătesc pentru încă o perioadă dificilă, cu un vârf al pandemiei în februarie și martie. Managerul Institutului de pneumoftiziologie Marius Nasta din București, medicul Beatrice Mahler:

Beatrice Mahler: Ne pregătim și încercăm să facem asta cât mai bine, dar nu trebuie să uităm că toate astea le facem pe o infrastructură veche, o infrastructură care a trecut printre câteva valuri și cu același personal care nu doar că este obosit, dar este insuficient. Ne așteptăm la o perioadă dificilă pentru sistemul de sănătate, nu doar pentru că avem o rată de vaccinare destul de joasă, ci și pentru că avem foarte multe persoane care au boli cronice, care, din păcate, în acești doi ani au ajuns foarte rar în cabinetele medicilor specialiști pentru reevaluări, o parte dintre ei și-au abandonat tratamentul și atunci aș spune că această categorie este mult mai vulnerabilă pentru o infecție cu un virus care se transmite pe cale respiratorie./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 decembrie