2021. december 29

Románia a tárolt földgázmennyiség egyharmadát, azaz 2,2 milliárd köbméternyit fogyasztott el mostanig

Románia novembertől mostanig a tárolt földgázmennyiség egyharmadát fogyasztotta el, ami 2,2 milliárd köbméternyi mennyiségnek felel meg. A fogyasztás nagyobb lesz januárban és februárban és a tárolókban levő gázmennyiség csökkenésével növekszik majd az importigény is. A Depogaz Ploieşti igazgatója, Vasile Cârstea szerint Románia változtathat ezen a helyzeten, ha más on-shore és off-shore tevékenységbe kezd és továbbra is támogatja a tárolókapacitás növelését. Mint hozzáfűzte, a Depogaz jelenleg a gáztároló kapacitás növelésén dolgozik és a Dolj megyei Gherceşti településen megvalóstandó beruházásnak köszönhetően a 150-200 millió köbméternyi tárolt gázmennyiséget 600 millió köbméterre tudják növelni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

Az államfő kihirdettea 2022-es államháztartási törvényt

Klaus Iohannis államfő kedden kihirdette a 2022-es állami költségvetés és az állami társadalombiztosítási költségvetés törvényét. A jövő évi állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetét december 23-án szavazta meg a parlament. A 2022-es állami költségvetés 4,6%-os gazdasági növekedést, 6,5%-os évi aginflációt és havi 6 095 lej bruttó átlagfizetést irányoz elő. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alkotmányossági kifogást nyújtott be a parlament által elfogadott 2022-es büdzsé ellen. Az alkotmánybíróság kedden elutasította az USR kifogását, megállapítva, hogy a törvény alkotmányos.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

A kormány január 1-től 90 százalékkal kompenzálja a nyugdijak egyrészét

A kormány január 1-től 90 százalékkal kompenzálja a nyugdijakat azon nyugdijasok esetében, akiknek nyugdija nem haladja meg az 1 429 lejt, mégha más jövedelmük is van. A kormány más döntéseket is hozott olyan területeken, mint a repülőterek, a diákétkeztetés vagy a gazdaság és a mezőgazdaság élénkítése. Az állami segélyséma szerint több mint 84 millió lej támogatásba részesitenek 12 regionális repülőteret, amelyek a járvány miatt pénzügyi nehézségekkel küzdenek. A kisérleti program keretében a kormány a jövő évben is biztosit meleg ételt 150 iskola diákjának. Ugyanakkor a kormány egy évvel hosszabitotta meg az IMM Invest és az Agro IMM Invest programok érvényességét, melyekre 10 milliárd lejt fordit. Egy másik sürgösségi rendelet értelmében a román törvénykezést harmonizálják az online kereskedelem javitására hivatott európai irányelvvel, mig egy további normativ rendelkezés a kolozsvári metró műszaki-gazdasági mutatóira vonatkozik. A metrót tiz év alatt kell megépiteni, 21 kilóméter hosszú lesz, 19 megállóval.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

Pénzt kapnak a háziorvosok, akiknek szerződésük van egy egészségbiztosítóval minden egyes gyors antigéntesztért

Kormánydöntés értelmében juttatásban részesitik a háziorvosokat, akik szerződést kötöttek egy egészségbiztosítóval minden egyes gyors antigéntesztért, amelyet olyan embereken végeznek, akik szeretnék tudni, hogy koronavirus-fertőzöttek-e. A háziorvosoknak adott pénz fedezi a teszt, az elvégzett munka, a vizsgálathoz szükséges anyagok és védőeszközök értékét, magyarázta Dan Cărbunaru kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy minden személy teztelése után a háziorvosok 50 lejt kapnak. A teszteket az Európai Bizottság által jóváhagyott lista szerint kell beszerezni, amely megtalálható az Egészségügyi Minisztérium honlapján.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)

RADOR – Rozália Gănciulescu