(Photo by Egyptian Ministry of Antiquities / AFP)

Mumia faraonului Amenhotep I, veche de 3.500 de ani, descoperită în 1881, dar niciodată scoasă din sarcofag de către arheologi, a fost dezvăluită digital de oamenii de știință egipteni, care au scos la iveală detalii inedite despre viața și moartea regelui egiptean, relatează CNN.
Decorată cu ghirlande de flori și o mască facială fascinantă din lemn, mumia era atât de fragilă încât arheologii nu îndrăzniseră niciodată să îi expună rămășițele, făcând-o singura mumie regală egipteană găsită în secolul al XIX-lea și nedeschisă încă de savanți.
„Prin descărcarea digitală a mumiei și „desprinderea” straturilor sale virtuale – masca de față, bandajele și mumia în sine – am putea studia acest faraon bine conservat cu detalii fără precedent”, a afirmat Sahar Saleem, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Cairo și radiolog la Proiectul Mumiei Egipteane, într-un comunicat.
Saleem și colegii săi au descoperit că Amenhotep I avea în jur de 35 de ani și avea 169 de centimetri înălțime când a murit. Era și circumcis și avea dinți sănătoși. În interiorul sarcofagului au fost găsite aproximativ 30 de amulete și o centură de aur.
„Faraonul avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, păr creț și dinții de sus ușor proeminenți”, a spus Saleem.
Ancheta nu a scos la iveală răni sau alte semne care ar putea dezvălui cauza morții sale.
Amenhotep I a condus Egiptul timp de aproximativ 21 de ani, între 1525 și 1504 î.Hr. A fost al doilea rege al dinastiei a XVIII-a și a condus o perioadă de domnie în mare parte pașnică, în timpul căreia a construit multe temple.

(Photo by Egyptian Ministry of Antiquities / AFP)

Craniul faraonului, inclusiv dinții, erau în stare excelentă.
Cercetătorii au descoperit că, în schimb, mumia suferise de multiple răni post mortem, probabil provocate de către jefuitorii de morminte antice, răni pe care, potrivit textelor hieroglifice, preoții și îmbălsămatorii au căutat să le repare la mai bine de patru secole, după ce a fost mumificat și îngropat pentru prima dată. Descoperirea a fost publicată marți în revista „Frontiers in Medicine”. (www.ansa.it – 28 decembrie)/oavram/rcostea