2021. december 30

Romániában a jövő évben is nő az elektronikus kereskedelem volumene

A koronavírus-járvány felgyorsította az üzleti élet digitális átalakulását. Jelentősen bővült az elektronikus kereskedelem területe. A szakemberek becslése szerint a teljes e-kereskedelem volumene 20%-kal nőtt 2021-ben és a jövő évben a lakosság több mint fele vásárol majd interneten és számítógépes hálózatokon  árucikkeket és szolgátastásokat. Ezzel hazánkban a „nettó árbevétel” összvolumenje megközelítheti a 7 milliárd és fél eurós küszöböt. Az e-kereskedelem növekedését több tényező is ösztönzi majd. A románok azt tapasztalták, hogy kényelmesebb az online rendelés. Továbbá, egyre több vállalkozó fektetett be elektronikai szaküzletekbe. Az e-kereskedelem volumenét befolyásoló másik tényező az 5G hálózatok fejlesztése, amely megkönnyíti az online boltok kínálatához való hozzáférést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.30)

Kijelölték azt a céget, amely elkésziti a Konstanca-Mangalia vasútvonal modernizálására vonatkozó kivitelezhetőségi tanulmányt

A romániai vasúti infrastruktúra karbantartásával és fejlesztésével megbizott CFR Infrastructură vállalat kijelölte azt a céget, amely elkésziti a Konstanca-Mangalia vasútvonal modernizálására és villamosítására vonatkozó kivitelezhetőségi tanulmányt. Ha nem fellebbezik meg, a felek mielőbb aláirják a megvalósíthatósági tanulmányra vonatkozó szerződést. A tanulmányt kilenc hónap alatt kell elkészitenie az illető cégnek. A Bukarest-Konstanca vonalat már korszerűsítették, amelyen 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a személyvonatok, de azoknak a vonatoknak, amelyek Konstancán tovább folytatják útjukat a tengerpart fele, várakozniuk kell a dízelvontatású mozdonyváltás miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.30)

A tervek szerint a jövő év végén átadják a forgalomnak a brassói nemzetközi repülőteret

A Brassó Megyei Tanács képviselői aláírták a szerződést a Brassó-Vidombáki Nemzetközi Repülőtér léginavigációs szolgáltatásaira vonatkozóan. A szerződés összértéke csaknem 80 millió lej, mig a maximális végrehajtási időtartam 14 hónap. A projektmenedzser szerint a jövő év végén már igénybe vehető a vidombáki repülőtér. Az aláírt szerződés alapján a légikikötő kezelésére virtuális irányitótornyot  alkalmaznak, ami példátlan Romániában. A légi forgalom koordinálása az aradi Regionális Repülésirányítási Központtól történik majd, amely nagyságrendi szempontból a második a bukaresti központ után.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.30)

Több mint 110 segélyhívás érkezett az elmúlt 24 órában az országos hegyimentő-szolgálathoz

Több mint 110 segélyhívás érkezett az elmúlt 24 órában az országos hegyimentő-szolgálathoz, melynek munkatársai 120 személyt helyeztek biztonságba. Közülük negyvenkettőt kellett kórházba szállítani. Az elmúlt napon a legtöbben Brassó (15) és Sinaia (14) térségéből kértek segitséget. De riasztották a hegyimentőket Voineasa, a Krassó-Szörény megyei Kis-Havas, Lupény és Predeál környékéről, továbbá Neamţ, Kolozs, Máramaros, Suceava, Szeben, Gorj, Hargita, Bihar, Fehér, Dâmboviţa és Beszterce-Naszód megyéből is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.30)

Továbbra is Romániában van a legtöbb lakástulajdonos az Európai Unió szintjén

Továbbra is Románia a legtöbb lakástulajdonosokkal rendelkező ország az Európai Unióban, még akkor is, ha az árak emelkednek, mint mindenhol a világon. A gond csupán az, hogy a magas árakhoz képest a lakások minősége, különösen a mérete, nem épp az igényeknek megfelelő. Az Eurostat összefoglalójában szereplő központosított adatok 2020-ból, az első világjárvány évéből származnak, amikor a kijárási tilalom és az otthoni munka új perspektívát nyitott a lakástulajdonosok preferenciáiban, akik általában a központi lakásokból a környező zöldterületek fele „vándoroltak”. A román ingatlanfejlesztők 2020-at rekordeladásokkal zárták és e pozitiv tendencia megörződött 2021-ben is, ami áremelkedésekhez vezetett. A lakosság több mint 96%-a 2020-ban saját tulajdonú ingatlanban élt, s ez az arány az Európai Unió szintjén a legmagasabb volt. A lakástulajdonosok száma Németországban, Dániában és Ausztriában a legalacsonyabb. Románia további két rekordot könyvelhet el, ezúttal negatívat, hiszen a ház mérete szempontjából – 1,1 szoba egy főre – az utolsó helyen áll, de a lakhatás minősége szempontjából is, ami többféleképpen is mérhető, többek között az egy lakásban élők száma szerint. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.30)

RADOR – Rozália Gănciulescu