Scenariu pesimist al valului cinci al epidemiei de coronavirus

Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în România luna viitoare şi s-ar putea ajunge şi la 25.000 de cazuri de infectare pe zi. Este cel mai pesimist scenariu al modului în care ar putea arăta valul al cincilea al epidemiei, prezentat astăzi de şefa Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol. Ea a vorbit şi despre vulnerabilităţile pe care le are ţara noastră în faţa noului val: 60% din populaţia de peste 65 de ani şi din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar un sfert dintre vaccinaţi au şi doza booster, desfăşurarea cu dificultate a anchetelor epidemiologice şi întârzierea implementării certificatului COVID.
Reporter: Bogdan Isopescu – Vârful valului Omicron ar putea fi atins în 31 de zile, din momentul în care rata națională a infectărilor depășește un procent, față de 52 de zile, cât a fost în cazul valului Delta. Acest lucru va pune presiune pe întreg sistemul medical care nu va putea face față cazurilor, cel puțin la fel ca în luna octombrie de anul acesta. Un alt efect va fi cel economic pentru că va crește absența la locul de muncă, inclusiv în sistemul medical. Doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, spune că există trei scenarii posibile: optimist, mediu și pesimist pe care ministerul le ia în calcul.
Adriana Pistol: Cel de-al treilea scenariu: un număr de cazuri, zilnic, care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20%, care ar fi necesare, și cu o rată de peste 10%, unul din 8 pacienţi, deci cam 12,5% ar necesita terapie intensivă.
Reporter: Scenariul optimist arată că vor fi ocupate 1.500 de locuri la ATI în 33 de zile. Scenariul mediu indică 26 de zile, în timp ce scenariul pesimist indică doar 20 de zile./dstanesc