2021. december 31

Az államfő köszönetet mondott az ország lakosainak áldozataikért és felelősségérzetükért
Újévi üzenetében köszönetét fejezte ki Klaus Iohannis államfő az ország polgárainak áldozataikért és a felelősségérzetért, amelyről bizonyságot tettek a koronavírus-járvány meghatározta 2021-es évben. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a 2022-es esztendőben visszatérhetünk a normalitáshoz. „2021 fájdalmas év volt országunk számára, túl sokan vesztették el a vírus elleni küzdelmet a járvány egymást követő hullámaiban. Ezekben a pillanatokban gondoljunk a szerettük elvesztése miatt gyászoló családokra is” – hangoztatta üzenetében Iohannis. Az államfő ugyanakkor megköszönte a járvány elleni védekezés frontvonalában küzdő orvosok, egészségügyi asszisztensek, mentősök, gyógyszerészek, önkéntesek munkáját. Iohannis köszönetet mondott a polgároknak is áldozataikért és a felelősségérzetért, amelyről bizonyságot tettek ebben az évben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.31)
A miniszterelnök szerint az új esztendő hozza el a normalitáshoz való visszatérés örömét
„Azzal a reménnyel köszöntjük az új esztendőt, hogy minél hamarabb visszatérhetünk a járvány előtti normális életünkhöz” – hangsúlyozta pénteken közzétett újévi üzenetében Nicolae Ciucă. A miniszterelnök szerint kormányának egyik legfőbb célja az új évben a polgárok állami intézményekbe vetett bizalmának visszaállítása. A miniszterelnök rámutatott, kihívásokkal teli, nehéz évet hagyunk magunk mögött, amelyet átszőttek a szeretteinkkel, a gazdasági helyzettel, a munkahellyel kapcsolatos aggodalmak, és sokszor felmerült az emberekben az a kérdés is, hogy képes-e az állam megfelelő védelmet nyújtani az erre szorulóknak. „Az általam vezetett kormány megértette ezeket az igényeket. Románia kiegyensúlyozott költségvetéssel rendelkezik, amely példátlan beruházásokat, ugyanakkor hatékony szociális védelmet garantál” – idézte a miniszterelnököt a kormány sajtóközleménye. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.31)
Újabb omikronos eseteket találtak Romániában
Negyvenháromra nőtt az igazolt omikronos esetek száma Romániában, miután pénteken újabb öt mintában mutatták ki a koronavírus új mutációját – közölte az egészségügyi minisztérium. A fertőzöttek 20 és 52 év közöttiek, négy férfi és egy nő van közöttük. Két személy Dâmboviţa megyei, a többiek Galac, Maros és Dolj megyeiek. Ketten Nagy-Britanniából, egyikük Dél-Afrikából tért haza. Az öt személy közül egy oltatlan, a többiek teljeskörűen be vannak oltva koronavírus ellen. Eddig összesen 43 személynél mutatták ki a koronavírus omikron-variánsát Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.31)
Koronavírus Romániában: Tovább nő az új fertőzéses esetek száma
Az elmúlt 24 órában 1668 új koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte péntek délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Negyedik napja folyamatosan nő az újonnan diagnosztizáltak száma. A jelzett időszakban 35 220 teszt eredményét dolgozták fel. Ugyanakkor csütörtök 10 és péntek 10 óra között 38 halálesetet vettek nyilvántartása mint a koronavírussal összefüggésbe hozható elhalálozást, de ezek közül egy korábban következett be. Harmincan közülük oltatlanok voltak, 37-nek más betegsége is volt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.31)
Andrei Demeny – RADOR