2022. január 3

A kisnyugdíjasoknak nyújtott egyszeri segély nem befolyásolja gyógyszerártámogatást

A kisnyugdíjasoknak januárban nyújtott egyszeri támogatás nem befolyásolja a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményhez megszabott felső jövedelemhatárt – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS). Az intézmény képviselői hétfői közleményükben emlékeztettek, hogy a 2021/132-es sürgősségi kormányrendelet értelmében az 1600 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők januárban a nyugdíj mellett egy egyszeri juttatásban is részesülnek (ki-ki akkora összeget kap, hogy a nyugdíjával együtt elérje a 2200 lejt). Ez a pótlék azonban nem minősül nyugdíjból vagy szociális juttatásból származó jövedelemnek, mivel az állami költségvetésből folyósítják, így nem veszik figyelembe a 90 százalékos gyógyszerárkedvezményre való jogosultság megállapításakor, amelynek a legtöbb 1429 lejes nyugdíj az előfeltétele – hangsúlyozza a CNAS. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Tíz új bölcsőde építését hagyta jóvá a fejlesztési minisztérium

Tíz új, korszerű és környezetbarát bölcsőde megépítését finanszírozza a szaktárca – jelentette be Cseke Attila fejlesztési miniszter. A korábban jóváhagyott 43 bölcsődével együtt így összesen 53 új bölcsőde épülhet országszerte a 2021-ben kezdeményezett bölcsődeépítési program keretében. „Minden megyeszékhelynek és megyei jogú városnak jóváhagyta a minisztérium egy vagy két bölcsőde megépítését, ott, ahol a lakosság száma meghaladja a százezret. (…) Minden megyei jogú város önkormányzatát továbbra is arra bátorítom, kérvényezze az új bölcsőde megépítését, hiszen a fiatal családoknak nagy szükségük van erre mindenhol az országban, a minisztérium pedig minden költséget fedez” – fogalmazott Cseke Attilát. A jóváhagyott beruházások következtében közbeszerzési folyamatot indíthatnak, majd kezdődhet az építkezés – tette hozzá a miniszter. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Koronavírus Romániában: Nő az új fertőzések száma

Az utóbbi 24 órában 1756 új koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában – közölte hétfő délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Az elmúlt 24 órában egyébként 29 740 koronavírus-teszt eredményét dolgozták fel, ezeknek több mint háromnegyede gyorsteszt volt. Ezenkívül 18 beteg halálát hozták összefüggésbe a fertőzéssel. Az áldozatok közül 16-an oltatlanok voltak, 15-nek más betegsége is volt. Ezzel 58 814-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Évi 3,02 százalékra nőtt hétfőn a három hónapos bankközi hitelkamatláb

A pénteki 3,01 százalékról 3,02 százalékra nőtt hétfőn a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR). 2020 elején évi 3,19 százalékon állt a ROBOR, a tavalyi év elején pedig 1,98 százalékon. A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb a pénteken jegyzett 3,13 százalékról 3,14 százalékra nőtt, a 12 hónapos ROBOR pedig 3,23 százalékról évi 3,24 százalékra. A fogyasztói hitelek irányadó mutatója (IRCC) jelenleg évi 1,17 százalék. A negyedévente közölt referenciamutató a bankközi tranzakciók napi kamatának számtani középarányosa. A három hónappal ezelőtt közölt értéke évi 1,08 százalék volt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.03)

Andrei Demeny