Psiholog Emma Toader: Un om fericit nu se îmbracă în negru. Purtați haine colorate

Starea de spirit ne influențează atunci când ne alegem culorile hainelor cu care ne îmbrăcăm, dar și invers e adevărat, a declarat pentru RADOR psiholog Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții ”Porția de fericire”.

Dacă ne simțim deprimați sau nemulțumiți de noi, de corpul nostru, tendința este să ne îmbrăcăm în culori închise și, de multe ori, în negru. Am invățat greșit că negru subțiează și reprezintă eleganța în materie de haine. În realitate, negru ne anulează corpul și ne face anonimi. Amintiți-vă că în filme, când cineva vrea să nu fie văzut, să nu fie remarcat, se îmbracă în negru de sus până jos și își ia și o șapcă neagră”, a spus psihologul.

Ea a arătat că starea de dispoziție a unei persoane este în strânsă legătură cu felul în care se îmbracă și cu culorile pe care o persoană le poartă.

Alegem culorile în funcție de ce stare avem. Dacă suntem mohorâți, alegem culori mohorâte. Dacă suntem într-o stare mai bună, de bucurie, de optimist începem să ne îmbrăcăm în culori vii. Putem să facem și invers, să ne ridicăm starea alegând să purtăm haine colorate în galben, în roșu, albastru, verde etc”, a adăugat Emma Toader.

Ea a spus că un model de analizat și urmat sunt culorile pe care le poartă regina Marii Britanii.

Potrivit psihologului, oamenii care se îmbracă în culoarea rosie dau dovadă de curaj, pentru că ei vor ieși în evidență, în mulțime, iar, uneori, asta înseamnă să își asume expunerea. „Roșu înseamnă viață, pasiune, evidențiere, iar uneori prea mult foc poate duce la agresivitate. Oamenii cu temperament puțin coleric ar putea evita roșu, dar cei melancolici sau temători ar avea de căștigat, inclusiv la capitolul încredere în ei, dacă ar purta haine de culoare roșie. Eu, când am o stare bună sau când am nevoie de putere, să îmi ridic vibrația, mă îmbrac într-o rochie roșie”, a explicat psihologul Emma Toader.

Ea îi invită pe oameni să experimenteze și să fie atenți la ce simt când se îmbracă într-o anumită culoare.

Multă vreme, ca jurnalistă de teren, am purtat culoarea neagră. Credeam că înseamnă eleganță și că mă subția. În realitate, fugeam de trăirile mele, iar viața mea era pe pilot automat. Ca psiholog, am descoperit magia culorilor și un timp îndelungat am purtat rochii de culoare verde sau vişinie. Diferența a fost ca de la pământ la cer. Experimentați. Jucați-vă și îmbrăcați-vă cu culorile, pe care le-ați ales uneori pentru copiii voștri. Pentru că: spune-mi în ce culori te îmbraci, ca să îți spun cum te simți în acest moment…”, a adăugat specialistul în programare neurolingvistică.

Székely Ervin, RADOR