Romgaz ar putea semna contractul de preluare a participaţiilor Exon Mobile din perimetrul Neptun Deep de la Marea Neagră

Specialiştii din energie se aşteaptă ca în primăvara aceasta Romgaz să semneze contractul de preluare a participaţiilor Exon Mobile din perimetrul Neptun Deep de la Marea Neagră, ceea ce ar asigura independenţa energetică a României pentru mai mulţi ani. Aceiaşi specialişti sugerează că politicienii au aşteptat acest semnal pentru a modifica şi legea off-shore, care a blocat exploatările de la Marea Neagră prin regimul de taxare foarte mare. Bogdan Isopescu are detalii:

Reporter: Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, deține cea mai mare rezervă de gaze descoperite până acum în largul coastei românești. Rezerve estimate la peste 80 de miliarde de metri cubi și cu un potențian incert de până la 200 de miliarde.

În condițiile în care astăzi, consumul României este de până la 12 miliarde de metrii cubi pe an, acest perimetru echivalează cu consumul național pentru minimum opt ani, fapt care poate asigura independența țării noastre pe termen lung. Conform planurilor inițiale, o dată cu începerea exploatărilor, Neptun Deep poate oferi în primul an 2 miliarde de metri cubi de gaze, exact cât îi trebuie României pentru a deveni independentă de importuri, urmând ca producția să crească anual până la 6 miliarde, după care va scădea o dată cu epuizarea treptată a volumelor din adâncuri.

Acționariatul Romgaz, companie deținută de statul român, deja a aprobat această preluare și astfel va deveni partener egal în cadrul Neptun Deep, cu altă companie deținută în parte de statul român, în speță, Petrom. Anumiți analiști ai pieței sugerează că ar putea exista o legătură directă între această preluare și modificarea Legii off-shore, care întârzie de ceva vreme. În cazul în care clasa politică va modifica Legea off-shore, în sensul cerut de piață, exploatările de gaze din perimetrul Neptun Deep ar putea să înceapă în 2026-2027./azamfir/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 ianuarie