2022. január 5

Alexandru Rafila: nem kötelezünk senkit drága maszkok használatára
Szerdán kiállítják a speciális engedélyeket a koronavírusos betegek kezelésében használható két innovatív antivirális gyógyszerre – közölte szerdán Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki azt is mondta, hogy nem kötelezik a lakosságot drága védőmaszkok használatára. Rafila hangsúlyozta, ezeket az antivirális szereket nem kell minden fertőzött páciens esetében alkalmazni, csak azok kapják, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata. A kezelést a megbetegedés első napjaiban el kell kezdeni – mutatott rá. „Az antivirális gyógyszerek eléggé nagyfokú toxicitású készítmények, ezért a kezelés elkezdése előtt fel kell mérni a beteg állapotát” – magyarázta a miniszter a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón. Az egészségügyi miniszter kiemelte: senki nem kötelezi a lakosságot a drága védőmaszkok használatára, azért javasolják az egészségügyi, illetve a FFP2 típusú maszkok viselését, mert a textilből készültek nem hatékonyak a koronavírus omikron variánsa ellen. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.05)
A veszélyhelyzet meghosszabbítását és a textilmaszkok használaton kívül helyezését javasolja a CNSU
Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) szerdai ülésén javasolta a veszélyhelyzet újabb 30 napos meghosszabbítását január 8-tól, illetve az egészségügyi vagy FFP2-es típusú maszkok használatát bel- és kültéren, mellőzve a textilmaszkokat. Emellett a CNSU javasolja az alkalmazottak rendszeres heti tesztelését koronavírusra, valamint a váltott programban történő munkavégzést. Az intézkedések közé tartozik az iskolásoknak szánt tesztprogram hatékonyságának vizsgálata, emellett megfontolják, hogy a rászoruló diákoknak ingyenesen biztosítsák a maszkokat. A maszkviselés alól mentesülnek az öt évnél kisebb gyerekek, a munkahelyi irodákban egyedül tartózkodók, a televíziós műsorvezetők és meghívottaik, ha egymástól legalább három méterre foglalnak helyet, a miséző papok, amennyiben minimum három méterre állnak a hívektől, továbbá a nehéz fizikai munkát végzők. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.05)
Koronavírus Romániában: Közelít az ötezerhez a napi új fertőzések száma
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szerdai közlése szerint az utóbbi 24 órában 4893 személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel Romániában. Ez 993-mal több mint kedden. A szerdai jelentésben szereplő esetekkel 1 821 849-re nőtt az igazolt fertőzések száma a járvány megjelenése óta (12 021-en közülük újrafertőződtek), és eddig 1 749 204 személyt nyilvánítottak gyógyultnak. 459 fertőzöttnek lett ismét pozitív a koronavírus-tesztje. Emellett 30 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak, ezek közül 6 korábban történt. Az elhunytak közül 24 nem voltak beoltva, míg a hat beoltott áldozat valamilyen más súlyos betegségben is szenvedett. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.05)
Marcel Ciolacu: új árkompenzációs törvény kellene
Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata párti (PSD) elnöke szerint az energia- és gázszámlák kompenzálásának más módját kellene megtalálni a kormánykoalícióban, mert a jelenlegi törvény nem hatékony és nem kivitelezhető. A PSD vezetője egy kereskedelmi tv-csatornának nyilatkozva fejtette ki ezt kedd este arra a kérdésre, hogy a kormánykoalícióban megtalálták-e a megfelelő eszközt arra, hogy a lakosság megbirkózzon az áram- és gázár növekedésével. „Véleményem szerint az ármaximálásról és a számlák kompenzálásáról szóló törvény nem hatékony, és nem lehet gyakorlatba ültetni. Minél hamarabb össze kellene ülnünk a koalícióban, hogy kidolgozzunk egy másik jogszabályt, amit vagy felelősségvállalással fogadunk el, vagy rendkívüli parlamenti ülésszakot hívunk össze” – mondta Ciolacu. Szerinte a jelenlegi törvény a magánszemélyeknek és a romániai vállalatoknak sem előnyös, mert az utóbbiak a jelen árak mellett nem versenyképesek, és előbb-utóbb elbocsátások fognak következni. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.05)