AKŞAM: Întâlnire critică a SUA… S-a discutat despre flancul estic al NATO

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat cu oficialii ţărilor B9 despre concentrarea de trupe a Rusiei la frontiera cu Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu miniştrii de externe ai ţărilor din flancul estic al NATO, ţări care fac parte din Formatul Bucureşti 9 (B9), pentru a discuta despre masarea de trupe a Rusiei la frontiera cu Ucraina.

Conform ştirii publicate de Agenţia Anadolu, purtătorul de cuvânt al Departamenului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat în legătură cu această întâlnire: „Miniştrii au discutat despre concentrarea de trupe ale Rusiei la graniţa cu Ucraina; nevoia de o atitudine comună, pregătită şi fermă a Alianţei Nord-Atlantice pentru o apărare comună a aliaţilor, precum şi cooperarea transatlantică în problemele care generează îngrijorări comune”.

Price a adăugat că Blinken încearcă să reducă tensiunea prin apărare, descurajare şi dialog şi a spus: „Secretarul de stat Blinken a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua consultările şi coordonarea cu toţi aliaţii transatlantici şi partenerii noştri”.

De asemenea, Price a menţionat că miniştrii au subliniat necesitatea exercitării de presiuni politice crescânde asupra Chinei şi crearea de dificultăţi economice, precum importanţa susţinerii Lituaniei.

Înainte de reuniunea miniştrilor statelor B9, Blinken a discutat cu ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia sunt statele care fac parte din Formatul B9, care a fost lansat la 4 noiembrie 2015 în capitala României, Bucureşti.

https://www.aksam.com.tr/dunya/abdden-kritik-temas-natonun-dogu-kanadi-ile-gorustuler/haber-1231664

Traducerea: Emel – Birgül  Mauki

AKŞAM (Turcia) – 4 ianuarie