Autoritățile anunță noi măsuri în perspectiva celui de-al cincilea val al pandemiei COVID

Autoritățile estimează că în România vom avea între 800.000 și un milion de cazuri active de COVID-19 în valul cinci al pandemiei, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, astăzi, după ședința de guvern. În acest context, redevine obligatorie masca de protecție de tip medical, iar persoanele cu forme medii de COVID-19 vor avea la dispoziție peste 160 de centre de evaluare ambulatorie. Vaccinarea rămâne în continuare cea mai bună protecție față de formele grave de COVID-19, au subliniat din nou toți responsabilii în gestionarea pandemiei. Petruța Obreja a sintetizat declarațiile de la Palatul Victoria.
Reporter: Varianta Omicron este mult mai contagioasă decât variantele deja cunoscute, a explicat secretarul de stat Raed Arafat, argumentând necesitatea purtării măștilor chirurgicale sau FFP2 în toate spațiile publice închise sau deschise.
Raed Arafat: Contagiozitatea acestei variante este una foarte mare și riscul să te contaminezi este foarte ușor la acest moment. Asta explică și numărul foarte mare al cazurilor care apar 100.000, 200.000 pe zi. Asta înseamnă că este suficient să porți o discuție cu cineva care este infectat, o scurtă perioadă, și poți să fii și tu infectat.
Reporter: Și coordonatorul Campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că noua variantă Omicron se transmite și aerogen, iar perioada de incubație este mult mai scurtă decât la variantele precedente și în acest context vaccinarea rămâne cea mai bună protecție față de formele grave ale bolii.
Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea cu schemă primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozei de booster la cei care sunt eligibili rămâne o prioritate, pentru că în felul acesta vom reduce numărul de persoane care vor avea nevoie de tratament antiviral, de spitalizare, de internare în terapie intensivă sau care, din păcate, vor pierde lupta cu această afecțiune.
Reporter: Hotărârea CNSU dă posibilitatea conducerii autorităților din infrastructura critică, dar și operatorilor economici să dispună prin acte administrative măsuri suplimentare pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat, precizând că o altă măsură este cea desfășurării activităților în ture, fie că este vorba de instituțiile publice sau de cele private.#HUN/eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 ianuarie