Opt polițiști și militari ai Gărzii Naționale au fost uciși în timpul protestelor din Kazahstan

Opt polițiști și militari ai Gărzii Naționale au fost uciși în timpul protestelor din Kazahstan. Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a făcut apel la șefii de stat din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, pentru a acorda ajutor republicii din Asia Centrală. În timpul violenţelor din Kazahstan, 317 ofiţeri de poliţie şi militari ai Gărzii Naţionale au fost răniţi, opt persoane au fost ucise, potrivit presei, care citează Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan.
”Violenţele au continuat miercuri în mai multe regiuni ale ţării, având loc acte de vandalism, organizate de instigatori şi elemente infracţionale. Au fost comise atacuri, atacatorii folosind pietre, armătură, bombe incendiare artizanale. O serie de obiective strategice, instituţii de stat şi cele ale administraţiei publice au fost ţinta acestor atacuri. Ţinta atacurilor au fost principalele instituţii, care asigurau servicii publice, de comerț, catering și servicii bancare, precum și cele de sănătate publică, serviciul de pompieri și chiar unele proprietăţi private ale cetățenilor de rând”, a informat Serviciul de presă al ministerului, transmite portalul de ştiri Tengrinews.kz. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan, au fost înregistrate cazuri de zădărnicire a spitalizării răniților.
”Sute de angajaţi care asigură ordinea publică și sănătatea populației, forţe de ordine, medici, simpli cetăţeni, inclusiv 317 polițiști și militari ai Gărzii Naționale au fost răniți, iar opt au fost uciși de mulțimea care a organizat violenţele”, a precizat ministerul. În momentul de faţă, potrivit ministerului, forţele de interne întreprind absolut toate măsurile necesare pentru a preveni degenerarea şi escaladarea violenţelor.
„O serie de instigatori și participanți la revolte, care au încălcat legile sunt traşi la răspundere penală și administrativă. Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan face apel la cetăţenii de rând să nu cedeze provocărilor și îi avertizează că vor fi traşi la răspundere dacă vor comite acțiuni ilegale”, a adăugat ministerul.
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a precizat că s-au înregistrat morți și răniți în timpul revoltelor de mare amploare din țară. Mitingurile de protest împotriva creșterii semnificative a prețurilor la gazul lichefiat au început în Kazahstan pe 2 ianuarie la Janaozen, un oraș din regiunea Mangistau, din sud-vestul Kazahstanului. Apoi, acestea au escaladat în proteste masive la nivelul întregii ţări, protestatarii avansând revendicări economice și politice. Pe 4 și 5 ianuarie, la Almatî, protestatarii au luat parte la confruntări cu forțele de securitate. Victime s-au înregistrat în ambele tabere. În întreaga țară a fost instituită starea de urgență./vdraguta/sdm2
(www.interfax.ru – 5 ianuarie)