2022. január 7

Csökken a karantén időtartama

Romániában csökken a vörös besorolású országokból érkező oltatlanok és kontaktszemélyek számára előírt karantén időtartama. A beoltottaknak és a koronavírus-fertőzésen az előző 180 napban átesett személyeknek 5 napra, más esetekben 10 napra kell karanténba vonulniuk akkor, ha igazoltan fertőzött személyek kontaktjai, közölte Raed Arafat, az országos vészhelyzeti bizottság vezetője. Mentesülnek a karanténkötelezettség alól a tengerészek, valamint a romániai olaj- és gázfúró platformokon dolgozó személyek. Az erről szóló határozat pénteken jelenik meg a Hivatalos Közlönyben és szombattól lép hatályba, fűzte hozzá Raed Arafat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)

A teljes alapimmunizálásban részesülteknek már nem kell negatív COVID-tesztet felmutatniuk Angliába való belépéskor

Anglia enyhíti a beutazási korlátozásokat. Románia londoni nagykövetségének közlése szerint a teljes alapimmunizálásban részesült személyeknek és a kiskorúaknak péntektől már nem kell negatív COVID-tesztet felmutatniuk az országba való belépéskor, de megérkezésük után mégis el kell végezniük egy ilyen tesztet. Vasárnaptól azonban a második napi teszthez a beoltottak és az 5 év feletti gyerekek a PCR-teszt helyett az antigén gyorsteszt egyik változatát is választhatják. A koronavirus ellen beoltott személyeknek nem kell karanténba vonulniuk a teszt eredményének megérkezéséig. A be nem oltott személyeknek az Egyesült Királyságba való belépéskor továbbra is negatív tesztet kell felmutatniuk, illetve igazolniuk kell a két PCR-tesztből álló csomag lefoglalását és kifizetését, illetve 10 napra házi karanténban kell vonulniuk az érkezéskor bejelentett lakáscímen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)

Romániába újabb Moderrna vakcina-szállitmány érkezett

Romániába újabb koronaviruselleni Moderna vakcina-szállitmány érkezett. A 178.500 adag vakcinát a „Cantacuzino” Országos Orvosi-Katonai Kutatási-Fejlesztési Intézet vette át és innen osztják szét majd a brassói, kolozsvári, konstancai, temesvári és a jászvásári regionális raktárközpontoknak. A Védőoltási Tevékenységeket Koordináló Országos Bizottság szerint mostanig 3.182.000 adag Moderna-vakcinát kapott Románia és ebből csaknem 976.000-et használtak fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)

Szombattól kötelező az orvosi maszk viselése kül- és beltérben egyaránt

Raed Arafat államtitkár pénteki közlése szerint szombattól kötelező az orvosi maszk viselése kül- és beltérben egyaránt. Mint hangsúlyozta, tilos a textilmaszk használata, mivel a koronavirus új változata, az Omikron sokkal fertőzőbb a korábbi változatokhoz képest. Raed Arafat kijelentette, hogy hamis az az információ, miszerint az FFP2 maszk kötelező.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az utóbbi évtizedek átlagánál

Romániában tíz éve magasabb az éves átlaghőmérséklet az 1981-2020 közötti időszak átlagánál, és egyre gyakrabban kell veszélyes, szélsőséges időjárási jelenségekre figyelmeztető vörös riasztást kiadni, derült ki a román meteorológiai és vízügyi intézet (INMH) pénteken közzétett éves összegzéséből. Romániában 2019 volt az eddigi legmelegebb év a rendszeres meteorológiai mérések kezdete (1884) óta, amikor az éves átlaghőmérséklet meghaladta a 12 Celsius-fokot, 1,92 fokkal lépve túl az utóbbi négy évtizedes (10,22 Celsius-fokos) átlaghőmérsékletet. A második legmelegebb év 2020 volt 1,66 fokos eltéréssel, ehhez képest a tavalyi esztendő „már csak” 0,69 fokkal volt melegebb az utóbbi négy évtized átlagánál, mindazonáltal a 2012-2021 közötti időszak volt a legmelegebb évtized a romániai meteorológiai megfigyelések történetében, mutatott rá az INMH. Hazánkban a tavaly június 24-25-én kellett a legkorábban vörös hőségriasztást kiadni, és 2021 augusztusának első fele volt az utóbbi 60 év második legmelegebb és legszárazabb időszaka. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.07)
Rozália Gănciulescu, RADOR