(Photo by JOSE JORDAN / AFP)

La aproximativ 3-4 ore de Barcelona și Madrid se află al treilea cel mai mare oraș al Spaniei: minunata Valencia. Capitala comunității autonome Valencia se află pe Costa del Azahar, zona de coastă dintre Vinaròs și Almenara, cunoscută drept Coasta Portocalilor datorită numărului mare de portocali plantați în această zonă. Vibrantă, însorită și mereu pregătită pentru petrecere, Valencia este destinația ideală pentru o vacanță reușită. Valencia este un fascinant oraș mediteranean care poate fi savurat pe tot parcursul anului, datorită mâncărurilor rafinate, a atmosferei relaxate și a atracțiilor extrem de diverse, de la ruine vechi de mii de ani până la clădiri cu aspect futurist și toate stilurile arhitecturale intermediare. Valencia a fost mult timp considerată una dintre principalele destinații ale Spaniei, atât pentru turiști, cât și pentru studenți. Deși Madrid și Barcelona tind să atragă un număr mai mare de studenți în fiecare an, al treilea oraș ca mărime al Spaniei este uneori preferat de cei care caută o abordare ceva mai boemă a învățământului superior.


Scurtă istorie a orașului

Orașul Valencia, numit original Valentia, se află în regiunea denumită în Antichitate Edetania. Orașul a fost fondat de romani în anul 138 î.Hr., pe situl unui fost oraș iberic, pe râul Turia. Orașul a fost distrus în anul 75 î.Hr. de către Pompei, ca pedeapsă pentru loialitatea localnicilor pentru inamicul său Sertorius, dar a fost reconstruit cinci decenii mai târziu. Reconstrucția a fost benefică pentru oraș, Valentia renăscând ca mare centru urban. Câteva secole mai târziu orașul este ocupat, în anul 714, de arabii care se instalează în peninsula iberică, primind un nou nume-Medina at-Turab, adică „Orașul Nisipurilor” (purta, de asemenea, numele de la Balansiyya). În anul 1021 aici s-a constituit un regat maur independent cu numele Valencia. Rodrigo Díaz de Vivar (El Cid) a recucerit pentru prima dată Valencia pe 15 iunie 1094, a transformat cele nouă moschei în biserici, și l-a instalat drept episcop pe călugărul francez Jérôme. După moartea lui Cid (iulie 1099), soția lui, Doña Ximena, a deținut puterea pentru doi ani, timp în care Valencia a fost asediată de almoravizi (dinastie musulmană berberă), și recucerită în 1102. Deși „Împăratul Spaniei” Alfonso i-a alungat inițial pe almoravizi din oraș, nu a fost îndeajuns de puternic pentru a-l menține sub controlul său. Creștinii i-au dat foc, l-au abandonat, iar almoravidul Masdali l-a luat în primire pe 5 mai 1109. Regele Jaime I Cuceritorul, regele Aragonului, cu o armată compusă din francezi, englezi, germani și italieni, a asediat Valencia, iar pe 28 septembrie 1238 a forțat capitularea. Valencia redevine oraș creștin în 1238 și este aleasă capitală a Regatului Aragonului. După această „reconquista”, populația maură din oraș (aproximativ 50.000 de oameni) a fost expulzată (acțiune la care s-a recurs de foarte multe ori în timpul Reconquistei, dar și după, ceea ce a dus la pierderi culturale foarte mari pentru Spania). Pe data de 9 octombrie regele, urmat de suita și armata sa, au preluat controlul. Jaime a încorporat noi teritorii în recent formatul Regat al Valenciei, unul dintre regatele care formau Coroana Aragonului. Aici a apărut primul tipar spaniol în anul 1474. În următoarele 2 secole orașul a fost cunoscut pentru școala sa de pictură. A suferit grave distrugeri în timpul războaielor napoleoniene, al războiului civil spaniol și în timpul inundațiilor din 1957. Secolul al XV-lea a fost Epoca de Aur a Valenciei, o perioadă înfloritoare din punct de vedere cultural pentru orașul care devenise cel mai mare centru urban al Aragonului. Gloria n-a durat mult, întrucât, din secolul al XVI-lea, când economia Spaniei virează spre Imperiul colonial din America, respectiv spre Atlantic (în defavoarea Mediteranei), Valencia intră într-un declin din care nu-și va mai reveni pentru multă vreme.

Picture taken in April 1949 in a street of Valencia, Spain. (Photo by AFP)

Arhitectură, educație și alte atracții

Valencia nu este un oraș cunoscut pentru muzeele sale. Nu pentru că n-ar avea câteva muzee demne de vizitat (un exemplu grăitor ar fi Muzeul Național al Ceramicii – unde, ce-i drept, se pare că este mai impresionantă clădirea în sine – Palacio del Marqués de Dos Aguas – decât colecțiile), dar Valencia adună alte obiective extrem de interesante: edificii rămase din perioada romană sau maură, catedrale vechi, multe clădiri în stilul Modernismo, dar mai ales arhitectură contemporană. Aici s-a născut Santiago Calatrava (28 iulie 1951), unul dintre cei mai mari arhitecți din ziua de azi, iar câteva dintre cele mai importante creații ale sale se află la Valencia, în complexul Ciutat de les Arts i les Ciències (Orașul Artelor și Științelor). Acest complex este format din șapte clădiri construite în stilul caracteristic lui Calatrava, adică futurist: L’Hemisfèric, Muzeul de Știință Prințul Felipe), L’Oceanogràfic (cel mai mare aquarium din Europa), Podul l’Assut de l’Or, L’Umbracle, Palatul Artelor Reina Sofia și Agora. Cât despre edificiile mai vechi ale orașului, menționăm doar câteva: Catedrala, Lonja de la Seda (clădirea Bursei Mătăsii, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO), piețele – Plaza del Ayuntamiento și Plaça de la Mare de Déu, Mercado Central, Real Colegio del Corpus Christi, Palau de l’Exposició, Palau de Justícia, Gara (Estación del Norte) etc. Oraș de coastă, Valencia este o destinație perfectă și pentru cei care vor să combine cultura cu plaja. Aproape de oraș se află plajele Las Areans și Malvarrosa, unde se ajunge foarte ușor cu mijloacele de transport în comun. Tot aici se află și o zonă de promenadă foarte cunoscută, Paseo Maritimo. Ceva mai departe, în Parcul Național Albufera (cea mai mare lagună din Spania), se află alte câteva plaje, mai puțin frecventate decât cele din oraș, dar mai frumoase. Cei care vor să caute relaxarea în mijlocul orașului trebuie să se îndrepte spre Grădinile Turiei, imensul spațiu verde amenajat de-a lungul râului Turia, locul preferat al bicicliștilor și alergătorilor din Valencia. Valencia este un important centru universitar. Universitatea din Valencia a fost întemeiată în anul 1245. Actualmente are și o universitate tehnică vestită. La Valencia a fost construit unul dintre cele mai mari palate pentru congrese, unde au loc conferințe internaționale de cel mai înalt rang în cele mai diferite domenii. Tot la Valencia se află cel mai mare muzeu din lume al științelor și artelor, precum și cel mai mare oceanariu din lume, cu cea mai mare colecție de pești și animale marine.

(Photo by JOSE JORDAN / AFP)

Cele mai interesante lucruri despre Valencia

* Valencia este al treilea oraș din Spania, după Madrid și Barcelona, din punct de vedere demografic. Cu toate acestea, cartierul Mislata din Valencia este cea mai dens populată zonă din toată Spania.

* Portul Valencia generează jumătate din PIB-ul Spaniei. Portul Valencia este cel mai aglomerat port de marfă din Spania și din Marea Mediterană, numărul cinci în Europa și 30 la nivel mondial. Acesta generează 51% din PIB-ul Spaniei datorită faptului că jumătate din întreaga populație activă a Spaniei este conectată la aceasta într-un fel sau altul.

* Chiar și spaniolii sunt ocazional surprinși de acest lucru, dar Valencia este un centru economic uriaș și chiar întrece capitala și Barcelona în ceea ce privește influența ei asupra bugetului țării. Pe lângă turiștii și studenții care vin în oraș în fiecare an, Valencia contribuie și cu milioane de euro datorită producției sale incredibile de substanțe chimice, metale, vehicule și azulejos (plăci ceramice decorate), exportându-le pe tot globul.

* Valencia este casa Sfântului Graal. Se crede că Sfântul Graal, paharul din care a băut Iisus la Cina cea de Taină, este păstrat într-o capelă din interiorul catedralei din Valencia.

* Paella, felul de mâncare național al Spaniei, a fost gătit pentru prima dată într-o lagună cu apă dulce de lângă Valencia. Rețeta originală include pui, iepure și uneori melci. Mazărea, chorizo ​​sau ardeiul roșu nu sunt folosite niciodată în paella valenciană autentică.

* Mercado Central (Piața Centrală) este una dintre cele mai vechi și mai mari piețe de produse proaspete din Europa. A fost prima piață din lume care a acceptat comenzi online și a oferit livrare la domiciliu.

* De-a lungul istoriei sale, Valencia a suferit o serie de inundații. Cea mai devastatoare a avut loc în 1957, când unele dintre străzile din Valencia se aflau la 5 metri sub apă. Orașul a decis atunci să devieze râul Turia în jurul periferiei sale. Au fost prezentate o serie de proiecte privind vechea albie (inclusiv unul neobișnuit de a o transforma într-o autostradă, căruia localnicii i s-au opus vehement!). În cele din urmă, vechiul curs al râului a fost transformat într-un spațiu verde. Acum, Parcul Turia este cel mai mare parc public din Spania, se întinde pe 8 kilometri de la est la vest și taie practic orașul în două jumătăți.

* Valencia are 3 atracții listate UNESCO. Deși La Lonja este singurul sit al patrimoniului mondial UNESCO din oraș, Valencia are trei obiective pe lista organizației. Tribunalul Apelor, care datează de acum opt sute de ani, fiind cea mai veche instituție juridică din Europa, și Festivalul Las Fallas au fost adăugate și ele pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial.

* Orașul Artelor și Științelor a pus Valencia pe harta turistică. Acesta este un complex arhitectural futurist care nu se aseamănă cu nimic din ceea ce ați văzut până acum și unul dintre locurile de top de vizitat în Valencia. A fost folosit ca fundal pentru multe filme, inclusiv Tomorrowland și al treilea sezon din Westworld.

* Cea mai îngustă clădire din Europa și a doua cea mai îngustă din lume se află în Valencia. O găsiți în Plaza Lope de Vega, aproape de catedrală. Fațada are doar 107 metri lățime și 5 etaje înălțime. De ce ar construi cineva o casă atât de îngustă? Ei bine, pe vremuri, impozitele pe proprietate se plăteau în funcție de lățimea fațadei, așa că aceasta era o modalitate de a reduce factura fiscală.

* Băutura preferată din Valencia se numește Agua de Valencia. Dar nu vă lăsați complet păcăliți de numele său inocent – acest cocktail delicios nu conține nicio picătură de apă. Agua de Valencia este alegerea perfectă după o zi de muncă sau de vizitare a obiectivelor turistice. Ingredientele includ suc de portocale proaspăt stors, cava (vin spumant spaniol), vodcă, gin și multă gheață.

* Horchata este și ea extrem de populară. O altă băutură super populară în Valencia este horchata. Acest lapte pe bază de plante, totuși, nu are nimic de-a face cu horchata mexicană. În Valencia, horchata este făcută din chufa, un soi de nuci care crește în câmpurile din Alboraya, un mic sat la nord de Valencia. Localnicii au dezvoltat o ușoară obsesie pentru acest soi, drept pentru care îi puteți vedea pe mulți dintre ei savurând un pahar răcoritor de horchata cu fartons (produse de patiserie îndulcite) la o terasă, în timpul lunilor de vară. Horchata de casă este servită în cafenelele din oraș pe tot parcursul anului. Ingredientele sunt la fel de simple precum chufa, apă, zahăr și scorțișoară.

* Simbolul heraldic al Valenciei este un liliac. Legenda spune că într-o noapte, în timpul Reconquista, maurii plănuiau un atac surpriză. Pe măsură ce s-au apropiat de armata creștină, au deranjat o colonie de lilieci. Liliecii i-au trezit apoi pe creștini, care au ajuns să câștige bătălia. Liliacul este acum simbolul heraldic al Valenciei.

* Valencia este „țara” florilor, a luminii și a iubirii. Mulți oameni știu de La Tomatina, celebra luptă cu roșii care are loc în fiecare august în micul oraș Buñol de pe coasta Valenciei, dar ați auzit vreodată de Bătaia cu Flori organizată în fiecare iulie în orașul Valencia? Nimic sângeros, din contră. Bătălia arată mai degrabă ca un duș portocaliu și galben și este potrivită pentru toate vârstele.

* Locuitorii din Valencia iubesc pisicile, numai Grădina Botanică din oraș găzduind peste 50 de astfel de pufoșenii. Pisicile sunt peste tot în Valencia. Le veți găsi în parcuri și pe străzile orașului vechi.  Dacă sunteți un iubitor de pisici, asigurați-vă că aveți ceva hrană prin geantă, pentru că nu veți scăpa așa ușor. Sunt foarte prietenoase și bine îngrijite de un grup de voluntari.

* Primul spital de psihiatrie din lume a fost fondat la Valencia. A adus o abordare umană a bolilor mintale într-o perioadă în care persoanele bolnave mintal erau tratate inuman și se confruntau adesea cu exorcizarea. Spitalul pentru „ignoscenți”, Folls e Orats și-a deschis porțile la 1 iunie 1410. Poate că pacienții nu au primit cel mai bun ajutor posibil, deoarece la acea vreme mulți erau tratați ca nebuni, dar cel puțin a fost începutul acordării atenției cuvenite sănătății mintale.

* Prima operă literară din Spania a fost tipărită în orașul Valencia în 1474. În prezent este expusă la biblioteca Universității din Valencia. Este o colecție de 45 de poezii, numită „Trobes en lahors de la Verge Maria”.

* 9 octombrie este Ziua Comunității Valenciene și comemorează intrarea în orașul Valencia a regelui Jaime I în 1238, după ce a învins cu succes maurii. Aceasta este și Ziua Sfântului Dionis, versiunea locală a Zilei Îndrăgostiților. Este tradițional ca bărbații să ofere femeilor dulciuri de marțipan în formă de fructe, învelite într-o batistă de mătase cunoscută sub numele de „mocaora”.

* În timpul războiului civil spaniol, Valencia a fost capitala Spaniei timp de 11 luni, din noiembrie 1936 până în octombrie 1937. Recent, a fost numită Capitală Mondială a Designului pentru 2022. O diferență uriașă, dar mai important este faptul că Valencia este din nou „capitală”.

* Valencia găzduiește cea mai mare petrecere de stradă din Europa. Las Fallas este un festival organizat în fiecare martie în orașul Valencia. Durează 19 zile și s-a constatat că atrage de patru ori mai mulți oameni decât populația Valenciei. Las Fallas este o sărbătoare distractivă de primăvară în cinstea Sfântului Iosif, patronul tâmplarilor. Este momentul potrivit pentru o vizită, dacă vă plac muzica tare, luminile stradale, concertele cu artificii, arta efemeră și mâncarea delicioasă.

* Poate că Valencia este un oraș unic, dar numele lui nu. S-ar putea să sune bizar, dar în lume există de fapt 58 de locuri numite Valencia. Patru dintre ele sunt numai în Spania. Ceva ce mulți oameni nu știu despre Valencia, este proveniența numelui său. Originea exactă este și în prezent dezbătută de istorici, dar ceea ce se presupune este că provine dintr-o perioadă în care romanii locuiau orașul. Termenul „Valentia” în latină derivă din „vitejie”, „curaj” și „forță” și ar fi putut fi denumit astfel în onoarea soldaților care au luptat pentru oraș cu mii de ani în urmă.

* Știați că până acum câțiva ani Valencia se mândrea cel mai scump pod din lume? Așa-numitul Puente de las Flores este un pod care traversează Jardin del Turia din orașul Valencia. Caracteristica sa principală este că e întotdeauna împodobit cu flori. Tocmai florile l-au făcut cel mai scump pod din lume. A fost inaugurat în 2002 și, în mai puțin de 10 ani, se cheltuiseră deja până la 5 milioane de euro pentru construcție și renovare. Din fericire pentru valencieni, aceste costuri au fost reduse când a început criza financiară.

* Valencia are cel mai mare acvariu din toată Europa și unul dintre cele mai mari din lume. Oceanogràfic din Valencia este una dintre cele mai mari atracții din oraș pe care nu o puteți rata! Inaugurat în 2003, are peste 42 de milioane de metri cubi de apă sărată, 45.000 de animale și 500 de specii. În prezent primește aproape 2 milioane de vizitatori anuali din întreaga lume și este un loc incredibil. Vizitându-l veți vedea scene la fel de speciale precum existența singurei familii complete de balene din Europa.

* Valencia a fost clasificată cu ani în urmă drept orașul cu cele mai multe semafoare din Europa. De fapt, doar New York-ul îl întrecea la acest capitol. Primul semafor a fost instalat aproximativ în 1930 și în prezent, se estimează că există unul la 750 de locuitori. O gamă mult mai relevantă decât există în orașe mai mari, cum ar fi Madrid (1 semafor la fiecare 2700 de locuitori) și Barcelona (1 semafor la fiecare 2000 de locuitori).

* Nu se vorbește numai spaniola. Spania are până la 6 limbi oficiale, una dintre ei fiind valenciana. Această limbă este foarte asemănătoare cu catalana, de fapt este derivată din aceasta și, prin urmare, unii spanioli se referă la ea ca la un dialect, deși este o limbă oficială. Dacă vizitați Valencia, veți putea găsi multe postere și semne scrise în valenciană, deoarece este limba comunității, deși nu veți avea probleme în a comunica în spaniolă.

(Photo by JOSE JORDAN / AFP)

Capitala Mondială a Designului – scurtă prezentare

În anul 1957, douăsprezece echipe profesioniste de design din întreaga lume s-au reunit pentru a forma Consiliul Internațional al Societăților de Design Industrial. Acum, cunoscut sub numele de Organizația Mondială de Design (WDO), de la 1 ianuarie 2017, acest grup s-a dezvoltat, ajungând să includă mai mult de 170 de asociații de design din peste 40 de țări, cu un număr estimat de 150.000 de membri. WDO este un grup neguvernamental care urmărește să promoveze și să îmbunătățească designul industrial internațional prin încurajarea organizațiilor membre de a oferi produse și servicii mai rentabile, de a-și eficientiza afacerile și practicile din industrie și de a-și expune comunitățile de origine la sisteme și experiențe care vor îmbunătăți mediul și societatea umană. Comunicarea și colaborarea dintre asociațiile de proiectare la nivel internațional este foarte stimulată și motivată. Deținând statutul consultativ special al Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC), din 1974, WDO depune eforturi pentru promovarea și susținerea Obiectivelor Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, prin efectuarea de schimbări și realizarea de apeluri și inițiative globale care vizează îmbunătățirea culturii, economiei și calității vieții oamenilor și națiunilor din întreaga lume. Una dintre marile sale realizări este World Design Capital (WDC), o denumire dată la fiecare doi ani unui oraș care utilizează designul industrial pentru a genera un impact pozitiv asupra mediului său economic, cultural și social. Fiecare oraș desemnat drept Capitală Mondială a Designului găzduiește un program de evenimente care evidențiază politicile urbane inovatoare și durabile și realizările de design. Desemnarea Capitalei Mondiale a Designului s-a născut în anul 2008, când Torino (Italia) a organizat primul program de un an menit să celebreze realizările orașelor care au folosit designul ca instrument pentru a se reinventa și a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

(Photo by JOSE JORDAN / AFP)

Motivația alegerii orașului Valencia drept Capitală Mondială a Designului

La o vedere de ansamblu, Valencia oferă șansa de a descoperi două milenii de istorie și cultură, suprapuse cu „harta simțurilor” pe care un secol de design le-a atras asupra orașului. În ultimii 100 de ani, Valencia a fost un izvor al designului, adăpostind mai multe generații de designeri care și-au lăsat amprenta creativă. Maturitatea designului valencian, legat de Mediterana și de un mod unic de viață, a determinat Organizația Mondială de Design (WDO) să desemneze Valencia drept Capitală Mondială a Designului pentru 2022. Dar nu este nevoie să așteptăm până la demararea programului de activități din 2022 pentru a explora Valencia din perspectiva designului. Plimbările pe străzile sale, arhitectura clădirilor și vizitarea muzeelor ​​ne vor face să ne cufundăm într-un torent de creativitate. Acest oraș include totul, de la arhitectura de avangardă a Orașului Artelor și Științelor și comori Art Nouveau, precum Piața Colón, până la designul urban care a creat spații verzi unice, precum Grădina Turia și Parcul Central. Viața culturală vibrantă a orașului include muzee și galerii dedicate ilustratorilor din Valencia. Designul lor grafic a stabilit standardul în întreaga lume, de la celebrul artist republican Josep Renau până la afișele premiate pentru festivalul Fallas realizate de Iban Ramón și identitatea grafică a companiilor de transport public EMT și Metrovalencia, create de Pepe Gimeno. Această creativitate prinde viață pe măsură ce facem o incursiune în cartiere precum Carmen, Russafa și Cabanyal. În mijlocul fațadelor și al spațiilor lor culturale, designul a creat caracterul unui întreg oraș în care industriile artizanale, cum ar fi olăritul și mătasea, și-au făcut un nume de renume mondial cu designul lor. Este imposibil să înțelegem Valencia cu adevărat fără bucătăria sa, aromele legate de mare și pământ, în combinație cu restaurante și cafenele în care designul interior împarte spațiul cu excelența culinară pe picior de egalitate. Designul face parte din Valencia!

Valencia a fost desemnată de Organizația Mondială de Design ca fiind reperul internațional pentru design în lume în cursul anului 2022, întrecând orașe precum Lille, Helsinki și Seul. Mari talente, companii și lideri de opinie din lumea designului, la toate nivelurile, vor participa la întâlnirea lor cu Valencia în lunile următoare. Proiectul are, în paralel, sprijinul unui comitet format din nume de prestigiu în domeniul designului. Pentru a promova designul la nivel internațional din perspectivă culturală, comercială și socială, World Design Capital Valencia 2022 beneficiază de suportul unor entități precum Agenția Spaniolă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (AECID), Institutul Spaniol de Comerț Exterior (ICEX). ), AC / E Acción Cultural Española, Visit Valencia, Ministerul Turismului din Generalitat Valenciana și Turespaña. Unul dintre principalele niveluri de acțiune ale Valencia World Capital of Design 2022 este instituționalizarea designului bazat pe didactică, management și conștientizare de către entitățile publice și private. Aceasta presupune o întreagă sarcină de management și conștientizare, astfel încât proiectarea să devină parte a deciziilor instituționale care sunt luate de la autoritățile politice.

În același timp, aderarea Valencia la New European Bauhaus (NEB) înseamnă că Regiunea Valencia stabilește calea și orizontul pentru designul european al viitorului, dar cu o perspectivă valenciană. NEB (www.mediterraneanbauhaus.eu) este o inițiativă lansată de Comisia Europeană de către președintele acesteia, Ursula von der Leyen, care se concentrează pe oameni, bunăstarea și calitatea vieții acestora, bazându-se pe design ca instrument de coeziune în față provocărilor sociale și de mediu cu care se confruntă umanitatea. Recenta aderare a Valenciei – Capitala Mondială a Designului 2022 ca partener oficial al Noului Bauhaus European, marchează punctul de plecare al unei mișcări care reunește 300 de entități europene și plasează Bauhausul Mediteranean drept lider al mișcării NEB la nivel regional, cu scopul final de a crea soluții sub motto-ul „Frumoase, durabile, împreună”, pentru a face față provocărilor globale.

Programul activităților Valencia – Capitală Mondială a Designului 2022

World Design Capital Valencia 2022 este mai mult decât un calendar de evenimente, mai mult decât o moștenire și mai mult decât o instituție. Este materializarea unui ecosistem unit în care organizații, profesioniști, companii, universități, școli, entități și asociații conlucrează pentru a face designul cunoscut societății și lumii întregi. O rețea care integrează societatea valenciană din țesutul său creator și diferiți factori interesați: de la cetățeni la principalii agenți ai sectorului public și privat.

Datorită acestei strategii de implicare, Valencia World Capital of Design 2022 își reafirmă statutul de hub și, în paralel, ajunge în alte orașe din Spania prin evenimente precum Festivalul de Design de la Madrid și Bienala Ibero-Americană de Design, și instituții precum FAD, BCD și Museu del Disseny de Barcelona. Și toate acestea fără a-și pierde viziunea internațională, întrucât Valencia a avut deja propriile spații în săptămânile de design din Cuba, Lima, Berlin, Eindhoven sau Dubai și co-creează cu entități precum Fundația olandeză de design, Triennale Milano, iF Design și Kaunas Capitală Culturală Europeană 2022.

Evenimentele au început chiar pe 1 ianuarie cu „In Circular”, platforma de economie circulară a Comunității Valenciene dezvoltată de ADCV cu sprijinul Agencia Valenciana de la Innovación (AVI), care a implementat un studiu ce își propune să descopere nivelul de conștientizare și integrarea reală a strategiilor și acțiunilor legate de economia circulară în „țesutul” de afaceri al Comunității Valenciene, dar și cu o expoziție. În conformitate cu acest accent, sondajul de afaceri include o viziune globală asupra economiei circulare, de la definirea strategiilor corporative până la strategia pentru produse și servicii; lanțul de aprovizionare cu materii prime, apă și energie; producție; distribuție; reciclare, reparare, reutilizare și recuperare; implicarea consumatorilor; rolul designului în inovare sau gradul de cunoaștere și utilizare a sistemelor publice care susțin economia circulară.

Expoziția „Albumul arhitectului: Denise Scott Brown”, desfășurată în perioada 1 – 31 ianuarie, la Colegio Territorial de Arquitectos de València (CTAV), reprezintă o compilație fotografică a locurilor din Africa de Sud, New York, Philadelphia, Atlantic City, fosta Iugoslavie și California, pe care Denise Scott Brown le-a cunoscut și fotografiat. Denise Scott Brown este arhitect, planificator, scriitor, profesor și partener al Venturi-Scott Brown & Associates din Philadelphia. Acest studio de arhitectură este considerat unul dintre cele mai influente ale secolului al XX-lea. Lucrările de construcție, activitatea academică și cărțile publicate, inclusiv „Learning from Las Vegas” (1972) scrisă împreună cu Steven Izenour, sunt o referință în cultura arhitecturală contemporană. Printre numeroasele premii primite se numără Design Mind Award (2007), Medalia Națională a Artelor și Premiul Athena al Congresului pentru Noul Urbanism. Manifestările vor continua pe parcursul întregului an cu concursuri, conferințe, congrese, întâlniri, expoziții, festivaluri, prezentări, proiecții, webinarii și ateliere care mai de care mai captivante și mai impresionante.

Pe 16 noiembrie 2021, World Design Capital Valencia 2022 și-a prezentat programul oficial al activităților care evidențiază faptul că, mai mult decât un eveniment în sine, acesta constituie o piatră de hotar în istoria orașului și în proiecția internațională atât a întregii regiuni Valencia, cât și a mărcii „Spania”, prin promovarea designului ca instrument de transformare transversală a societății și ca pârghie a dezvoltării. Președintele Generalitat Valenciana, Ximo Puig, primarul din Valencia, Joan Ribó, președintele Parlamentului Valencian, Enric Morera, secretarul general al Ministerului Științei și Inovării, Teresa Riesgo, președintele Consiliului Provincial Valencia, Toni Gaspar și ministrul pentru Economie Durabilă, Sectoare Productive, Comerț și Ocuparea Forței de Muncă al Generalitat Valenciana, Rafael Climent, au însoțit echipa World Design Capital Valencia 2022 și membrii Organizației Mondiale a Designului în prezentarea oficială a programului pentru anul 2022, o ocazie deosebită pentru un teritoriu al cărui design este coloana vertebrală a istoriei industriei sale și o moștenire atât artistică, cât și culturală. Evenimentul a avut loc la Palatul Artelor Regina Sofia, cu 1.200 de participanți reprezentând instituții și companii din ecosistemul de design al Valenciei. În cadrul programului de comunicare al World Design Capital Valencia 2022, o sută de mijloace media înregistrate – inclusiv 25 de media internaționale și peste 50 de alte publicații de top din industrie – au participat la conferința de presă care a avut loc în Auditoriul Mar Rojo din Valencia Oceanogràfic, în prezența lui Xavi Calvo, Director World Design Capital Valencia 2022, Bertrand Derome, Director General al Organizației Mondiale de Design și Corinna Heilmann, Director de Program al World Design Capital Valencia 2022.

Cele peste 100 de activități, 150 de speakeri de top, 70 de acorduri de colaborare, 25 de spații și aproape 100 de entități implicate în programul intens al lunilor următoare, reprezintă materializarea tangibilă a unui eveniment conceput a transcende cu mult dincolo de 2022 și a pune bazele unei moșteniri pentru oraș și pentru generațiile sale viitoare, cu designul ca mijloc de transformare, și un punct comun între valori precum sănătatea, educația, inovația, patrimoniul, egalitatea, incluziunea, diversitatea și sustenabilitatea ca esență a unui nou oraș „scufundat” într-o schimbare fără precedent. Programul 2022 își propune să pună, fără doar și poate, Valencia în centrul atenției în calitatea sa de Capitală Mondială a Designului, prin multiplicarea și trecerea la următorul nivel a zecilor de proiecte profesionale, acțiuni, intervenții, expoziții, conferințe, întâlniri profesionale, publicații și producții proprii, care au „încălzit motoarele” capitalei pe tot parcursul anului 2021, provocând un impact pozitiv real asupra Valenciei și a structurii sale sociale, economice și creative. Programul Valencia World Capital of Design 2022 include o sută de evenimente, care vor acoperi toate disciplinele designului în jurul a șase axe strategice: sănătate și bunăstare, didactica designului, economie și inovare, moștenire și identitate, durabilitate și mediu echitabil, incluziune și diversitate.

Cele șapte „Signature Events”, realizate împreună cu Organizația Mondială de Design, se așteaptă să atragă aproximativ 130.000 de vizitatori în 2022 și peste 100 de vorbitori internaționali de top. Acestea vor avea loc în a doua jumătate a anului, ca punct culminant al programului, dar și pentru a insufla importanța și recunoașterea designului ca instrument cheie pentru îmbunătățirea dezvoltării economice, sociale, culturale și de mediu a teritoriilor.

La începutul verii (18-25 iunie) în La Rambleta și La Marina de València, World Design Experience – Experience Valencia 2022 va surprinde orașul printr-un amestec între design digital și interactiv, design grafic, grafică în mișcare, muzică, creativitate, design de produs și artă. Acest festival al actorilor de top în design va fi unul dintre principalele puncte de întâlnire la nivel mondial pe tema acestei industrii și va include workshop-uri, prezentări și cursuri de master. Cu un format apropiat și deschis profesioniștilor din întreaga lume, acest eveniment va implica profesioniști renumiți precum Caterina Bianchini, Brian Collins, Alex Trochut, Alex Hunting, Liza Enebeis, Rebeka Arce, Yarza Twins, Thomas Kurppa sau David Navarro. Vor fi și zile cu concerte susținute de artiști de prestigiu în diferite zone ale orașului. Experiența Valencia 2022 va fi așadar o oportunitate de a implica un public larg care dorește să cunoască cele mai recente tendințe în design și nu numai.

Pe 23 septembrie, Centrul de Artă Bombas Gens va găzdui World Design Exchange, o întâlnire între managerii și organizatorii unora dintre Săptămânile de Design din întreaga lume — de la Stockholm la Berlin și de la Lima la Chengdu —, dar și alte evenimente de design. Un forum cu reprezentanți ai designului de pe 5 continente (Africa, Asia, Europa, SUA și Oceania) în cadrul căruia vor avea loc discuții despre design dintr-o perspectivă globală, creativă și socială, în care studiile de caz, cunoștințele dobândite și provocările vor fi împărtășite prin sesiuni de workshop și networking. În această întâlnire în format hibrid, orașele care vor să se alăture acestei mișcări vor fi inspirate, generând astfel un hub pentru a forma alianțe, dar vor primi și răspunsuri la întrebări precum: care sunt principalele provocări în contextul actual și ce moștenire va rămâne prin promovarea evenimentelor de design și a comunității lor?

Festivalul World Design Street, programat din 19 până în 25 septembrie, va însemna sărbătorirea Capitalei Mondiale a Designului Valencia 2022 pe străzi și celebrarea Feria Hábitat València (20 –  23 sep. 2022). Calendarul de activități se va desfășura în tot orașul, inclusiv pe albia veche a râului, și se va concentra pe creativitatea și promovarea profesioniștilor săi, adunând valencieni și vizitatori deopotrivă, prin expoziții, conferințe, ateliere, rute speciale sau inițiative care vor conecta designul cu alte domenii, precum gastronomia. În concordanță cu vocația Capitalei Mondiale a Designului Valencia 2022 de a democratiza designul și de a educa din această perspectivă și, astfel, de a genera o schimbare, Festivalul Stradal va permite oamenilor să întâlnească, întâmplător sau nu, elemente de design în decorurile de zi cu zi, pentru a provoca o reflecție spontană asupra adevăratului sens al proiectării. Evenimentul va oferi un traseu organic și fluid prin întregul oraș, într-o analogie a drumului care poate conduce oamenii să se „mute” de la o idee la alta.

Pe 3 și 4 noiembrie 2022, Palatul Congresului din Valencia va fi locul de desfășurare a Conferinței Mondiale a Politicii de Design, care va include implicarea unor figuri de top precum Ezio Manzini, Brandon Gien, Alok Nandi, Leyla Acoroglu, René Spitz, Anna Whicher, Päivi Tahkokallio, Gisele Raulik Murphy sau Brigitte Borja de Mozota. Scopul său va fi de a oferi o platformă globală pentru schimbul de idei și bune practici din diferite țări, regiuni și orașe care activează, dezvoltă și mențin o politică de proiectare eficientă. Aceste politici sunt esențiale pentru modelarea prosperității și bunăstării unui oraș și a locuitorilor săi. Rezultatul acestei întâlniri și concluziile acesteia urmăresc să pună bazele exercitării unor politici publice în care designul să joace un rol relevant, înțeles din perspectiva rigorii și a bunei judecăți în aplicarea sa. Conferința va fi reprezentată de Comisia Europeană și de New European Bauhaus și va evidenția relevanța socială a designului pentru companiile, organizațiile și instituțiile lider în integrarea designului în strategiile corporative și de creștere. Ceremonia de Convocare a Designului Mondial va avea loc pe 3 noiembrie. Un eveniment care va realiza un echilibru, va dezvălui primele constatări ale studiului de impact, va reflecta asupra moștenirii Capitalei Mondiale a Designului Valencia 2022 și va oferi oficial titlul de Capitală Mondială a Designului orașului desemnat în 2024 – San Diego (SUA) și Tijuana (Mexic). Aproximativ 300 de invitați se vor aduna la această ceremonie, la care vor fi prezenți oficiali ai Consiliului internațional al WDO și personalitățile care alcătuiesc Comitetul consultativ internațional al Capitalei Mondiale a Designului Valencia 2022. În Plaza del Ayuntamiento, tot în penultima lună a anului, va avea loc Întâlnirea World Design Cities – un forum mondial al Capitalelor Mondiale ale Designului care, prin participarea reprezentanților săi instituționali, va oferi ocazia de a genera sinergii și întâlniri între lideri și principalii promotori. „Dirijat” de World Design Organization, va promova schimbul de idei între promotorii politicilor și inițiativelor pe care consiliile le propun pentru a transforma și îmbunătăți viața în orașe.

Seria „Signature Events” va aborda în final manifestări de marcare a titlului de Capitală Mondială a Designului cu prezentarea proiectului World Design Spotlight, menit să promoveze talentul local —Valencia fiind leagănul multor premii naționale de design –, regizat de Marisa Gallén. Această activitate, de fapt, se va extinde pe tot parcursul anului și se va încheia la sfârșitul anului 2022 prin aducerea unui omagiu comunității de design prin intermediul a 52 de profesioniști care vor fi protagoniștii activităților, săptămână de săptămână. World Design Spotlight se va concretiza într-un site web cu difuzare globală în ecosistemul generat ca un „catalog viu” de designeri, extins în următoarele luni cu și mai mulți specialiști în domeniu. Proiectul va culmina cu o sărbătoare a protagoniștilor săi și cu un eveniment de rămas-bun de la anul Capitalei, lăsând ca moștenire istoria designului valencian, un loc pentru angajarea profesioniștilor și un exemplu de influență și vizibilitate a designului valencian în lume.

Orașul Valencia va avea în fiecare lună propriul program, adăugat la cel al tuturor agenților din ecosistem, care vor programa activități în alte orașe din Spania. Din ianuarie până în decembrie 2022, multe dintre acțiuni vor fi aliniate celor mai importante evenimente din oraș, de la deschiderea anului, în ianuarie și celebrarea CEVISAMA în februarie, până la cea mai mare Valencia Disseny Week de până acum, care va avea loc în septembrie, și Târgul Hábitat Valencia. Premiile Goya, celebrarea Premiilor Arquia, acordarea stelelor Michelin și gala Premiilor ADCV (Association of Designers of the Valencian Community) vor fi alte evenimente esențiale ale anului, la fel ca și premiera a două documentare dedicate unor figuri-cheie ale designului valencian, cum ar fi Montesinos – „Celelalte fețe ale mitului” – și Mariscal – „L’alegria de viure”. Deși în acest an vor exista aproximativ 100 de acțiuni și manifestări, World Design Capital Valencia 2022 a evidențiat câteva dintre evenimentele remarcabile ale programului, pentru fiecare lună:

În ianuarie, Festivalul Paradís va deschide anul Capitalei Mondiale a Designului Valencia 2022, revoluționând orașul cu conferințe și dezbateri despre design. Într-un mod cât se poate de distractiv, Paradís va spune povești despre creativitate și inovație. În această ediție vor avea loc discuții despre mărci și brevete într-un format didactic și distractiv, tocmai pentru a evidenția importanța înregistrării mărcilor și a evita astfel posibile inconveniente pe viitor.

Februarie, luna CEVISAMA, va găzdui diferite întâlniri și expoziții în jurul unor proiecte precum Ceramic DNA, dar și expoziția „De Ce Sunt Așa?”, curatoriată de Juli Capella și organizată la Centre del Carme Cultura Contemporánea (CCCC). Acest punct de întâlnire internațional va aduna o selecție de modele unice pentru a oferi vizibilitate unei noi abordări a designului cu valori sociale și de mediu foarte clare.

În luna martie va începe programul special „Foc: fallas, tradiție și design local”, care va dura câteva săptămâni, punând în mișcare întreg orașul. Las Fallas din Valencia este cea mai importantă atracție turistică din această regiune, iar programul Capitala Mondială a Designului Valencia 2022 va combina activități pe tema designului, artei și tradiției și va reflecta împreună cu primele figuri ale Fallas asupra trecutului, prezentului și viitorului lor.

Tot în primăvară, va avea loc expoziția „Graphic Route. The sound design of Valencia ”, realizată de Institutul de Artă Modernă din Valencia (IVAM). Această radiografie va arunca o privire asupra unuia dintre cele mai necunoscute aspecte pentru publicul larg despre scena clubbingului generat în oraș între anii ’80 și ’90, cu afișe și design grafic. Scopul său va fi să ofere o poveste unificatoare despre evoluția designului grafic în jurul a ceea ce a fost numit popular „traseul codului” („cod route”), acoperind tradiția valenciană a benzilor desenate și ilustrației, sosirea modernității muzicale și estetice din anii ’80 și tehnicile digitale care au definit ultima etapă a fenomenului.

Expoziția „Designing the air“ va ateriza în aprilie la Muzeul González Martí. Această expoziție colectivă curatoriată de Vicent Martínez va acoperi alianța designului și know-how-ul artizanilor într-unul dintre articolele valenciene de marcă: evantaiul. Scopul este acela de a arăta cum orice moștenire poate fi îmbogățită și, respectându-i bogăția, să fie repoziționată și proiectată în viitor, în strânsă legătură cu designul contemporan și creativitatea valenciană.

Mai va fi luna „Play with Design“, organizată de Milimbo la Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) pentru a aduce societatea mai aproape de design prin intermediul jocurilor. Această expoziție, concepută ca un itinerar care va prezenta și oferi materiale cu care să interacționăm într-un dialog constant între joc și design, îi va provoca pe vizitatori să ia parte activ la ea în calitate de creatori pentru a demonstra că designul este mai prezent în viața noastră decât credem.

În luna iunie, la Fundația Chirivella Soriano, Pepe Gimeno va reprezenta cele mai importante valori ale unei întregi generații de designeri și o moștenire fundamentală a designului spaniol. Prin expoziția „Pepe Gimeno. Prin post-adevăr”, profilul lui Gimeno, unul dintre primii și cei mai importanți ambasadori ai designului spaniol în lume prin gândirea sa creativă riguroasă, se va face încă o dată remarcat. Expoziția va acoperi lunga și prolifica sa carieră profesională și artistică de aproape cinci decenii, prin ultimele sale lucrări plastice, fără a uita însă de vocația lui pentru design tipografic și tipografie, una dintre cele mai importante semne distinctive ale identității sale.

World Design Capital Valencia 2022 și Feria Hábitat Valencia vor organiza în luna iulie o monografie a design-urilor prezentate la expoziția Nud. „Expoziția Nud. 20 de ani. 20 de designeri ” va prezenta douăzeci de povești de succes selectate de un comitet de experți, care vor include nu doar piesele produse, ci și prototipurile, schițele și modelele care au fost expuse pe platforma noilor talente de la Feria Hábitat València. Expoziția se va concentra asupra rolului important pe care nudul l-a jucat ca bază a talentului valencian. Cu două decenii de experiență, continuă să fie platforma națională de referință pentru „internaționalizarea” designului emergent în Spania.

Sub tema „Design modern: angajament social și calitatea vieții“, al XVII-lea Congres Internațional DoCoMoMo va avea loc în septembrie în Spania, în cadrul programului oficial al Valencia World Capital of Design 2022, în colaborare cu UPV și Școala Superioară Tehnică de Arhitectură din Valencia. Din relația care s-a stabilit între designul modern și industrie prin utilizarea de noi materiale și tehnici au apărut firme specializate în fabricarea anumitor obiecte care au reînnoit criteriile tradiționale. Astăzi, multe dintre aceste tipuri de design continuă să fie convertite în modele culturale. Tema Conferinței Internaționale DoCoMoMo 2022 ne va permite și să reflectăm asupra modului în care s-a realizat renovarea spațiului interior în sensul cel mai larg, a diferitelor contexte în care a fost dezvoltat și cine au fost arhitecții acestuia.

Septembrie va fi una dintre cele mai aglomerate luni din cadrul programului. Va fi și momentul inaugurării expoziției retrospective a lui Jaime Hayon la Centre del Carme Cultura Contemporània. Designerul, cu bază creativă în Valencia, a fost desemnat laureat al Premiului Național de Design 2021 pentru că este „o referință incontestabilă a designului spaniol la nivel internațional și unul dintre cei mai buni ambasadori ai săi într-o mare varietate de domenii, printre care iluminat, mobilier, habitat și design pentru spații publice, bazat pe o comuniune virtuoasă între design, sculptură, meșteșuguri și design interior”.

Tomás Alía, unul dintre cele mai recunoscute nume în designul interior atât în ​​Spania, cât și la nivel internațional, va fi curatorul „Pangea”, o expoziție care își propune să ofere o viziune asupra designului internațional aplicat meșteșugului și contextualizat ca o parte fundamentală a moștenirii culturale mediteraneene. Originar dintr-un concept artizanal care se bazează pe 3 curente culturale diferite — din Europa, Africa și Asia — va îmbarca vizitatorii într-o călătorie artistică, culturală și istorică printr-o Mediterană care, departe de a fi împărțită între cele peste 20 de țări care o împart, se dezvoltă prin ele. Înțelegerea acestei rădăcini comune va răspunde setului de douăzeci de piese contemporane realizate cu diferite tehnici și materiale ale meseriilor tradiționale artizanale.

În octombrie va avea loc o mare expoziție de design și sănătate, rezultatul muncii de cercetare a arhitectului și designerului Ramón Úbeda. Expoziția, care va fi unul dintre reperele de la MuVIM și Palau de Colomina, va evidenția rolul important al designului în sectorul sănătății și va sublinia capacitatea sa ca instrument pentru progresul și bunăstarea oamenilor. O călătorie oportună, informativă și multidisciplinară în care știința și medicina se întâlnesc cu tehnologia și designul.

Las Naves, Centrul de Inovare al Consiliului Municipal din Valencia, va fi cadrul pentru întâlnirile Future of Fashion, care vor avea loc pe parcursul a trei zile din octombrie, cu participarea Sustainable Fashion Employability Skills (SFES, finanțat de Uniunea Europeană) și ENHANCE Alliance a Universităților de Tehnologie. Future of Fashion va acționa ca o platformă globală pentru crearea, experimentarea și schimbul de cunoștințe în jurul a 6 piloni ai sustenabilității: materii prime; proiectare; lanț de aprovizionare; producție; consumul și deșeurile; emisii și biodiversitate.

Una dintre cele mai impresionante activități ale lunii decembrie va fi expoziția dedicată proiectului-moștenire TiposQueImportan, realizat de Miguel Maestro. Galeria La Mercería va prezenta documentarul produs pe parcursul anilor 2021 și 2022 de la laboratorul de cercetare și catalogare a arhivelor tipografice din Valencia, creat de Maestro cu impulsul capitalei și cu obiectivele de diseminare a patrimoniului grafic din Valencia și de consolidare a identității orașului.

Capitala Mondială a Desginului Valencia 2022 va fi ocazia de a promova și alte teritorii ale geografiei spaniole. Guvernul Aragonului, în cadrul Planului său strategic de proiectare în regiune, va promova Capazos 2022: Mediu rural și design. Un angajament pentru transformarea economică, socială și culturală în zonele rurale prin proiectare și dialog care va începe în Albentosa (Teruel), subsediu al Capitalei Mondiale a Designului din Aragon, având formatul unor întâlniri și a unui program de co-design asistat de profesioniști care integrează oamenii în procesele de creație și luarea deciziilor.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://wdo.org/about/history/

https://www.wdcvalencia2022.com/valencia-capital-mundial-del-diseno-2022-desvela-su-programa-oficial/

https://www.wdcvalencia2022.com/events/presentacion-informe-en-circular/

https://www.wdcvalencia2022.com/events/exposicion-el-album-del-arquitecto-denise-scott-brown/

https://www.travelersuniverse.com/valencia-facts

https://www.collegiate-ac.es/en/student-news/7-things-you-never-knew-about-valencia/

https://thefemnomad.com/15-most-important-facts-about-valencia/

https://www.wdcvalencia2022.com/events/

https://wdo.org/programmes/wdc/wdc-valencia-2022/

https://www.visitvalencia.com/en/world-capital-design