Turismul caută soluții pentru revenirea la normalitate

Turismul, puternic afectat din punct de vedere financiar de pandemie, caută soluții pentru depășirea crizei. După ani de discuții între ministerul de resort, administrațiile locale și domeniul privat privind modul în care acest sector poate fi promovat, inclusiv la nivel național a reieșit că o legislație mai bună este o șansă în plus pentru revenirea la normalitate. Ministrul Constantin Daniel Cadariu a avut ieri discuții pe această temă cu reprezentanții mediului de afaceri din turism din județele Constanța și Tulcea, după cum relatează corespondentul nostru, Sorin Cealera.
Reporter: România suferă la capitolul promovare turistică, iar înființarea unei Organizații de Management al Destinației (OMD) la nivel național este necesară, consideră ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin Daniel Cadariu.
Constantin Daniel Cadariu: Pare a fi tot mai necesar de a fi inclus în lege și conceptul de OMD național. Sper ca în urma discuțiilor pe care le avem să fim atât din inspirați încât forma finală să dea şansa ca aceste OMD-uri locale, cele regionale și un eventual OMD național să își ducă la capăt principala menire pe care o văd eu de a realiza în sfârșit promovarea turistică a României.
Reporter: Dacă Tulcea și Mangalia au făcut pași în direcția unor Organizații de Management, Constanța bate pasul pe loc de ani buni. Corina Martin, președintele de onoare al Asociației RESTO, organizație reprezentativă a industriei ospitalității din Constanța.
Corina Martin: Am încredere că am găsit un partener realist de dialog. Urmărim în continuare felul în care vom putea înființa OMD, inclusiv la Constanța, orașul și locația care ne interesează cel mai mult din județ, și tocmai aici, de patru ani, nu avem nici un OMD. Avem o taxă de promovare colectată, din câte știți, din ultimii patru ani, dar care nu este folosită, și acești bani trebuie utilizați așa cum se cuvine pentru promovarea și dezvoltarea destinației.
Reporter: Ministrul speră ca, până la 31 octombrie, să fie adoptate și normele de aplicare pentru hotărârea de guvern care ar urma să reglementeze funcționarea OMD-urilor./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 ianuarie