Discuţii SUA – Rusia, la Geneva, privind criza din Ucraina

Realizator: Ciprian Sasu – La Geneva au loc astăzi convorbiri între SUA şi Rusia pe marginea crizei din Ucraina şi a solocitărilor făcute de Moscova, însă, părţile s-au arătat rezervate cu privire la şansele de a se ajunge la un compromis. Este prima dintr-o serie de reuniuni, care au loc săptămâna aceasta în încercarea de a reduce tensiunile la graniţele Ucrainei, unde Rusia a moblizat forţe semnificative.
Reporter: Cătălin Gomboş: SUA şi NATO s-ar putea confrunta cu o deteriorare a situaţiei de securitate, dacă nu arată că vor să dialogheze cu Moscova şi nu iau în serios solocitarea acesteia privind garanţii de securitate – a afirmat astăzi ministrul adjunct de externe de la Moscova, Serghei Riabkov. Noul mesaj a fost transmis după ce Rusia spusese ieri că nu va ceda la presiuni şi a avertizat că discuţiile s-ar putea încheia prematur.
De cealaltă parte, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat la CNN că nu se aşteaptă la progrese semnificative în următoarele săptămâni. Convorbirile au loc în condiţiile în care Rusia a mobilizat aproape 100 de mii de militari la graniţa cu Ucraina şi există temeri că ar putea ataca din nou această ţară, după ce în 2014 a ocupat şi anexat peninsula Crimeea. Tot în 2014, rebeli pro ruşi au declanşat o revoltă armată în Dombas şi au reuşit, cu sprijinul Rusiei, să împingă înpoi forţele ucrainene. Acum, Rusia vrea garanţii că NATO nu va continua să se extindă către Est. Ucraina a cerut să fie acceptată în Alianţa Nord-Atlantică tocmai pentru că se teme de noi agresiuni ruseşti şi atât Kievul, cât şi NATO, au transmis clar că Moscova nu poate să pună condiţii cu privire la viitorul şi opţiunile alte ţări.
Discuţiile de la Geneva vor fi urmate săptămâna acesta de convorbiri Rusia-NATO la Bruxelles şi de o întrunire OSCE tot pe tema Ucrainei, la Viena./lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 ianuarie)