Revista presei internaţionale – 10 ianuarie

Summitul ruso-american ce va avea loc online luni și ultimele evoluții din Kazahstan se află în vizorul presei internaționale.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală, Kazahstanul, a fost zguduită în această săptămână de manifestaţii care s-au transformat repede în răscoală, în special la Almaty, capitala economică, unde zeci de persoane au fost ucise și alte mii arestate – scrie La Libre Belgique. ”La cererea conducerii kazahe, Rusia a trimis militari în zonă pentru a sprijini puterea în funcţie, în cadrul unui contingent multinaţional al Organizaţiei tratatului pentru securitate colectivă (OTSC), un grup compus din Moscova şi cinci ţări aliate”, mai precizează cotidianul belgian. De la Moscova, KOMMERSANT remarcă: ”Pentru prima dată de la începutul protestelor, fostul lider al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a făcut o declarație în care a făcut apel la populația țării să se adune în jurul noului președinte. „Tătucul națiunii” nu a ieșit în public de la sfârșitul lunii decembrie, când a sosit la Sankt Petersburg pentru summitul CSI”. Un alt cotidian moscovit, NEZAVISIMAIA GAZETA, insinuează că militari ucraineni, mai exact o unitate specială de diversiune a armatei ucrainene, se află în spatele „Frontului de eliberare a Kazahstanului”, o formațiune necunoscută până acum, dar care a produs câteva mesaje video după declanșarea revoltelor de stradă.

”Intervenţie externă sau revoluţie?” se întreabă publicația turcă AKŞAM. ”Nu se cunoaşte cât a pregătit Rusia aceste evenimente, dar realitatea este că cei care ţin în picioare, în această epocă, regimurile autoritare şi pregătesc, atunci când este nevoie, intervenţiile sângeroase, sunt puternicii sistemului global. Faptul că în geopolitica Asiei Centrale au început să fie prezenţi noi actori poate fi considerat motivul principal al evenimentelor care au deschis calea intervenţiei Moscovei. Ceea ce unii încearcă să lanseze drept „revoltă populară” în Kazahstan reprezintă de fapt o intervenţie în geopolitica Asiei Centrale” – conchide Akșam.

Sub titlul ”Un moment periculos pentru Europa”, WALL STREET JOURNAL realizează o analiză a summitului SUA-Rusia care va avea loc luni 10 ianuarie, online. ”Criza creată de Rusia la frontiera Ucrainei este pentru Europa de Est cel mai periculos moment din ultimele decenii. Un alt risc, poate chiar mai mare, ar fi oferta pe care președintele Biden i-ar putea-o face lui Vladimir Putin ca să prevină o invazie în Ucraina. Washingtonul a dezmințit că va face concesii pe seama europenilor, dar, după cum notează Wall Street Journal, Putin a obținut deja un avantaj amenințând cu o invazie. Președintele rus este cel care pune condiții Occidentului și a și câștigat deja două întrevederi față în față cu Biden”.

”Miza extrem de sensibilă a negocierilor dintre ruși și americani care urmează să se deschidă luni la Geneva, este nu atât soarta Ucrainei, cât viitoarea arhitectură de securitate a continentului european”, subliniază la rândul său Le Monde. ”Actuala ordine a securității europene, clădită pe fundalul prăbușirii URSS cu treizeci de ani în urmă, a suferit multe lovituri în ultimii ani. În 2014, Rusia a încălcat un tabu prin anexarea unilaterală a peninsulei Crimeea, privând Ucraina de o parte din teritoriul său. Donald Trump a contribuit, de asemenea, la slăbirea edificiului de securitate european, denunțând mai întâi Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, datând de pe vremea Războiului Rece, apoi tratatul Open Sky, semnat în 2002 de aproximativ treizeci de țări”, reamintește cotidianul central francez.

Tot pe 10 ianuarie, va avea loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina. La reuniunea care se va desfăşura la Bruxelles sub preşedinţia secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, va participa şi ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Cu această ocazie va fi discutată situaţia în care s-a ajuns în urma concentrării de trupe de către Rusia la graniţa cu Ucraina – anunță la rândul său publicația turcă Yeni Safak.

Ruxandra Lambru, Agenția de Presă RADOR