2022. január 11/

 Bemutatták az elnöki hivatal jelentését a klímaváltozás oktatásáról és a környezeti nevelésről
Az oktatás az éghajlatváltozásra adott válaszlépések javításának egyik alappillére – jelentette ki kedden Klaus Iohannis. Az államfő A klímaváltozás oktatása és a környezeti nevelés a fenntartható iskolákban című jelentés közvitára bocsátásakor mondott beszédet az elnöki hivatalban. Kifejtette, hogy az oktatást, a környezetvédelmet és az éghajlatváltozás elleni fellépést mandátuma prioritásainak tekintette, ezért az elnöki hivatalban területenként konkrét javaslatokat kidolgozó munkacsoportokat hozott létre. Iohannis felhívást intézett a központi állami intézményekhez, helyhatóságokhoz, civil szervezetekhez, szülőkhöz, vállalatokhoz és a sajtóhoz, hogy járuljanak hozzá a jelentés sikeres gyakorlatba ültetéséhez. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a kormány nyitottan és felelősen viszonyul a célkitűzés megvalósításához. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.11)
INSP: a közösségi terjedés szakaszába lépett az omikron
A közösségi terjedés szakaszába lépett a koronavírus omikron variánsa Romániában – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). Az intézmény tájékoztatása szerint a január 3. és 9. közötti héten 203 omikron-esetet igazoltak. Vasárnapig összesen 295 koronavírus-fertőzöttnél mutatták ki az omikron variánst. A fertőzöttek 28,1 százaléka (83 személy) előzőleg járt külföldön, ugyanakkor a megbetegedések 9,2 százalékát (27) 18 gócpontban jegyezték. 13 fertőzött koronavírusos beteg kontaktja volt, 135 esetben pedig nem azonosítottak semmiféle járványügyi kapcsolatot – áll a tájékoztatásban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.11)
Koronavírus Romániában: Az elmúlt 24 órában 8861 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak
Az elmúlt 24 órában 8861 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte kedd délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ez több mint a duplája az előző napinak, de hozzá kell tenni, hogy hétfő délelőtt a vasárnapi tesztek eredményei alapján tették közzé a jelentést, márpedig hétvégén jóval kevesebbet tesztelnek, mint hétköznap. Kedd délelőttig több mint 73 ezer teszt eredményét dolgozták fel, ennek kétharmada gyorsteszt volt. Az elmúlt 24 órában (hétfő 10 órától kedd 10 óráig) 43 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel. A 43 áldozat közül 38-an oltatlanok voltak, és 41-en más betegségekben is szenvedtek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.11)
Átlagban 5704 lej volt a romániai háztartások jövedelme a múlt év harmadik negyedévében
A múlt év harmadik negyedévében havi 5704 lej volt a romániai háztartások átlagos nominális jövedelme és 2256 lej az egy főre eső átlagos nominális jövedelme – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az adatok szerint a háztartások átlagos költségei 2021 harmadik negyedévében elérték a havi 4939 lejt (az átlagos nominális jövedelem 86,6 százalékát), az egy főre eső költségei pedig az 1954 lejt. A háztartások pénzjövedelme havi 5362 lej volt, a természetbeni jövedelme pedig 342 lej. A jövedelmek közel 70 százalékát a fizetések és a bér jellegű juttatások tették ki. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.11)
Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Súlyos betegség következtében kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke; David Sassoli 65 éves volt – adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője. Roberto Cuillo Twitter-üzenete szerint Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában. Klaus Iohannis román államfő és Nicolae Ciucă kormányfő is részvétét fejezte ki David Sassoli halála miatt a Twitteren. Az elnök az elhunyt politikust Románia barátjának nevezte. „Mélységesen elszomorít (…) hirtelen halála. Románia barátja volt, az európai értékekért és elvekért küzdő vezető. Az Európára hagyott öröksége tovább él. Részvétem a családjának” – írta Klaus Iohannis. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.11)
Andrei Demeny