Comisia Europeana şi președinția franceză a Consiliului Uniunii consideră că România a îndeplinit criteriile de aderare la spațiul Schengen

Realizator: Laurenţiu Văduva – Comisia Europeana şi președinția franceză a Consiliului Uniunii consideră că România a îndeplinit criteriile de aderare la spațiul Schengen – au declarat astăzi șefa reprezentanții Executivul European în România, Ramona Chiriac, și ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer. Diplomatul francez a explicat pentru Radio România că Franța consideră că statele membre trebuie să discute simultan extinderea și reforma Schengen.
Laurence Auer: Dosarul Schengen, după cum știți, e unul complex pentru că în același timp suntem pe cale să finalizăm discuțiile privind pachetul pentru azil și migrație, dar și să începem analiza reformei codului Schengen. Franța consideră că România a trecut toate examenele tehnice și e gata de aderare. Acum avem trei țări care cer intrarea în Schengen. Nu există un plan francez pentru extinderea Schengen și nici un calendar în Consiliul pentru a discuta această teamă, pentru că în dosarul Schengen avem mai întâi pe agendă întărirea codului frontierelor și documentele Comisiei Europene deja înscrise. Din punctul de vedere al președinției franceze a Consiliului, extinderea și întărirea Schengen trebuie discutate simultan.
Realizator: Declaraţie consemnată de Carmen Gavrilă./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 ianuarie)