Suc tonic din bradul de Crăciun fabricat la Buzău

Realizator: Laurenţiu Văduva – Municipiul Buzău a consemnat astăzi o premieră în domeniul reciclării: din bradul de Crăciun, din centrul orașului, se va produce suc tonic. Acesta este 100% natural și se prepară din cetină. Un reportaj semnat de corespondentul RRA Cristina Moise.
Reporter: Bradul de 25 de metri, de pe platoul central al orașului Buzău, a fost predat, cu puțin timp în urmă, de către Primăria Municipiului, unui atelier artizanal care va produce din cetina acestuia suc tonic.
Oana Matache, viceprimar: Încercăm să încurajăm prin această acțiune toţi buzoienii să gândească întotdeauna cum ar putea recicla, cum ar putea refolosi, tocmai pentru a ajuta mediul. Noi în general promovăm proiecte de economie circulară.
Reporter: Roman Robert Stan face parte din atelierul artizanal de bere și sucuri tonice din Buzău, care preia astăzi cetina bradului de Crăciun din orașul Buzău. El ne oferă explicația tehnică.
Roman Robert Stan: Dintr-o 100 de grame de cetină noi putem face cam 1.000 de litri de tonic. Din cetina acestor brazi noi putem produce un suc tonic, care este 100% vegan, biologic. În momentul de față producem acest suc, dar îl avem cu bradul de Crăciun din Helsinki.
Reporter: Francois D’Hollander, partener la atelierul artizanal, spune că este o premieră pentru România și în plan continental doar bradul de Crăciun din Helsinki a mai fost folosit pentru producerea de sucuri tonice./rpatulea/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 ianuarie)