Volodimir Zelenski anunță disponibilitatea Kievului de a purta convorbiri pe tema conflictului din Donbas

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat disponibilitatea Kievului de a purta convorbiri pe tema conflictului din Donbas. Zelenski a declarat, în acest context: ”Kievul este pregătit să ajungă la o înţelegere cu privire la reglementarea conflictului din Donbas. ”Este oportun să ajungem în mod punctual la o înţelegere cu privire la soluţionarea conflictului şi la detensionarea situaţiei din Donbas”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
”Suntem pregătiți pentru a lua deciziile necesare în cadrul noului summit al liderilor celor patru țări”, a declarat Serviciul de presă al preşedintelui, citând declaraţiile șefului statului. Marți, la Kiev, a avut loc întrevederea dintre Zelenski şi consilierii liderilor Franței și Germaniei, părțile au convenit să mențină contactele în permanenţă.
Conflictul din estul Ucrainei durează de mai bine de șapte ani și jumătate, timp în care, potrivit ONU, peste 13.000 de persoane au devenit victimele acestuia. Căile şi modalitățile de soluționare a acestui conflict sunt examinate în mod frecvent de către reprezentanţii celor patru state membre ale Formatului Normandia, un grup format din liderii din Rusia, Ucraina, Germania și Franța. În perioada 2015-2016, părțile au ajuns la un acord privind stabilirea liniei de demarcație și retragerea armamentului din zona de conflict, ceea ce a dus la semnarea Acordurilor de la Minsk, pregătite în cadrul unei reuniuni de la Minsk, Belarus. La ultimul summit de la Paris, care a avut loc în luna decembrie 2019, participanții au adoptat un comunicat, în care se subliniază că Acordurile de la Minsk se află la baza activităţii desfăşurate în vederea reglementării conflictului din Donbas. Documentul presupune încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia de contact. În același timp, Ucraina a concentrat acum în Donbas jumătate din personalul armatei sale, care deschide focuri de arme asupra forţelor de miliție din cele două republici Doneţk şi Lugansk, folosind inclusiv echipament militar interzis.(www.ria.ru – 11 ianuarie)/vdraguta/sdm2