2022. január 12

Rendkívül hidegre fordul az idő

Az Országos Meteorológiai Intézet (INM) tájékoztatása szerint csütörtök estig az egész ország területén nagyon hideg idő várható. Ma elsősorban Románia észak-nyugati és középső részében lesznek alacsonyak a hőmérsékleti értékek. A leghidegebb vidékeken mínusz 10, sőt mínusz 15 C. fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

A fagyos idő holnap 18.00 óráig majdnem az egész országra kiterjed és még a csúcshőmérsékletek is fagypont alatt maradnak. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek elérik a mínusz 18 fokot. Elsősorban az ország keleti és dél-keleti részén erős szélre is számítani kell. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Újjáépítési Terv (PNRR) keretében több mint egy milliárd eurót irányoztak elő a vasúti infrastruktúra fejlesztésére

A pénzt mintegy 2000 km-es pályaszakasz karbantartására, felújítására és villamosítására fogják felhasználni. A hazai vasúthálózat teljes hossza 11.000 km. A közlekedésügyi Minisztérium szerint fontos beruházásról van szó, amely lehetővé teszi, hogy a vonatok az eredetileg tervezett 120 km/órás sebességet érjenek el. Jelenleg a szerelvények átlagosan kb. 50 km-es óránkénti sebességgel közlekednek.

Az országos költségvetés ettől függetlenül közel 400 millió lejt irányoz elő olyan vasúti munkálatokra, amelyek nem szerepelnek a PNRR-ben. (Radio România Actualităţi)

45 millió euróval támogatja a Mezőgazdasági Minisztérium a védett térben folytatott zöldségtermesztést

A szóban forgó költségvetést két részletben, a tavaszi és az őszi idénymunkák fedezésére folyósítják. Az első részletet csak a paradicsom termesztésére vehetik igénybe a gazdák, hektáronkénti 3000 euró értékben. A második szakaszban hektáronkénti 1000 euróval támogatják a zöldpaprika vagy kápia paprika, uborka, hüvelyesek, zöldsaláta, spenót és újhagyma termesztését. A támogatás elnyerésének feltétele az, hogy a gazdák kizárólag a felsorolt zöldségféléket termesszék és hektáronként legalább 3000 tonnás termést takarítsanak be – tájékoztatta a sajtót tegnap Adrian Chesnoiu, mezőgazdasági miniszter. (RADOR Hírügynökség)

Új intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök, amelyeknek a célja az energiafogyasztók megóvása a drasztikus áremelkedések hatásaitól

Nicolae Ciucă bejelentette, hogy április egytől (ameddig a szolgáltatók hatósági áron adják a villanyáramot és a földgázt) a háztartási fogyasztók számára 300 kW/óra fogyasztás alatt 5%-al csökkentik a hozzáadott értékadó (TVA) mértékét, ugyanakkor részesülnek az energiára vonatkozó zöld igazolványok ellentételezéséből, valamint a saját fogyasztásra szánt villamos energia-termelésért járó kedvezményekből. A kormányfő megígérte, hogy a gázfogyasztók számára is kidolgoznak egy támogatási rendszert. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szektor számára február 1-től újabb kedvezmények lépnek életbe, ugyanakkor pedig megőrzik a jelenlegieket is.

Nicolae Ciucă hozzátette, hogy azok esetében, akiknek tévesen állapították meg a gáz- és villanyszámláját eltekintenek a késedelmi kamatok behajtásától.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a felsorolt intézkedéseket a kormány-koalíció legközelebbi gyűlésén a pártok vezetői elé terjeszti.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke üdvözölte a kormány tervezett intézkedéseit. Úgy vélte, hogy ezek összhangban állnak a PSD elképzeléseivel, ugyanakkor a fogyasztóknak nagyobb támogatásra lenne szükségük. A politikus úgy vélte, hogy nemcsak a villamos-energia, de a földgáz esetében is alkalmazni kellene a hozzáadott értékadó 5%-os csökkentését. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin