Pacienții cu forme ușoare vor avea la dispoziție circa 230 de centre de evaluare ambulatorie

Aproape 9.000 de cazuri noi de COVID au fost anunțate ieri în România, mai mult decât dublu față de ziua precedentă. 12% dintre testele efectuate au fost pozitive. Județele Arad, Constanța, Satu Mare și Sibiu au intrat și ele în zona galbenă, după ce incidența locală a depășit pragul de 2 la mie, alăturându-se județelor Bihor, Brașov, Ilfov, Suceava, Timiș și municipiului București.

Clujul este deja în zona roșie, cu peste patru cazuri la mie. Numărul deceselor asociate infectării a crescut de peste două ori față de ziua anterioară, ieri au fost raportate alte 43. Între timp, peste 3.000 de persoane cu COVID sunt spitalizate, iar 415 dintre acestea se află în stare gravă la terapie intensivă. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune însă că mai puțin de 4% dintre cei infectați ajung să fie internați. El a precizat că pacienții cu forme ușoare vor avea la dispoziție circa 230 de centre de evaluare ambulatorie.

Alexandru Rafila: Cred că este un sistem funcțional. El presupune testarea rapidă, apropiată de domiciliul pacienților, prin medicii de familie, o evaluare inițială la medicul de familie; ulterior, formele medii și pacienții care au comorbidități vor fi îndrumate la cele 230 de centre de evaluare, unde pot beneficia de analize medicale și de o radiografie sau tomografie computerizată, după caz, după care o parte din ei vor primi medicația antivirală de la aceste centre ambulatorii sau vor fi îndrumați către spitale, în cazul în care au nevoie de oxigen sau de îngrijiri mai aprofundate.

Realizator: În ceea ce privește campania de vaccinare, încă aproape șapte mii de oameni au făcut prima doză în 24 de ore, în total peste opt milioane de români s-au vaccinat până acum./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie