Un act normativ privind procedura de încasare a redevențelor obținute prin concesionarea de activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului, pe agenda şedinţei de guvern

Mai multe analize privind stadiul activităților stabilite în Planul Naţional de Redresare și Reziliență se vor afla astăzi în atenția membrilor Guvernului, care se reunesc în ședință la Palatul Victoriei începând cu ora 11:00.

Evaluările vor fi prezentate de reprezentanții Ministerului Dezvoltării și Ministerului Muncii. De asemenea, pe agendă reuniunii se află și un act normativ privind procedura de încasare a redevențelor obținute prin concesionarea de activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului. Petruța Obrejan are detalii.

Reporter: Se intenționează elaborarea unei proceduri unitare prin care să poată fi încasate aceste redevențe, care se constituie în venit atât la bugetul local, cât și la bugetul de stat, procedură care trebuie să fie în acord cu prevederile legislative din domeniul fiscal bugetar.

Astfel, din redevența obținută prin concesionarea terenurilor agricole, 40% din acești bani se vor îndrepta spre bugetul județului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 40% spre bugetul localității unde se desfășoară activitatea de exploatare propriu-zisă și 20% la bugetul de stat. Pentru toate celelalte resurse, cum ar fi minereuri feroase, neferoase, pietre prețioase sau semiprețioase, ape minerale terapeutice, termominerale, geotermale, gaze necombustibile, cărbuni sau metale nobile, redevenţa va fi împărţită între bugetul judeţean, însă de data aceasta doar 35%, bugetul localității unde există concesiunea – 45% și bugetul de stat – 20%.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul generează o majorare a veniturilor proprii ale bugetelor locale, precizându-se că elaborarea lui a fost solicitată de mai multe structuri asociative ale autorităților administrației publice locale, care au cerut eliminarea vidului legislativ existent în acest domeniu, vid care ar putea cauza prejudicii bugetelor locale./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 ianuarie