2022. január 13

A tanügyi szakszervezetek folytatják tiltakozó akciójukat

A tanügyi szakszervezetek képvislői az alacsony bérek miatt folytatják tiltakozó akciójukat a Victoria téren, valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bukaresti székháza előtt. „A magas gáz-és villanyszámlák miatt az emberek teljesen lehetetlen helyzetbe kerültek, nincs amiből kifizessék a számlákat és amiből megélniük”, mondotta az egyik tiltakozó a román rádió tudósitójának, megjegyezve, hogy készek figyelmeztető sztrájkba lépni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Kezd teret hóditani a koronavirus endémiás betegségként való kezelésének elképzelése

A koronavirus endémiás betegségként való kezelése átírhatja a vírus elleni küzdelemre hívatott kormánystratégiákat. Spanyolország az első európai ország, amely kifejezetten azt sugallja, hogy az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a SARS-CoV-2-vel, mig Izrael a csecsemők beoltását tervezi. Nadav Davidovich, az izraeli kormány koronavírus-tanácsadója, vezető epidemiológus szerint a koronavírus Omicron változata nagyobb hatással van a gyerekekre, mint a felnőttekre. A COVID következményeként a gyermekeknél többrendszerű gyulladásos szindróma alakulhat ki és a betegség hosszú lejáratú lehet. Ezért fontosak az oltások. Asher Salmon, az izraeli egészségügyi minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója bejelentette, hogy áprilisig valószinüleg beoltják a hat hónapnál nagyobb gyermekeket. A Pfizer klinikai vizsgálatokat végez az oltási korhatár csökkentése érdekében, közölte a román rádió izraeli tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Az Országos Nyugdíjpénztár révén nyújtott gyógykezelési jegyek idei költségvetése 200 000 000 lej lesz

A munkaügyi minisztérium által társadalmi vitára bocsátott kormányhatározat-tervezet értelmében a Nemzeti Nyugdíjpénztár egységein keresztül kiútalandó fürdőkezelési jegyekre az idei keretösszeg 200 000 000 lej lesz, ami maximum 101 ezer jegyre elégséges. A jegyek több mint felét, mintegy 60 400-at az Országos Nyugdíjpénztár tulajdonában lévő gyógyfürdői kezelőegységek, a többit pedig más gyógykezelési szolgáltatásokat biztosító egységek utalják ki gazdasági szereplőkkel megkötött szerződések alapján. A 12 napos gyógyfürdői kezelés árát tartalmazó és 16 napos tartózkodást lefedő jegyek 19 sorozatban kerülnek forgalomba, és a nyugdijasok, illetve az állami nyugdíjrendszer biztosítottjai igényelhetik. A jegyek kiosztását és a költségek elszámolását az Országos Nyugdíjpénztár kezeli, területi egységein keresztül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Az energiaárak hatással vannak a román mezőgazdaságra

A villamosenergia-árak emelkedése súlyosan érinti a mezőgazdasági és élelmiszer-szektort. A Mehedinţi megyei sertés- és hústermékgyártók például azt mondják, hogy a jelenlegi számlák megduplázódtak – akárcsak a gabonafélék ára -, és kénytelenek termékeiket veszteségesen értékesíteni. Hasonló helyzetben vannak a baromfitenyésztők is, akik szerint ha ez az ütem folytatódik, csődbe megy a román mezőgazdaság. A zöldségágazatban is drasztikus a helyzet, mivel négyszer drágábbak a műtrágyák, mint tavaly. Ilyen körülmények között a gazdák kevesebb műtrágyát fognak használni, ami a termés csökkenéséhez vezet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Az áram- és gázszolgáltatók a hatóságokat hibáztatják a novemberi és decemberi közüzemi fogyasztási számlázásáért

Az áram- és gázszolgáltatók szerint a hatóságok okolhatók a tavalyi év utolsó két hónapjának közüzemi fogyasztási számlázásáért. Laurenţiu Urluescu, a Román Energiaszolgáltatók Szövetségének elnöke így nyílatkozott: „A politikusok homályos szabályokat, nem alkalmazható elsődleges és másodlagos jogszabályokat alkotnak.Többszörösen fordultam kéréssel a hatóságokhoz, de sajnos nem kaptunk választ. Számunkra nem világis, mit kell először alkalmazni: a kompenzációt vagy az ármérséklést? A fogyasztó számára nagyon sokat jelent, hogy mit alkalmazunk először. Ez akár jó pár százaléknyi számlacsökkentést is eredményezhet, de a helyes alkalmazást nekünk is ismernünk kellene”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

A szakszervezetek sürgősségi rendelet elfogadását kérik a kormánytól az energia- és gázárak korlátozására vonatkozóan

A szakszervezetek sürgősségi rendelet elfogadását kérik a kormánytól, amely legalább hat hónapra mérsékeli az energia- és gázárakat a 2020 decemberi szintre. A Háromoldalú Nemzeti Tanácson belül Nicolea Ciucă miniszterelnökkel tartott csütörtöki találkozón az energia drágulásának lakosságra, valamint a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt ​​hatása, valamint a meghozandó intézkedések kerültek terítékre. Az ülésen jelenlévő szakszervezetek azt javasolták Nicolae Ciucă miniszterelnöknek, hogy a kormány a lehető leghamarabb bocsásson ki egy sürgősségi rendeletet az energia- és gázárak legalább hat hónapig történi meghatározására az elmúlt esztendő decemberi szinten, mind a gazdasági szereplők , mind a háztartási fogyasztók számára. „A miniszterelnök által létrehozandó munkacsoport alapján hozzanak meg több intézkedést, mivel a gyorstalpalással hozott intézkedéseket gyakran ki kell igazitani, ami egy véget nem érő folyamat. A miniszterelnők úr azt mondta, hogy figyelembe veszi a javaslatot”, deklarálta Bogdan Hossu, az Alfa Kartel szakszervezeti szövetség elnöke. Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke a Háromoldalú Nemzeti Tanács ülésén ismertette a megnövekedett energia- és gázszámlák miatti aggodalmakat, megjegyezve, hogy a kis- és középvállalkozások számos ágazata – mezőgazdaság, állattenyésztés, turizmus, ipar, áruforgalmazás – elveszti versenyképességét.Véleménye szerint a kormány megoldásainak rendszerszintűeknek kell lenniük.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

A hatalmas villanyszámlák kivizsgálását kérte az igazságügyi miniszter a legfőbb ügyésztől

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter az óriási összegű villanyszámlák kivizsgálását kérte Gabriela Scutea legfőbb ügyészt. Az igazságügyi miniszter azt akarja elérni, hogy a románok számláiban szereplő magas árakkal összefüggésben tegyék meg a szükséges intézkedéseket a bűncselekmények hatékony felderítésére, megelőzésére és leküzdésére. Bűncselekmény lehet a csalás, hivatali visszaélés és a tisztességtelen verseny. Mindez megsérti az állampolgárok jogait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.13)

Rozália Gănciulescu