Ziua Culturii Naționale la Radio România

Va fi un week-end special la Radio România – toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune vor avea programe speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale: interviuri, reportaje, dezbateri, ediţii speciale, emisiuni dedicate.

„Niciodată în istoria noastră națională, artiștii nu au fost văzuți așa cum ar trebui să fie văzuți de către o națiune civilizată”, spune Mircea Cărtărescu în cadrul emisiunii speciale Cultura între extreme, moderată de Dan Vasiliu, produsă de Radio România Cultural și difuzată de toate posturile Radio România.

În cadrul acesteia se va vorbi, o dată în plus, despre discrepanțele din cultura românească, despre premiile internaționale prestigioase obținute de artiștii români, în contextul în care domeniul cultural este subfinanțat și nu reprezintă o prioritate pentru clasa politică.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorul Radu Jude, pianista Alexandra Dariescu, profesorul universitar Daniel David, criticul de teatru Cristina Modreanu și profesorul de filozofie Ștefan Motologa sunt invitații alături de care vor fi puse în dezbatere reușitele dar și provocările cărora trebuie să le facă față cultura și educația din România.

Ziua Culturii Naționale în sărbătoare și în dezbatere la Radio România Cultural

Ziua Culturii Naționale este, anul acesta, la Radio România Cultural, prilej de sărbătoare, dar și de dezbatere. Dăm tonul culturii este deviza postului Radio România Cultural care este în totalitate dedicat acestui fenomen. De aceea, este o bucurie faptul că pe 15 ianuarie cultura națională este, o dată mai mult, și în atenția altor mijloace media, dar și a autorităților și a întregii societăți românești.

Pe 15 ianuarie, de la ora 12:00, Radio România Cultural va transmite emisiunea specială Cultura între extreme, moderată de Dan Vasiliu.

Începând cu ora 16:00, Radio România Cultural va transmite în direct, în calitate de coproducător: Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2021, care se va desfășura la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Pe parcursul zilei veți putea asculta vocile unor importanți oameni de cultură români extrase din Fonoteca de Aur a Radio România. Printre aceștia de numără: Cella Delavrancea, Eugen Ionescu, Gellu Naum, George Bacovia, Henri Coandă, Tudor Arghezi etc.

De la ora 19:00, Radio România Cultural va transmite în direct, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul organizat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Vor evolua nume celebre din România şi Republica Moldova printre care Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Oana Pellea, Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Teodora Gheorghiu, Ruxandra Donose, Daniel Magdal, alături de orchestra Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta lui Tiberiu Soare.

Radio România Muzical va transmite în direct de la Sala Radio, vineri 14 ianuarie, începând cu ora 19:00, Concertul Orchestrei Nationale Radio dedicat Zilei Culturii Naționale, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, solist Răzvan Suma.

Pe 15 ianuarie, pe parcursul intregii zile, Radio România Muzical va difuza creaţii în interpretări românești de referință și lucrări din literatura muzicală românească, selecțiuni din concertul Gheorghe Zamfir-80, susținut la Sala Radio, muzică românească înregistrată în studiourile Radio România de pianistul Ștefan Vârtejaru, finalist al bursei Moștenitorii României muzicale şi, începând cu ora 18:30, transmisiunea în direct de la Ateneul Român a Concertului Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dedicat Zilei Culturii Naționale .

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Radio România invită posturile de radio private să se alăture demersului de conştientizare a importanţei şi a valorii patrimoniului cultural naţional, prin difuzarea a două piese de patrimoniu din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române: un fragment din poezia Luceafărul de Mihai Eminescu, în lectura istorică a lui George Vraca, din 1959, și Balada lui Ciprian Porumbescu, o înregistrare din 2020, în interpretarea lui Răzvan Stoica – vioară, Andreea Stoica – pian si Kamerata Stradivarius. Este un gest simbolic, un gest de unitate, de celebrare și reflecție asupra culturii române.

RADOR – 13 ianuarie