2022. január 14

Covid-kórházak leterheltségétől tették függővé az iskolák bezárását

Romániában ezentúl felfüggesztik a jelenléti oktatást és online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt – jelentette be pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tanári kar átoltottsági foka már nem szerepel a kritériumok között, tehát többé nem kell internetre költöztetni az oktatást azokban a – magas fertőzöttségű településeken működő – tanintézményekben, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint 60 százaléka vette fel az oltást. Az intézkedés egyelőre az összes iskola nyitva tartását eredményezi, ugyanis jelenleg a Covid-kórházakban a férőhelyek alig 16 százaléka foglalt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

A népszámlálással kapcsolatos tájékoztatási kampányt indít az RMDSZ

A márciusban kezdődő népszámlálással kapcsolatos tájékoztatási kampányt indít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – jelentette be kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az RMDSZ elnöke szerint a népszámlálás olyan közösségi ügy, amelyben mindenki tud segíteni. Hozzátette: hatékony és korrekt népszámlálást szeretnének, melynek során a magyar embereket korrektül megszámlálják. Egyben arra kérte a magyarokat, hogy bátran vallják meg etnikai, vallási hovatartozásukat, anyanyelvüket. A most közölt adatok ugyanis alapját képezik a következő tíz évben a nyelvi jogok biztosításának. A politikus hozzátette: az RMDSZ olyan önkénteseket is toboroz, akik segítenek a lakosságnak a népszámlálás első szakaszában, amelyben az online kérdőív személyes kitöltésére nyílik lehetőség. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Koronavírus Romániában: Tízezer alatt a napi fertőzések száma

Az elmúlt 24 órában 9884 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte péntek délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Ez egy híján százzal több mint egy nappal korábban. Csütörtök 10 órától péntek 10 óráig több mint 63 ezer teszt eredményének dolgozták fel. Ugyanakkor a koronavírussal összefüggésbe hozható 30 halálozás is szerepel a napi jelentésben, ezek közül három korábban következett be. Az áldozatok közül 24-en oltatlanok voltak, és mindannyian más betegségekben is szenvedtek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Decemberben 8,2 százalékra nőtt az éves infláció

Decemberben 8,2 százalékra nőtt a román éves inflációs ráta, tavaly egész évben pedig a fogyasztói árak átlagban 5,1 százalékkal emelkedtek 2020-hoz képest – közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS). Novemberhez képest 0,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak. Tavaly decemberben a nem élelmiszerek 10,73 százalékkal kerültek többe 2020 tizenkettedik hónapjához mérten, az élelmiszerek 6,69 százalékkal drágultak, a szolgáltatások 4,49 százalékkal kerültek többe. 2021-ben egész évben a fogyasztói árak átlagban 5,1 százalékkal nőttek. Ehhez a növekedéshez leginkább a nem élelmiszerek járultak hozzá, amelyek 7,08 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek 3,24 százalékkal drágultak, míg a szolgáltatások fogyasztói ára 3,1 százalékkal emelkedett. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.14)