Plafonarea preţurilor la alimente atenuează efectele inflaţiei din Ungaria

Odată cu plafonarea preţurilor la şase alimente de bază, Guvernul ungar doreşte să atenueze efectele inflaţioniste care afectează în mod negativ populaţia, a precizat Gábor Regős, analist macroeconomic în cadrul Fundaţiei pentru Studii Politice „Századvég”, la emisiunea matinală „Bună dimineaţa, Ungaria!”, difuzată de postul public de radio Kossuth. Gábor Regős a menţionat că cele şase produse alimentare aflate în coşul inflaţionist au o pondere de 2,5%, astfel efectul de plafonare a preţurilor asupra inflaţiei ar putea fi de câteva zecimi de procente. Totodată, măsura are afect asupra tuturor gospodăriilor. Analistul a subliniat că la nivel mondial, dar şi în Uniunea Europeană există presiuni inflaţioniste, iar în statele baltice, de exemplu, rata inflaţiei atinge 10%. Ungaria are o economie mică, deschisă, cu o cerere semnificativă de import, ceea ce înseamnă că, de exemplu, creşterea preţurilor la energie provoacă presiuni inflaţioniste semnificative, a explicat analistul. Pe lângă limitarea preţului la alimente, Guvernul ungar a încercat să atenueze inflaţia cu măsuri precum: reducerea cheltuielilor cu utilităţile şi plafonarea preţurilor la carburanţi. Alături de aceste măsuri se poate aplica şi ciclul majorării ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale Ungare pentru consolidarea forintului, reducând astfel preţul intern al produselor importate, a explicat totodată analistul Gábor Regős./lendrefy/atataru

(MTI – 14 ianuarie)