Revista presei internaționale – 14 ianuarie 2022

După cum era deșteptat, recentele tratative dintre Rusia și NATO desfășurate miercuri, pe tema Ucrainei și nu numai, au continuat să capteze în cea mai mare parte atenția presei internaționale, care încearcă acum să estimeze care ar fi rezultatele. Atenția ziarelor străine este cu atât mai mare, cu cât, ieri, în capitala Austriei, și-a deschis lucrările o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)

„NATO și Rusia au discutat deschis, dar deocamdată fără să se înțeleagă”, titrează cotidianul american The New York Times. “Americanii și rușii au declarat că, după sfârșitul săptămânii, vor discuta dacă să continue sau nu tratativele. Adică, dacă nu cumva Putin decide să afirme că Washingtonul și aliații săi nu iau pretențiile Rusiei în serios și dacă alege să folosească această săptămână ca pretext pentru a porni la război”, comentează același ziar. Un alt cotidian important american, The Washington Post, se arată mai pesimist: „Un șir întreg de tratative din această săptămână în Europa nu a reușit să soluționeze grava criză în privința securității”, crede cotidianul american.

Pesimist se arată și ziarul polonez Gazeta Wyborcza. „Occidentul discută cu Rusia, dar este dn ce în ce mai pregătit pentru un eventual atac rusesc împotriva Ucrainei”, titrează ziarul, care mai apoi îl citează pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care ar fi declarat: „Niște noi sancțiuni ale SUA impuse Rusiei ar putea fi comparate cu un efort vizând ruperea relațiilor cu Rusia”.

Din Franța, tratativele dintre Rusia și NATO se văd altfel. Ziarul Le Monde afirmă că, „deși aliații occidentali au respins cererea Kremlinului vizând sistarea lărgirii NATO, cele două părți au reușit totuși să evite ca discuțiile lor să se încheie printr-o ruptură”. Dar, intr-un alt ziar francez, Le Figaro, privitor la o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, declarația lui Aleksandr Grușko, adjunctul ministrului rus de externe, pare fără echivoc „Nu vom permite ca ea să aibă loc”.

Iar în ediția ziarului moscovit Izvestia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declară tranșant: „Situația în general este clară. Mai avem încă de așteptat propunerile în scris promise de partea adversă”.

Începută ieri, la Viena, reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-a concentrat și ea asupra unor probleme legate de Rusia, cu atât mai mult cât, de această dată, la reuniune era prezentă și delegația Ucrainei. În Marea Britanie, cotidianul scoțian The National estima că „reuniunea va fi tensionată tocmai din cauza situației din Ucraina”. În Pravda, reprezetantul permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukașevici, se arată descumpănit: „OSCE nu a răspuns Rusiei în privința garanțiilor de securitate cerute de ea”, afirmă el, citat de ziarul moscovit. Dar pe de altă parte, tot Lukașevici a mai spus în același ziar că „ocolirea pretențiilor Rusiei pe această temă ar avea consecințe negative”.

Dar opinia conducerii OSCE nu s-a lăsat nici ea prea așteptată. În cotidianul german Frankfurter Allgemeine, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, care a preluat președinția organizației din partea țării sale, a lansat un avertisment îngrijorător: „Pericolul unui război este mai mare decât era în urmă cu 30 de ani”, a spus diplomatul polonez făcând aluzie la mobilizareaa de trupe rusești la frontiera Ucrainei. Și tot în Frankfurter Allgemeine, ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, afirmă: „Trebuie să respingem șantajul și să nu dăm înapoi în fața agresiunii și amenințărilor”.

În sfârșit, încheiem revista anunțând un trist eveniment. Astăzi (vineri), vor avea loc funeraliile lui David Sassoli, fostul președinte al Parlamentului European, la Catedrala Santa Maria degli Angeli e dei Martiri din Roma. Agenția Reuters precizeaz[ă că „la ceremonii urmează să asiste președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel”. În ziarul italian La Stampa, Enrico Letta, secretarul Partidului Democrat, din care a făcut parte și Sassoli, i-a adus un ultim omagiu: „David Sassoli reprezenta politica bună. Era el însuși un bun politician. Astăzi, țara se reculege, gândindu-se la politica bună pe care o reprezenta David”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)