Se schimbă regulile de trecere în regim online a unităţilor şcolare

Realizator: România înregistrează pentru a doua zi la rând aproape 10.000 de noi infectări și recorduri de cazuri confirmate în 24 de ore în județe precum Cluj și Suceava. În toate județele, rata de incidență crește, iar în opt dintre ele şi Capitala aceasta a sărit de trei cazuri la mia de locuitori. În privința vaccinării, cifrele se mențin mici, dar puțin peste 6.200 de oameni au mai făcut prima doză. De luni însă, în ceea ce privește cursurile școlare, nu mai contează nici rata de infectare, nici gradul de vaccinare a personalului din unitățile de învățământ. Un nou ordin comun al Ministerelor Educației și Sănătății prevede trecerea în online a școlilor și grădinițelor doar în două situații: când paturile destinate pacienților COVID din județ sunt ocupate în proporție de 75% sau când jumătate dintre clasele unei școli sunt în online, după confirmarea a cel puțin trei cazuri în fiecare dintre acestea într-un termen de şapte zile. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că de DSP-urile vor publica periodic situația internărilor pe locurile din spitale destinate cazurilor de COVID.
Alexandru Rafila: Sunt alocate, conform Planului de Reziliență, un total de 25.000 de paturi, care reprezintă 20% din paturile disponibile. În momentul de față sunt ocupate 16% din aceste 25.000 de paturi, cel mai mult în județul Suceava – 34%, urmat de Cluj – 28%, pentru București și Ilfov – 16%. Gradul de ocupare al paturilor pentru copiii de obicei este mai mic decât gradul de ocupare al paturilor pentru adulți.
Realizator: Acum, în secțiile destinate tratării pacienților infectați cu SARS-CoV-2 sunt 3.490 de persoane, printre care și 230 de minori, cu 26 mai mulți decât în ziua precedentă. În ceea ce privește secțiile de terapie intensivă, medicii se ocupă de 456 de bolnavi și 10 copii. Elevii însă nu sunt de acord cu prevederile noului ordin și spun că este nevoie de un algoritm complex de calcul al riscului epidemiologic dintr-o școală. Consiliul Național al Elevilor solicită ca pentru trecerea în online să se țină cont de rata de incidență, numărul de locuri ocupate din spitale, aspecte care țin de vaccinarea cadrelor didactice și a elevilor, capacitatea unei școli de a asigura respectarea tuturor măsurilor sanitare și capacitatea de testare. În ceea ce privește suspendarea cursurilor dintr-o clasă la confirmarea a trei cazuri, ei spun că ar însemna 10 de îmbolnăviri într-o școală fără să se treacă în online. CNE aduce în discuție și necesitatea impunerii unui prag de incidență al localității la care școlile să fie nevoite să treacă la predarea exclusiv online, iar acestea să fie stabilit de experți în epidemiologie. /ilixandru/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 ianuarie)