2022. január 17

A koalíció elé kerül megvitatásra az energiaár-szabályozás tervezete
Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata párti (PSD) elnök hétfő délelőtt kijelentette, hogy véglegesítették a villamosenergia- és gázárakra vonatkozó intézkedéscsomagot, és meg fogják vitatni a délutáni koalíciós ülésen. A PSD székhelyén, az alakulat országos állandó bizottságának ülése előtt nyilatkozó Ciolacu leszögezte: meg kell állítani az árak emelkedését, csökkenteni kell a számlákat mind a lakosság, mind az ipari fogyasztók számára, és meg kell próbálni „az állami költségvetésből kompenzálni annyit, amennyit az állami költségvetés megengedhet magának anélkül, hogy az befolyásolná a beruházásokat és az idei célkitűzések megvalósítását”. Kifejtette, „fedezni lehet az állami büdzséből” a villamos energia és a gáz áfájának 19 százalékról 5 százalékra való csökkentését, és fenntartja azt az álláspontját, hogy ezt az intézkedést február 1-jétől kell bevezetni. Ciolacu azt is elmondta, hogy az energiaárak emelkedése egész Európát érinti, és szerinte nem prioritás most bűnbakot keresni Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.17)
Cîţu: a kormányintézkedések egyharmadával csökkentik az energiaszámlákat
A kormány által bevezetett energiaár-kompenzálási intézkedések 33 százalékkal csökkentik a számlákat, de ellenőrizni kell az előírások alkalmazását – jelentette ki hétfőn Florin Cîţu szenátusi elnök. A kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke rámutatott: ellenőrizni kell, hogy a szolgáltatók helyesen alkalmazzák-e a kompenzációs törvényt, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezek csak rövid távon jelentenek megoldást az egyébként egész Európát sújtó energiaválságra, ezért hosszú távú megoldásokra is szükség van. „Ha nem fektetünk be az energiaágazatba, és a termelési kapacitást is csökkentjük, akkor természetes, hogy egy előbb-utóbb ilyen problémák jelentkeznek” – fogalmazott. Cîţu ugyanakkor hangsúlyozta, a parlamentnek alaposabban meg kellene vizsgálnia az ellenőrzése alatt álló intézmények, köztük az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) tevékenységi jelentéseit. Így elkerülhetők lennének az energiaszámlák körül adódott gondokhoz hasonló problémák – tette hozzá. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.17)
Belügyminiszter: büntetőjogi felelősség terheli a szolgálat közben balesetet okozó rendőröket
A szolgálati autójukkal munkaidejük közben balesetet okozó rendőrök a küldetésük jellegétől függetlenül csak a szabálysértési felelősség alól mentesülnek, a büntetőjogi felelősség alól nem – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján a belügyminiszter. Lucian Bode elmondta, vizsgálat indult annak a bukaresti rendőrnek az ügyében, aki a múlt héten egy gyalogátjárón a szolgálati gépkocsijával halálra gázolt egy 13 éves lányt egy másik lánynak pedig súlyos sérüléseket okozott. A tárcavezető tájékoztatása szerint a baleset a rendőr munkaideje alatt, nem sürgős küldetés teljesítése közben történt. Hangsúlyozta: a törvény szerint a megkülönböztető jelzést használó, elsőbbségre jogosult járműveknek is óvatosan kell haladniuk a forgalomban, a vezetőik baleset esetén csak a szabályértési felelősség alól mentesülnek, a büntetőjogi felelősség alól nem. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.17)
Koronavírus Romániában: Több mint nyolcezer új pozitív esetet diagnosztizáltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) hétfő délelőtti közlése szerint az utóbbi 24 órában 8118 személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. Vasárnaptól hétfőig több mint 34 ezer tesztet végeztek el, vagyis a minták több mint 23 százaléka lett pozitív. A fertőzöttek között vannak 778-an, akik újrafertőződtek. Ezenkívül 17 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Mind a 17 elhunyt személy társbetegségekben szenvedett, közül 11-en nem voltak beoltva. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 01.17)
Andrei Demeny, RADOR