Deutsche Welle: Vine Orbán Viktor al României şi vrea alianţă cu originalul

Prestigiosul trust de media Deutsche Welle a publicat un amplu articol despre George Simion şi formaţiunea AUR, condusă de acesta. În cele de mai jos, redăm cele mai interesante afirmaţii ale articolului în cauză:

Partidul de extremă dreapta, AUR, a mers până acolo în lupta sa împotriva primarului Timişoarei, încât oamenii acestei formaţiuni politice au ocupat, pentru un timp scurt, primăria oraşului de pe Bega. Preşedintele partidului, George Simion, este un mare admirator al lui Orbán Viktor, dar acest fapt nu îl împiedică să propage ura (şi) împotriva minorităţii maghiare din România. Simion promovează teze antioccidentale, este eurosceptic, antisemit, dispreţuieşte minorităţile, pe homosexuali şi în mod absolut este pro-Putin (este vorba despre preşedintele rus, Vladimir Putin n.r.). Deşi acesta solicită ca în şcoli să nu fie predat holocaustul, totuşi popularitatea lui creşte. Cu toate că are o atitudine şovină, AUR în Europa vrea alianţă cu Fidesz (partidul de guvernământ din Ungaria, condus de Orbán Viktor n. r.). George Simion spune despre el însuşi că este „Orbán al României” şi ar dori să intre în acea grupare de extremă dreapta europeană, pe care premierul maghiar încearcă să o pună pe picioare. În schimb, acum trei ani, el personal a condus un asalt al oamenilor lui în Valea Uzului. Acolo, aceştia intenţionau distrugerea unui cimitir militar, unde zăceau soldaţi maghiari căzuţi în Primul Război Mondial.

În ceea ce priveşte scandalul de acum, grupul membrilor AUR a intrat cu forţă în Primăria din Timişoara şi solicita audienţă de la Dominic Fritz. Dominic Fritz este german, a lucrat ani de zile ca voluntar în România şi i-a plăcut aşa de mult oraşul, că s-a stabilit acolo. Câţiva zeci de recalcitranţi s-au dezlănţuit, timp de 15 minute în clădire, după care au plecat. În acest interval de timp, niciun poliţist nu a apărut în zonă. Ca răspuns la această acţiune, 23 de primari l-au asigurat, printr-un comunicat, pe Dominic Fritz de solidaritatea lor şi au cerut autorităţilor să ia măsuri împotriva celor care au încălcat ordinea publică. Primarul Dominic Fritz a declarat că nu se lasă intimidat, dar ceea ce s-a întâmplat este un atac împotriva deschiderii, transparenţei, toleranţei şi spiritului multicultural şi pro-european al oraşului.

În parlamentul din Bucureşti, AUR este al patrulea partid ca mărime, însă activitatea acestuia creează îngrijorare pentru că la manifestaţiile lor sunt prezenţi şi neonazişti. Acţiunea din Timişoara este cu atât mai tragică, cu cât din acest oraş a pornit în 1989 revoluţia, care a măturat regimul lui Nicolae Ceauşescu, astfel oraşul este considerat leagănul României libere şi europene. De altfel, acest partid a încercat să ocupe şi clădirea Parlamentului României – notează Deutsche Welle.

Székely Ervin, RADOR