2022. január 18

A kormány február 1-től újabb intézkedéseket vezet be a lakossági gáz- és villamos energia árának csökkentése érdekében

Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet legkésőbb a jövő héten fogadja el a kabinet. A technikai részleteket azt követően véglegesítik, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök ma reggel tárgyal a villamos energia és gázszolgáltató cégekkel. A kormányfő tegnap este úgy nyilatkozott, hogy a koalíciós megállapodás eredményeként csökkentik az energiaárakat, ugyanakkor növelik az ártámogatott fogyasztás mértékét.

Nicolae Ciucă: „Az energiaár esetében a kilowattonkénti felső határ egy lejről 80 banira csökken. Ugyanakkor 300 kW-ról 500 kW-ra nő az a mennyiség, ami ezen az áron vásárolható meg. A kis- és közepes vállalatok esetében a villamos energia árának felső határa egy lej lesz. A földgáz esetében az ár kilowattonként 37 baniról 31 banira fog csökkenni, míg támogatott áron 1000 kW helyett 1500 kW-ot lehet megvásárolni”.

A kormányfő hozzátette, hogy a tévesen kiállított számlákat újraszámolják anélkül, hogy az állampolgároknak büntetőkamatokat kellene fizetniük, vagy lekapcsolnák őket a hálózatról. A most bejelentett újabb intézkedések költsége mintegy három milliárd lejt tesz ki. (Radio România Actualităţi)

Több Hargita megyei településen is áramkimaradás volt kedd reggel az erős szél és havazás miatt. Több átalakító állomás működése állt le.

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleménye szerint a megye északi felében, Maroshévízen, Borszéken, Galócáson, Gyergyóhodoson, Gyergyósalamáson, Kerekfenyőn és Gyergyóvárhegyen összesen 2119 háztartás maradt villanyáram nélkül.

Kedd reggel nem volt áram 77 tusnádfürdői fogyasztónál sem, miután öt átalakító állomás működése állt le. A hétfőről keddre virradó éjszaka azonban még 576 háztartásban volt áramkimaradás az erős szél, valamint a vezetékekre hullott nagy mennyiségű hó miatt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hibák helyreállításán. (Maszol)

Erős a havazás Suceava megye hegyes vidékein, másutt hóvihar nehezíti a közúti közlekedést

Fălticeni-ben három gépkocsi megsérült, amikor az erős szél elsodorta egy tömbház tetőszerkezetének egyes részeit és ezek a szóban forgó járművekre estek. A katonai tűzoltóság egységei több gépkocsival, köztük egy létrával ellátott, nagyobb magasságban történő munkavégzést lehetővé tevő speciális járművel vonultak a helyszínre.

A közszolgálati rádió helyi tudósítója, Mihaela Buculei arról számolt be a hallgatóknak, hogy erős a havazás Suceava megye magasabban fekvő részein, a 18-as számú országos műúton Şesuri és Cârlibaba helységek között, a 2H vagy 17A jelzésű úton Marginea és Suceviţa között pedig hóvihar tombol. A Iaşi megyei Útügyi Igazgatóság egységei állandóan tisztítják az utakat, de azt javasolják a képkocsivezetőknek, hogy lehetőleg kerüljék el a fent említett útszakaszokat. Ugyanakkor az Utak és Hidak Igazgatósága figyelmeztetést bocsátott ki, hogy amennyiben a helyzet súlyosbodik, a közlekedés biztonsága érdekében elképzelhető egyes útszakaszok lezárása. (RADOR Hírügynökség)

Tömeges elbocsátás a ROMSILVA-nál

Az erdőgazdálkodási egyedárúság 415 alkalmazottját bocsátja el, annak ellenére, hogy tavaly a vállalat túlteljesítette a profitra vonatkozó tervét – tájékoztatta a sajtót a SILVA erdőgazdálkodási szakszervezetek föderációja. Az érdekvédelmi szervezet szerint a Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium továbbra sem mondott le a kollektív elbocsátásról, következésképp a cég 223 munkásától és 192 irodai alkalmazottjától fog megválni. Jelenleg két per is folyamatban van a szakszervezetek és a ROMSILVA között, miután az előbbiek megfellebbezték a vállalat döntését. Az érdekvédelmiek ugyanakkor tiltakoztak a szaktárca épülete előtt és kérik a munkaügyi miniszter, valamint a miniszterelnök közbelépését annak érdekében, hogy visszavonják a tömeges elbocsátásról szóló döntést. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin