România nu se confruntă, în prezent, cu o creștere importantă a numărului de infectări cu coronavirus în rândul copiilor (Alexandru Rafila)

La acest moment nu sunt probleme în asigurarea asistenței medicale pentru pacienți COVID-19 sau cu alte afecțiuni, afirmă ministrul sănătății, în cadrul unei dezbateri pe tema evoluției valului 5 al pandemiei, organizată de Organizația Salvați Copiii.

În cadrul discuțiilor desfășurate online și urmărită de reporterul RRA, Adriana Turea, Alexandru Rafila a menționat că în curând vor deveni funcționale toate cele 230 de centre de evaluare în ambulatoriu a pacienților și se va extinde și activitatea de testare. 3.000 de medici de familie au încheiat deja contracte cu casele județele de asigurări de sănătate pentru testare COVID-19 în cabinetele lor. România nu se confruntă, în prezent, cu o creștere importantă a numărului de infectări cu coronavirus în rândul copiilor, a precizat ministrul sănătății.

Alexandru Rafila: Nu ne confruntăm cu o explozie a cazurilor care blochează spitalele și secțiile de terapie intensivă în cazul copiilor. Cred că toți trebuie să fim responsabili, trebuie să fim conștienți de faptul că întreruperea activității școlare și așa-zisa școală online, pentru că mulți dintre copii nu au acces la școală în mod real online, duce la consecințe foarte serioase asupra evoluției acestor copii și lucrul ăsta trebuie foarte bine înțeles.

Sunt 337 de copii internați în secții și ieri au fost 338, deci este cu unul mai puțin decât în ziua precedentă, în ciuda numărului mare de cazuri înregistrate în cursul zilei de azi. Înseamnă că numărul de externări a fost echivalent cu numărul de copii nou internați în aceste secții.

Reporter: Ministrul sănătății consideră că principala preocupare trebuie să fie educarea copiilor și păstrarea școlilor deschise, însă nu cu orice preț. Alexandru Rafila a mai adăugat că raportarea de ieri arată că gradul de ocupare a paturilor destinate COVID la nivel național era de 17% și că județul Tulcea era cu procentul cel mai mare, de 45%. /geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie